Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ja som vyberal uz vela rokov dozadu, vtedy som vyberal len medzi hepa a ionizacnym. Mam alergiu na roztoce, posledne roky sa mi dost zlepsila, v najhorsich chvilach som mal problem vobec dychat a ked boli neprijemne leta tak som sa cely vyhadzal a mal pluzgiere po celom tele, teraz podstupujem imunoterapiu - to len na nejaky background.

Pri ionizacnych filtrackach treba pocitat s tym, ze treba casto vysavat - oni ionizuju prachove castice (coz do nejakej miery ma tusim dezinfekcny ucinok - i.e. zabijanie mikroorganizmov) ale prachu/castic ta nezbavia - tie sa len prilepia na povrchy/dlazku, a treba povysavat.

Pri hepa filtroch pravdaze musis menit filtre....

Ja som vybral hepa filter (+aktivne uhlie proti voc), ale uprimne, posledne 2-3 roky ho uz vpodstate ani nepustam. Pred tym, v tahsich chvilach, asi trocha pomahal, ale iste nie sposobom ze z "som totalne ko" na "ruzovy krasny den". Pri pelovych a pod alergiach si viem predstavit ze to pomoze viac. Pri alergii na "prach" (cize vykaly roztocov) treba hlavne ine veci porobit.

1 vec co si ale treba uvedomit - tieto filtracky funguju v 1 miestnosti a aj to relativne lokalne. Aj keby nejakym zazrakom dokazala pokryt vacsiu miestnost, "nieje toho blazna", co v takom hluku ventilatora bude dobrovolne sediet dlhodobo. A pri automatickom rezime (aj ja mam taky, nejaky scatteromer tusim, co meria mnozstvo prachu vo vzduchu) sa zapne nachvilu naplno, a ked vycisti vzduch okolo seba tak sa stisi. Ale vzduch par metrov od tade bude mat prach :)

Pri VOC (nehovoriac o chemickom - molekularnom - znecisteni) ja osobne som velmi skepticky - jednak z dovodu vyssie popisane pokrytia miestnosti, druhak ze voc/chemicke znecistenie je velmi siroky pojem a tieto filtre z toho co som~10r dozadu studoval maju otaznu efektivitu v praxi na limitovane mnozstvo zlucenin.
Zobraziť komentár 11.03.2025 - 19:41:38
10
Áno ionizátor spôsobí že nezachytený prach mimo filter sa bude vlastne zhlukovať a potom ho treba povysávať. To celkom aj vyhovuje, pretože vysávame pomerne často a takýto prach sa tak bude menej víriť. Máme len pevné podlahy, žiadne koberce, žiadne záclony. Filtre vo vysávačoch čistím a mením pravidelne. Priorita je u nás spálňa a ostatné miestnosti doplnkovo. Vďaka za odpoveď. Skúsim si ku tomu ešte niekde niečo naštudovať. Možno sa to za ten čas niekam pohlo.
Zobraziť komentár 11.03.2025 - 20:25:18
00
Mam niekolko(vela) rokov IonicCare, sice dizajnovo trochu inac vyzera, ale technicky to je vnútri to isté. Funguje, niezeby nie, na oceľových platniach sa nachyta pekne svinstvo, i ked skor velmi jemny cierny prach. je pravda, co je napisane vyssie, ze je velmi lokalne, na obmedzeny priestor, a teda napriklad o par desiatok cm dalej sa prach aj tak usadzuje. Dalo by sa tomu pomoct zvysenym prúdením vzduchu zo vzdialenejsieho okolia. Ak chces, mozem poslat fotky toho po par dnoch, pripadne aj pozicat na par dni. Mozno je to znížením vykonu zariadenia, alebo znecitlivenim nasho cuchu, po X coronach..., no pri novom zariadeni som ten ozon citil, teraz uz nie, resp presnejsie iba pri cuchani zblízka pri pristroji, nie v celej miestnosti.
/Isty cas to prestalo uplne fungovat, vypinalo par sekund po zapnutí, napriek ocisteniu kontaktov, tie som upodozrieval ako pricinu. Volo uz davno po zaruke, rozobral, vycistil a zlozil som, znova funguje. Cize ani teoria o 'kuvitku' po XYZ hodinach sa mi nepotvrdila/

Od decembra mame aj Teslu (nie auto;)), v 2 domacnostiach, model Smart Air Pro L, link mozem najst. Vcelku funkcne, aj s ionizatorom, viac rezimov, i ked pptvrdzujem zistenia z recenzii, ze minimálna znecistenie 8ppm sa tam zobrazi castejsie ako ocakavane. Na druhej strane, po rozvireni prachu pobliz, alebo pri vareni to rozpozna, automatika vie zvysit otacky. (ma aj manualne rezimy, nemusis automatiku). Ovladanie okrem tlacitok aj cez wifi app, vyskusal a vypol som, nepotrebujem/nechcem.
Pouzivane kratko, cize iba predfilter cisteny 1-2x. Filtre uhlikovy aj Hepa sa dali kupit celkom lacno, nielen v Alza, ale aj v Datacomp, tam som kupoval, kvoli dostupnosti, spokojnosť.
Zobraziť komentár 11.03.2025 - 22:45:04
00
keyboard_arrow_up