Caute,
nenasiel som, ze by tu niekto spominal Kettlebell a jeho vyhody pre MTB. Rad by som sa preto podelil o svoje skusenosti s tymto typom treningu.
Zakladnymi cvikmi pre MTB su Deadlift, Swing, Shoulder press, Goblet Squat a Turkish get up. Su to cviky funkcne blizke zatazi, ktora sa deje pri jazde v terene. Zamerane su hlavne na telesne jadro, kompletne sa nimi ale da precvicit cele telo.
Od noveho roka cvicim s malymi obmenami a rozsireniami tuto zostavu a po prvych "jarnych" vyjazdoch som prijemne prekvapeny.
Cvicim 3-5x tyzdenne v zavislosti od toho ci jazdim. Ostatne dni to kombinujem s foam rollingom a strecingom. Kazdy okruh sa opakuje uvedeny pocet serii.
Okruh 1 - Zamerane hlavne na spevnenie ramien a hornej casti chrbta -> dobre udrzanie trupu pri "attack position" na bajku.
6 serii
20x KB Halo (10x na kazdu stranu)
20x KB Shoulder Press (10x na kazdu stranu)
Okruh 2 - Telesne jadro, krize, boky -> opat attack position, mobilita v bokoch, zatacanie.
5 serii
20x KB Deadlift
30x KB Swing
20x KB Windmill (10x na kazdu stranu)
Okruh 3 -> Sila noh, jadro -> vydrz v attack position.
5 serii
20x KB Goblet Squat
Zacinal som s 16kg KB a 3 seriami pre kazdy okruh. Postupne som pridaval pocet serii a presiel na 20kg KB. V priebehu mesiaca planujem prejst na 24kg. Pre ilustraciu meriam 186cm a vazim 78kg. Pred rokom a pol som vazil 94kg.
Skusal uz KB aj niekto z vas? Ake su vase oblubene cviky? Cvicite podla nejakeho hotoveho programu, alebo si zostavujete
trening sami?
http://unluckypete.com/2013/03/my-basic-mtb-kettlebell-workout/Za seba mozem KB ako zimnu pripravu aj ako doplnok pocas sezony silno odporucit.