Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftRamon1 napísal:
... Pullman , prednastavená hlbka tampovania pre BigStep pre tých , čo chcú konštantnu hlbku utlačania pri prednastavenom množstve kávy do príslušného sitka . Skor do prevádzky ako pre home baristu , čo rad skúša rozne druhy káv a hrubky mletia ...

Hmmm ... bud utlacis na konkretnu silu, alebo na predenastavenu hlbku, ale na oboje naraz to asi nepojde. Hlavne pri drobnej fluktuacii v mleti (ci uz zmena gramaze alebo objemu/vlhkost kavy), IMHO.
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 20:06:53
00
arrow_leftroman_ napísal:
Ja rovnako rovno do koša, preto sa pýtam, či v tom hľadať nejakú hlbšiu filozofiu :)

Určite áno, keď chceš napr. puky fotiť ;) .
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 20:08:05
01
Tak aby bolo jasne ...spravny Home Barista potrebuje : Tamper, tool distributor, váhy, espazolu, konvičky, " miešatká " a samozrejme aj KNOCK BOX a štetku ...ak toto všetko nemáš , si " břídil " a nie barista :P

peterg ale Peter , čo píšeš ...moj mozgový tok po 80 gramov navečer kulminuje , tak tak ... konkretnou prednastavenou hlbkou , ukončíš silové posobenia na puk v bode kontaktu s "obrubou " sitka tampera s " vejárikom " . Dosiahneš konzistenciu utlačania, nemožeš vyvinuť predsa vacsiu silu na puk , aku ti umožnuje predsa hlbka zasunutia ...ved ak si pozorne čítal , tak tam aj píšu , že pre menej skusenych baristov , na zaučenie, do prevádzok s velkým výdajom káv. A na fluktuáciu konzistencie mletia ti dajaké blbane v kaviarničke z výšky hodia bobek .Im treba dať do ruky taký tamper, pri ktorom keď dosiahnú " dno" prestanú tlačiť , nastavený mlyn , a večer nech slúžia na to čo vedia určite lepšie ... IMHOOOOOO

Jasné , kto vytlačí denne 2-3 " picinky " nech sa vyserie na knock box ...alebo vieš čo , nech sa vyserie na celú kávu a ide radšej do cukrarne na Eduscho , ktorú pripravi babenka so spomenutým tamperom :smoke:
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 20:27:55
00
arrow_leftRamon1 napísal:
... nemožeš vyvinuť predsa vacsiu silu na puk , aku ti umožnuje predsa hlbka zasunutia ...

Myslim, ze som to napisal jasne: ak je objem kavy nekonzistentny (ci uz miernou zmenou gramaze pri mleti, co sa pri OD moze stat, alebo zmenou objemu kavy vplyvom vlhkosti), tak pri zatlaceni na mechanicky doraz tampera nebude utlacenie konzistentne, pri mensom mnozstve/objeme kavy bude utlacenie slabsie (ziadalo by sa hlbsie zasunutie), pri vacsom mnozstve/objeme kavy zase silnejsie (ziadalo by sa mensie zasunutie). Dokonca sa vlastne nekonzistencia mletia nasobi nekozistencou sily utlacenia (mensie mnozstvo/objem kavy a este aj slabsie utlacene vs. vacsie mnozstvo/objem kavy a este naviac aj silnejsie utlacene). Tak mi vravi logicka uvaha ... Alebo su to take marginalne odchylky, ze ich vobec netreba riesit, ale potom aj ten mechanicky doraz nema nejaky zmysluplny prinos, ked na spravnej sile utlacenia az tak nezalezi ...
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 21:03:57
00
Peťo ako som písal , pre skúsených baristov a domáce využitie , kde máš čas , skúsenosť , vieš s čím a ako pracovať , doladujes mletie a prisposobujes silu tampingu tomu “ čo cítiš z namletej “ kavy to nie je až taký prínos ... v mocnej prevádzke a tmavsom prazeni sú tie odchýlky vo výslednom produkte pre “ schopnosti detekovať nekvalitu “ bežných konzumentov zanedbatelne ...nechci aby som ti veril , že dokážeš v tvojej ruke stále presne na puk pôsobiť silou 20 kg . Jedine luper je najblizsie “ tlakovej repeticii” . Alebo ešte k tomu dokúpiť elektricky tamper s digit. nastavením sily prítlaku od 10-30 kilo a môžeš tam aj parkinsonika najať za baristu. Netreba toľko špekulovať nad slovíčkami , ja chápem ako si to myslel , no musíš aj ty pochopiť čo píšem ja ... a ešte raz , v prevádzkach bežných sk kaviarni sa s tým nestretneš !!! Tamper 220€+ 135€ ten bazmek ... ukradli by ho ešte na Pošte :) . A blbkam čo im je jedno či z mlynca vypadne 6,7 alebo 7,2 gramov je prd jedno či vznikla odchýlka v konzistencii mletia , gramaze a čerstvosti . Tie sa isto tvojimi starostami nebudú
trápiť ...

