Páni. Asi tri týždne som bol chorý, kašeľ, zápal v ústnej dutine, nakoniec som dostal antibiotiká, ktoré doberiem v utorok. Keďže som antibiotiká nemal už roky, tak ma zaujíma či by som už mohol od stredy trénovať. Chcem totiž potrénovať na Horala, keďže som mal dlhší výpadok. Samozrejme postupne zaťažiť...
Ja som bol cca pred mesiacom na PN len 7 dní počas ktorých som tiež užíval antibiotiká. PN mi skončila v piatok a hneď v sobotu som si naplánoval cca 90km výjazd na cesťáčiku ( po PN radšej ) v pohodovom tempe. Posledných 20km to bola nočná mora. Kŕče počas jazdy nemávam nikdy (a to cyklistiku beriem skôr ako šport pri ktorom zo seba treba čosi vydať a poriadne sa spotiť, výlety s turistickým tempom sú pre mňa neznáma vec ) , ale vtedy ma začali trápiť do takej miery že som mal obavy aby som došiel domov a nemusel si volať odvoz. Nejako som to zvládol, aj keď každých cca 200 m som musel zosadnúť lebo tie bolesti boli "úžasné". A zlatý klinec programu prebehol až doma, keď som si na cca 40 minút zdriemol a keď som po prebudení a pokuse vstať dostal ďaľší kŕč do vnútornej strany pravého stehna, ktorý som trpel asi 3 minúty počas ktorých sa aj slzičky v očiach objavili . Priznávam, tieto kŕče po výkone počas relaxu ma trápia stále, ale tento po PN bol intenzívnejší a oveľa viac bolestivejší.
Tak toľko k mojej prvej jazde po PN a antibiotikách. Nabudúce radšej opatrnejšie, oveľa opatrnejšie.....
Ramon je lekar, bude vediet. Ja si myslim, ze ATB zostavaju v tele este nejaký cas a je to zataz pre organizmus - srdce napr. A tak ďalšia záťaž v podobe športu asi nie je vhodna. Nie nadarmo nam na základnej a strednej davali po chorobe 2 tyzdne bez telesnej.
Sam som sa do nedavna dlho trapil s angínami, väčšinou hnisavymi az kym nesli mandle von. Odvtedy mam pokoj. Tie tvoje trojdnovky nie je Sumamed?
Chlapci ach jaj, vám za to bicyklovanie platia? Prednejšie je už byť na bicykli, alebo zdravie? Pokiaľ ste si odpovedali, tak je jasné, čo asi je tou správnou odpoveďou... Odporúča sa, koľko dní maródujem, toľko dní ešte potom pokoj od jazdenia, či športu. Pri troch týždňoch to bude zrejme nezmysel, ale pár dní už nikoho nezabije. Maximálne by som ja začal tak po dni voľna s nejakým krátkym tréningom v základnej vytrvalosti. Postupne to troška navyšovať a po tom týždni pridávania sa dostať na plnú intenzitu. Zdravie máme len jedno...
Tak ja zas nie som lekár, ale osobne by som dal deň voľno (možno dva) a začal postupne vo vytrvalostnom, možno až regeneračnom tempe nejakú hodinku a postupne pridával. Ale iba čas, intenzitu až po tom týždni asi.
a čo si mu poradil? pre takú všeobecnú osvetu si to mohol dať sem verejne.. ja som mal tiež na jar po x rokoch ATB a keďže som s tým normálne pracoval 8+ hodín tak som po pár dňoch čo sa mi uľavilo aj na bike šiel, pritom ATB som ešte užíval... ale nejak mi to neprospelo, problém bol hlavne v nádche čo som mal tiež... a keďže bolo nakoniec aj hnusné počasie - dážď a zima tak som potom len valcoval na pohodu.. ale forma čo som mal išla aj tak preč behom toho krátkeho výpadku. inak som mal asi angínu podla príznakov ktorá sa mi začala prejavovať pár hodín po návšteve zubárky, ktorá mi zrovna nejakú stoličku robila, tak bola blízko mandiel.. neviem u lekára som s tým nebol, konzultoval som to so svojim veterinárom
Bikejoring no a to ma najviac hnevá, že tento rok som konečne jazdil viac, už som sa dostával do pohody. Celý júl som mal v pláne potrénovať na augustové MTB maratóniky a nakoniec som tri týždne bez bajku. Na porazenie...
tak keď to čítam, tak som sa dodržoval ramonove odporúčania, presne som jazdil iba na pohodu a pozeral si tepy či nie sú uletené.. chápem tvoje pocity, mal som rovnaké, tiež som tvrdo makal a formu som mal tiež fakt dobrú, ale zasa, keď nejde o život, ide..
