zdravím. Chcel by som poradiť ohladom stravy a tréningu. Toto leto chcem začať jazdiť nejaké maratóny a hlavne nabrať poriadnu silu do nôh. (s kondičkou som na tom v pohode) ale čo sa týka vytrvalostného šlapania. Jazdím XC, ale chcem sa tomu začať venovať na full. No netuším ako si mám dávať tréningy a tak isto čo so stravou.
najskor si urob diagnostiku u športového lekára či špec. strediska a následne si nechaj urobit tréning, stravu na mieru...bez toho ti tu nikdo presne neporadí, lebo sa to ani nedá
vesar: dlhodobe ciele a nemám nadváhu veď práve doteraz som sa viac menej iba bicykloval a už mi to nestačí neviem si dať zaberak na bicykli tak aby som to mal zahrnuté do každodenného tréningu. nevyčerpám sa tak.
petersa dik za radu
podla toho co si predstavujes pod pojmom kondicka a najazdene km a aky dlhy je ten pretek a ci je to pretek v zjazde alebo do vrchu. (aka otazka taka odpoved ale ved odpoved ajtak poznas)
Jedna sa o maratony /napr. Beskidy trophy, Horal tour, Mtb Trilgy/ , stredne trate /40-60km/. Kondicka - kardiovaskularna kondicia, schopnost regeneracie. Ide o to, ze ak teraz zvladnem 60-70 km raz za tyzden, co mam urobit v treningu, aby som bol schopny urobit 50km tri dni za sebou.
Ale teraz vážne. Ak ti ide o to, že absolvovať, tak sa ti stačí začať častejšie voziť. Ak dosahovať výsledky, tak to je o systematickej celoročnej príprave. Na to sú múdre knihy a tréneri.
Edit: teraz vidím, že máš toho roku cez 3.000km, tak nevidím dôvod to zvládnuť.
To mi je jasne, ale staci ked budem davat nejake 70km davky /striedam 70 a 40 km treningy v tyzdni/, alebo mam skusat aj viac dni po sebe, aby to modelovalo tie etapy ?
Edit - takze ak mi ide o to absolvovat, staci mi trenovat, ako doteraz ?
Asi si daj párkrát 3 dni za sebou, uvidíš ako telo zareaguje. S dôrazom na regeneráciu po výkone / automasáž v sprche, regeneračný nápoj/. A hlavne krémovať!☺
Skús si dať počas týždňa tri dni po sebe dávku, ktorá približne simuluje plánovaný pretek ale v pohodovom tempe, no a potom to zase na druhý týždeň skúsiť zopakovať ale o niečo viac intenzívnejšie.
To mi je jasne, ale staci ked budem davat nejake 70km davky /striedam 70 a 40 km treningy v tyzdni/, alebo mam skusat aj viac dni po sebe, aby to modelovalo tie etapy ?
to co robis doteraz nie je trening ako sa vnima trening v dnesnej dobe. to je vozenie sa. ano pomoze ti to dost ale zrejme zaroven "trenujes" neefektivne a za ten cas co na tom stravis by sa to dalo zrejme aj lepsie s lepsimi vysledkami. len ci by ta to bavilo keby to bolo nejako kontrolovanejsie. ale zas ak mas sportove ciele nie je nad to smerovat to k nim tym najefektivnejsim sposobom
Ak sa iba vozíš tak rýchlo s tým prestať. Ako trénovať efektívne to je na niekoľko diplomovych prác skús si nájsť nejakú stránku (nie Biker a pod), prípadne sa pýtaj skúsenejších kamarátov. Najlepšie ti poradí tréner samozrejme, spraví ti celý tréningový plán+čo jesť..... To ale samozrejme niečo (nie malo) stojí.
whitemamut vdaka za odpoved a zaujem. Moja posledna otazka smerovala konkretne na therucka, lebo on ma "pozna" a vie, za sa iba vozim
Ale nechcem tu uz viac spamovat, co som chcel vediet, som sa dozvedel.
Na internete, (aj na www.mtbiker.sk) som sa stretol s mnohymi nezmyslami ohladne treningu. Odporucal by som skor si kupit odbornu knihu, 3x precitat a potom mnohe pochopis. Komplexne to popisuje Joe Friel tu: http://www.martinus.sk/?uItem=126646 problem je ze po case si budes chciet kupit wattmeter.
Velmi dobry je aj Divald - http://www.martinus.sk/?uItem=61909 nezohnatelne.
Napisat odbornu knihu je jedna vec a napisat nieco na blog je zasa ina. To druhe ma neporovnatelne nizsu barieru "vstupu na trh".
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
co/ako/kolko si doteraz trenoval?..
petersa dik za radu
to ako na zaciatok..
Edit: teraz vidím, že máš toho roku cez 3.000km, tak nevidím dôvod to zvládnuť.
to co robis doteraz nie je trening ako sa vnima trening v dnesnej dobe. to je vozenie sa. ano pomoze ti to dost ale zrejme zaroven "trenujes" neefektivne a za ten cas co na tom stravis by sa to dalo zrejme aj lepsie s lepsimi vysledkami. len ci by ta to bavilo keby to bolo nejako kontrolovanejsie. ale zas ak mas sportove ciele nie je nad to smerovat to k nim tym najefektivnejsim sposobom
Ale nechcem tu uz viac spamovat, co som chcel vediet, som sa dozvedel.
Velmi dobry je aj Divald - http://www.martinus.sk/?uItem=61909 nezohnatelne.
Napisat odbornu knihu je jedna vec a napisat nieco na blog je zasa ina. To druhe ma neporovnatelne nizsu barieru "vstupu na trh".