A predsa odchýlky gramaze pri jednotlivých mletiach predsa vieš v konečnom dôsledku ovplyvniť čo utampujes ... či nevážiš vahu pomletej kavy v sitku pred tampovanim ?! Mi nevrav ani zo srandy ...
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 21:28:05
00
Zas neber to tak vážne, to je akademická debata... :)
arrow_leftRamon1 napísal:
... A predsa odchýlky gramaze pri jednotlivých mletiach predsa vieš v konečnom dôsledku ovplyvniť čo utampujes ... či nevážiš vahu pomletej kavy v sitku pred tampovanim ?! Mi nevrav ani zo srandy ...

Viem, ale nesmie tam byť ten mechanický doraz :D . Btw, vážim pri prvotnom odlaďovaní mletia a potom už len zo zotrvačnosti, konzistencia mletia pri 19g je asi +/- 0.3g max, pri 10g +/- 0.2g max (spravidla však namelie 10.0g ;) ).
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 21:42:58
00
Sak jasne len pri tejto “vysokej debate” je toľko premenných , že keby som ich tu chcel všetky obsiahnuť , popísal by som tu celu stranu . Predpokladám , že už “niečo “ nemusí byt vypovedané , aby sme to chápali v kontexte myšlienky , ktorú tu prezentujem ... mám obdobne odchýlky na mojich Feroch / F10, F8 / aj na Ceado-e ... vážim každé mletie pred tampingom , tiež idem 19 gramov vo VST 15 gramovom . Londinium R 19-20 gramov podľa kavy v ich originálnom sitku / viac konicke a ridged 16 gramove / .
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 21:55:34
00
arrow_leftRamon1 napísal:
Jasné , kto vytlačí denne 2-3 " picinky " nech sa vyserie na knock box ...alebo vieš čo , nech sa vyserie na celú kávu a ide radšej do cukrarne na Eduscho , ktorú pripravi babenka so spomenutým tamperom :smoke:
Ale no, zase od ťál po ťál. Radšej doma dve tri dobré kávy, ako v meste/v robote desať patokov.
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 22:15:12
00
Ramon1Fórum ale čítajú aj noví ľudia, ktorí nemusia poznať background všetkého.
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 22:20:23
00
A čo keď zistíte, že ste do sitka namleli viac kávy ako je potrebné? Vyhodíte? Tak kvalitnú kávu, akú si doprajete?
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 22:20:36
00
arrow_leftroman_ napísal:
Taká nesmelá otázka. Na čo je dobrý odklepávač pre domáce použitie - napr. 4 kávy denne? Ako dlho tam držíte puky?


na to, ze to je pohodlnejsie a hlavne podstatne jednoduchsie ako odklepavat do kosa - mas tam v strede ten "valcek" do ktoreho jednoducho je*bnes s pakou a neriesis ako si sa trafil.... a nehrozi ze ti vypadne aj miska z paky, ako sa mne parkrat stalo kym som este odklepaval do kosa :lol:

je to financne bezvyznamna investicia ktora prinasa vacsiu pohodu do pripravy kavy..

...a vysypavam ho prakticky kazdy den, mam ho cca pol metra "vzdusnou ciarou" od smetneho kosa :D
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 23:10:00
00
arrow_leftroman_ napísal:
A čo keď zistíte, že ste do sitka namleli viac kávy ako je potrebné? Vyhodíte? Tak kvalitnú kávu, akú si doprajete?

Málokedy sa to stáva. Ak je nutná zmena mletia (napr. pri novej káve), tak na 1. mletie nastavím kratší čas timera a domeliem potrebné množstvo ručne. Na ďalšie mletie potom prepočítam čas timera na potrebnú gramáž, tam už odchýlka nie je veľká, max. do 0.3g, čo je tolerovateľné. Tiež už zo skúseností viem, že zmena mletia o 1 celý stupeň (10 dielikov) znamená upraviť čas timera cca. o 0.3s. A ak náhodou sa predsa len nejak zomelie viac, tak odoberiem a použijem na nasledujúcu kávu. A ak je to už posledná káva, tak dám do nádobky, kde si manželka melie kávu do práce (v takom prípade je jedno, či bola zomletá čerstvo, alebo už niekoľko hodín ;) ). V krajnom prípade aj vyhodím, čo sa tiež už neraz stalo.
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 23:20:19
00
Mne je ľúto drbnúť tou pákou o vyklepávač...aj keď by to asi neraz zdržala. Mne sa darí vyhadzovať puk švihom, bez akéhokoľvek klepnutia páky o čokoľvek. Sitko drží riadne, nikdy nevypadol ešte. Vybrať ho prstami nedokážem, jedine niečím plochým aj to miernou silou.
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 23:25:49
00
arrow_leftHosť napísal:
... mas tam v strede ten "valcek" do ktoreho jednoducho je*bnes s pakou a neriesis ako si sa trafil.... a nehrozi ze ti vypadne aj miska z paky, ako sa mne parkrat stalo kym som este odklepaval do kosa ...

Ja naopak riešim aj to "triafanie", keďže mám drevené ručky na pákach, a zlá rana tvrdé drevo viditeľne poznačí. Takže zásadne triafam kovový krk páky o plastový lem odpadkového koša ... :)
Zobraziť komentár 01.10.2018 - 23:26:32
00
No nemyslel som priamo ruckou, ale cca miskou... plus minus... ako sa podari :lol:
Zobraziť komentár 02.10.2018 - 00:10:33
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up