Ten týždňový oddych od telesnej po chorobe nebol pre nič za nič. Ja som teraz tiež už asi 3 týždne nevyliečený. Resp. chvíľu som OK, potom si dám pivo a opäť mám zapálené hrdlo. Teplota prakticky nie je, občas skočí na 37°C, no s tréningom sa to snažím krotiť, a hlavne týždeň som bol úplne v kľude a na čajíkoch. Ramon1, ozaj si mohol postnúť svoje rady tuto verejne aj pre ostatných, veď to je aj zmysel tohoto fóra.
kiri No čo na to napísať...z pre mňa pochopiteľných a aj logických dôvodov . Nemám absolútne žiaden problém poradiť, pomôcť , dokonca aj vybaviť vyšetrenie a aj operáciu pre tých , čo za mnou prídu / ozvu sa SS/ a požiadajú ma o pomoc . Ťažko si niekedy viete predstaviť , čo to znamená " vybaviť " od A po Z jedného pacienta k jeho spokojnosti... Osobne sa musím angažovať , využiť svoje kontakty a ponúknuť samozrejme pre zainteresovaných reciprocitu...Nikdy som za tieto rady a pomoc nič nežiadal a ani nebudem...A tu sa dostávam k jadru veci . Ma zamrzí a musím povedať , že aj osobne sklame , ak sa nejakí " pacienti " začnú do mňa navážať, osobne útočiť a znevažovať lekársky stav a zdravotníctvo ako také. A najsmutnejšie je , že pri takých sporoch , ktoré sú verejné nikto zo zúčastnených nepovie " hej chlope , drž už pysky , ten človek pre mňa spravil to , alebo hento "...No a po poslednej skúsenosti kedy ma Canopus nazval " felčiarom " a chcel mi aj niečo cez internetovú obrazovku " povysvetlovať " som rezignoval a stratil akúkoľvek chuť niekomu z vás tu radiť , liečiť , pomáhať...Aké je pre mňa z toho všetkého rezumé? Budem odpovedať LEN na SS a ostatných komu poskytnem radu , ponúknem pomoc láskavo prosím , aby ste tieto informácie bez môjho vedomia na toto fórum ani web nevešali.
Súkromná správa (SS/PM) sa nevolá pre nič za nič súkromná správa. Síce to nebolo myslené zle, ale je to tu v poslednej dobe akosi v kurze Ramon1 máš moje druhé páčitko.
Ramon1 odo mňa máš páčika za to, že brániš lekársky stav a zdravotníctvo ako také. Určite je veľa vecí, ktoré by mohli byť lepšie. Ale mňa dali po úraze na bicykli do "pôvodného" stavu aj keď to vyzeralo, že rukou nebudem môcť dobre hýbať a dlho budem pajdať. Týmto ďakujem lekárom z TN nemocnice.
som na 4och ATBckach 1 rok a vstupil som od piatku do 2.stadia liecby
trenujem lepsie ako pred ATB s chorobou nevidim nijak,zeby mi tie ATb nejak zatazovali organizmus (az na uz mierne herxheimery,ak neberiem zaciatky po prvom pulze smer 3 mesiace PN,vydrzim hocico,ale prvy az 6ty pulz=bolo nieco neskutocne,taku bolest som nemal ani pri chripke): co je lepsie...mat zatazeny a lieceny organizmus ATB alebo zniceny organizmus neliecenymi infekcnymi intracelularnymi chorobami: mozete si vybrat ... nezamienat si chorobu, ked mate 38ky teploty a anginy... intracelularne choroby sa inak prejavuju a inak devastuju organizmus ako nejaky soplik apod ptakoviny: tieto choroby sa proste nevedia-nedaju vylezat a byt 10dni na ATB: dovod je jasny: prolongovany replikacny stav patogenu (na 2 rukach sa daju zratat tieto intracularne choroby: borela,chlamydia,bruceloza,TBC,mycoplazma,yersinia,campylobakter,shigella atd
Z titulu, ktory mi po studiu a zvladnutych skuskach udelil stat, si dovlujem pripomienkovat toto vlakno. Nie som hodny oponovat Vam, preto sa tomuto vyrazu budem vyhybat...
