Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Treba lepší mlyn? Lepší stroj?
Alebo je chyba medzi ovládačmi a podlahou?🤣
Treba lepší mlyn? Lepší stroj?
Alebo je chyba medzi ovládačmi a podlahou?🤣
robusta ta zachranuje.. preto su konzistentnejsie vysledky s blendom. urcite mlyn.
Df64v2 je momentalne za tu cenu asi najpouzitelnejsi, samozrejme ma sakra daleko od dokonalosti
no a keď dáš 2 z 50 alebo 1 z 50? Alebo pridáš gram kávy? Káva je "živý tvor", treba sa s ňou pohrať...
bez pidu je problem ze nikdy nevies na akej teplote zacinas (okrem toho ze bez zmeny termostatu ju nezmenis). dajme tomu ze ma Silvia nastaveny termostat na 95stupnov. to znaci ze kazdy shot ti moze zacinat medzi 92-98 stupnov.. a ty nikdy nevies aka je teplota ked zacnes shot = budes mat nekonzistentne vysledky. toto mne vadilo na predoslych strojoch najviac. PID vsak nie je pri malom boilery vsemocny.. je mozne ze sice vzdy zacne na 95 stupnov ale na konci shotu bude mat 93 lebo do bojlera bude pritekat studena voda a ochadzovat ho rychlejsie ako spirala rozhrievat - toto sa mi stavalo na predoslom lelite s mnou domontovanym PIDom ktory ukazoval realne nameranu vs set teplotu
Zle sa pýtaš … pre každého jedného je “ rozumný peniaz “ niekde inde . Začni tým , čo ti mnavak doporučil . Poprípade jazdený bazos mlyn za 1/3 pôvodnej ceny . Keď to nebolo na komerčne účely využívané , kamene nikto nezničí pri bežnej slovenskej spotrebe kavy .
to plati vzdy v kazdej situacii - jako uz som pisau a kolegovia na roznych foroch pisu tak kavovar je "just bloody damn, hot water supplier" (samozrejme s "drobnymi" nuancami jak sa u nas na .... vravi)
Dlho nebola ale teraz prišla a veľmi stojí za to ju ochutnať-silno odporúčam 👍🏻
stare eureky a minimalna retencia bol oxymoron. ci to vyriesili pri nivych neviem. rad je v tomto vlakne dost. vyber na zaklade najlepsieho vedomia a svedomia:) horsi a potom lepsi mlyn je vzdy drahsi ako hned ten lepsi. ale aspon sa clovek pohrajka
dnešný príklad: 18g/33.3g za 18s, tzv. "turbo shot" - to, že shot netrvá predpísaných 25-35s ešte neznamená, že výsledný produkt nebude piteľný. Niektoré chute sa zvýraznia, iné potlačia a záleží na káve, ako to dopadne. Táto Rwanda bola vynikajúca, o čosi menšie telo, ako pri klasike, ale zato neskutočne čisté a výrazné chute citrusov. Akurát už medzičasom trochu zdražela, bo viacerí si asi všimli, aká je dobrá...
Dlho nebola ale teraz prišla a veľmi stojí za to ju ochutnať-silno odporúčam 👍🏻
ktorú myslíš? Odaco alebo Esayas Beriso?
Teraz som ešte v AT, ale zajtra poobede sa vrátim a overím to myslím si že to bola ale tá druhá