Neviem či je tu viac takých, napíšem len za seba. Jazdieval som pomerne často (bežne 8000 km/rok, väčšina z toho terén), potom som sa oženil, začal som stavať barák, takže na jazdenie veľa času už nebolo, hovoril som si, že však OK, tá prestávka mi aj prečistí hlavu, bude dobre. Práca stále tá istá, sedavá, za počítačom, málo pohybu. V lete 2018 som staval kamenný plot, nosil som kamene v kýbloch v stiesnených pomeroch, často som sa točil s okolo osi chrbtice s veľkou záťažou v rukách. Jedného dňa som šiel do roboty a zistil som, že neviem chodiť na ľavú nohu. Do mesiaca som mal jasnú diagnózu L5/S1, fyzio už nezabralo, už mi pomáhal od bolestí len magnet, McKenzieho už mi ani nedoporučovali, platnička bola vytečená, prejavy klasické - kŕčové zášklby, znecitlivenie prstov, nemožnosť ovládať chôdzu. V našom meste bolo takmer nemožné dostať sa k neurológovi, takže som sa objednal u neurochirurga, ktorý mi objednal MRko a výsledkom bolo že okamžitá operácia, inak sa mi môže stať, že to bude progresovať a jedného dňa sa mi už nepostaví

, takže to bola veľmi silná motivácia. Nasledovala operácia, kde to povysávali a následne 4 mesiace doma. Dva roky som sa po tej operácii dával dokopy tak, aby som mal vôbec silu (prvý rok po operácii som nevládal ani na Chopok vyjsť, nakoniec som to dal, ale so slzami v očiach).
Momentálny stav je taký, že cvičím každé ráno po 5 minút naťahovačky kompenzované s McKenziem. Každý utorok cvičím s fyzio, sám, ide mi o kvalitu, nie o kvantitu, sakra si dávam pozor na to, ako, kedy a prečo cvičím (to sa týka aj bajku). Kondička už nie je taká ako bývala, čo je ale vzhľadom na môj vek už pochopiteľné, ale v niektorých ohľadoch som na tom lepšie ako som býval, najmä kvalita svalstva. Moja rada je takáto - zájdi za fyzio, ideálne športovým fyzio a rieš problém ešte predtým, ako vyeskaluje do operácie. Uber z objemových tréningov, dopraj si naozaj kvalitnú regeneráciu a zameraj sa na kvalitu svalstva. Obmedz veci kde platnička trpí viac (beh, rôzne silové
tréningy a podobne) a hlavne každý deň cvič kompenzačné cvičenia na brucho. Nepreťažuje zbytočne chrbát, skôr sa zameraj na jeho natiahnutie, plus k tomu McKenzieho cviky (ale to ti už každý solídnejší fyzio popíše). A ešte poznámka - fyzia =/= hocijaký tréner. Nájsť dobrého športového fyzio ktorý môže zobrať nového klienta môže byť celkom fuška. Plus sú drahí. Ale na druhej strane, zostať mesiacov úplne vyradený kvôli operácii + dostavať sa naspäť do formy ďalšie roky je ľahká matematika. Veľa šťastia prajem.