Antibiotika delime na bakteriostaticke, ktore zastavuju rast bakterii a baktericidne, ktore ich znicia. Aby mohli ucinne fungovat, musi sa dosiahnut terapeuticka hladina. Niekedy rozdiel v ucinku urcuje prave koncentracia/hladina v krvi.
ATB sa niekde musia metabolizovat, co sa deje v peceni, niekam musia byt vylucovane, co sa deje oblickami. Ich chemicke vlastnosti nicia aj bakterialnu floru v crevach, kde sa tvoria medzi inymi aj imunoglobuliny.
Takze zatazuju organizmus minimalne v troch organoch...
Odpoved na povodnu otazku by som napisal nasledovne:
Po ATB terapii treba organizmus zatazovat postupne. Rozhodne nie na plne gule spat do normalu, ale ani nie inaktivne, pretoze pohyb pomaha organizmu v regeneracii...
Ramon1, a práve TO MA SERE na našom zdravotníctve, že sa napr. aj ty musíš "prihovoriť" za toho ktorého pacienta. TO KDE SME? To znamená, že ak prídem do nemocnice bez "tlačenky", známosti, tak som menejcenný, neplnohodnotný, nehodný 100% starostlivosti? To sú tvoji kolegovia, či nadriadení /nemyslím konkrétne/ nejaký nadľudia, ktorí rozhodujú o živote pacienta ako o toreádorovi v aréne? Máš známosti tak palec hore, ak nie tak palec dole?
p.s.
Neber to osobne, nenavážam sa do teba, vážim si prácu lekárov, poznám pomery v zdravotníctve /moja manželka robila roky na operačkách, známa dodnes pracuje na onkológii/,
ale z tohto je mi na
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Tak toľko k mojej prvej jazde po PN a antibiotikách. Nabudúce radšej opatrnejšie, oveľa opatrnejšie.....
astro ?
Sam som sa do nedavna dlho trapil s angínami, väčšinou hnisavymi az kym nesli mandle von. Odvtedy mam pokoj. Tie tvoje trojdnovky nie je Sumamed?
...už som mu napísal SS . Ja len nechápem , prečo si tu poniektorí myslia , že si fotím pacientov...No povedz Tomáš , fotil som ťa
pozri "Polámal se mraveneček "
pekný večer všetkým
som na 4och ATBckach 1 rok a vstupil som od piatku do 2.stadia liecby
trenujem lepsie ako pred ATB s chorobou
Z titulu, ktory mi po studiu a zvladnutych skuskach udelil stat, si dovlujem pripomienkovat toto vlakno. Nie som hodny oponovat Vam, preto sa tomuto vyrazu budem vyhybat...
Antibiotika delime na bakteriostaticke, ktore zastavuju rast bakterii a baktericidne, ktore ich znicia. Aby mohli ucinne fungovat, musi sa dosiahnut terapeuticka hladina. Niekedy rozdiel v ucinku urcuje prave koncentracia/hladina v krvi.
ATB sa niekde musia metabolizovat, co sa deje v peceni, niekam musia byt vylucovane, co sa deje oblickami. Ich chemicke vlastnosti nicia aj bakterialnu floru v crevach, kde sa tvoria medzi inymi aj imunoglobuliny.
Takze zatazuju organizmus minimalne v troch organoch...
Odpoved na povodnu otazku by som napisal nasledovne:
Po ATB terapii treba organizmus zatazovat postupne. Rozhodne nie na plne gule spat do normalu, ale ani nie inaktivne, pretoze pohyb pomaha organizmu v regeneracii...
Porucam sa.
p.s.
Neber to osobne, nenavážam sa do teba, vážim si prácu lekárov, poznám pomery v zdravotníctve /moja manželka robila roky na operačkách, známa dodnes pracuje na onkológii/,
ale z tohto je mi na