Asi niečo cez 10 rokov jazdím
horský bicykel (dnes asi treba aj doplniť, že nie elektrický), obvyklý štandard je 30km/500m lesom cca 2x do týždňa. Niečo cez rok nosím Garmin hodinky, ale nejak som si hlavu nelámal so zónami. Maximálny HR mám 175, vypočítal som si všelijakými kalkulačkami LTHR na 157, čo mi aj pocitovo sedí. S nejakou metodikou tréningu som sa moc netrápil, snažil som sa iba byť na čo najvyšších tepoch čo najdlhšie. Ale niečo pred mesiacom som si kúpil cestný bicykel, začal sa viac zaujímať o efektívny
tréning a zistil som, že zóna 2 (ktorú som doteraz vlastne ignoroval) je dosť kritická. Podľa Karvonena by som ju mal mať medzi 126-138, ale mám o tom pochybnosti - je nejaká metóda (okrem vyšetrenia u športového lekára), ako ju zistiť?
Dôvodom tej pochybnosti je okrem iného aj to, že na tom cestnom bicykli používam SPD, snažím sa šliapať "do guľata", ale keď sa držím v zóne 2, dostávam kŕče do lýtok aj zadnej strany stehien. Viem vyjsť na Kriváň z Dolného Harmanca a na rovine pri HR 130 mi odchádzajú nohy? Viete mi niekto k tomu niečo konštruktívne povedať?
Ďakujem.