Lokalizácia
Formulár sa odosiela
lto

v novom čísle velo sa práve riešia vidlice a ich systémy.

Pri pružine máš málo možností nastavenia hlavne si ju uživatelsky moc nevieš nastaviť podľa váhy jazdca, alebo sa mýlim?

na mojom predošlom biku som mal tiež pružinu a žiaľ, tá vidlica tam bola viacmenej na okrasu a tlmila len veľké rázy, takže pri skoku z chodníka na cestu netlmila nič... mala problém sa zanárať... preto by som už také niečo nikdy nechcel... stačilo mi keď som si vyskušak kamošovu SR Raidon a čumel som ako puk... tým nehovorím že fox pružinovky sú zlé, ale všeobecná skúsenosť ma naklána k vzducharine
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 13:07:54
00
Ide o to, že pružinové vidlice majú lineárny chod a vzduchové sú progresívne. Pravdu máš v tom, že sa dajú nafúkať presne na mieru, no tá progresivita tam stále bude. To znamená napr. moja stará 140mm vidla Fox Float sa dala stlačiť len na 15mm od korunky, teda ako keby si mal vidlu so 125mm zdvihom.
Preto Ito napísal: Tam kde si postaci 14cm pruziny, musis u vzduchovky kompenzovat casto 16cm
A sú tam ešte ďalšie faktory ktoré ovplyvňujú priebeh vidly. Marí sa mi že by tu mali byť na fóre niekde aj grafy s priebehmi vidlíc, no moc sa mi nechce hľadať :$
Ako už niekto napísal, kontaktuj užívateľa MlokCZ, ten je v tomto odborník.
Každopádne v tvojom prípade by bolo asi lepšie raz vyskúšať ako 100x počuť...
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 13:18:02
00
Podla popisu si asi mal RST :tmi: (RST dokazalo totalne zlikvidovat povest vidlice s pruzinou) .. no myslel som vidlice, nie drziaky predneho kolesa :D (ale je fakt, ze samotna pruzina este nezarucuje spravny chod, viz napriklad Lyrik) .. pruzina ma (ak nie je spesl vinuta) proste jeden chod v celom rozsahu. Vidla zehli, papka, a chodi presne definovane v celom rozsahu. Progresivita sa u MZ ladila kedysi olejom (vzduch), takze si mohl mat linearny az silne progresivny chod, ale tusim to uz nemaju, neviem. Nove som v ruke nemal. Vzduchova vidlica sa obvykle prepada vo zdvihu v strede, je tazko vyladit citlivost / progresivitu / stred, je hakliva na teplotu vzduchu, atd. V pripade 100mm zdvihu a titanovej pruziny je dokonca mozne vahu pruzinovky dostat na vahu vzduchovky, pripadne aj odlahcit. Len vyrobcovia to nerobia, kedze ako si spravne poznamenal, pruzinu treba volit podla vahy. Naviac , vyrobcovia robia to,ze na lacne vidlice davaju pruziny (kedze je to lacnejsie) a hned tam daju aj ocelovy krh, pripadne ocelove nohy a nakoniec je z toho tazka vidlica a tym evokuju dojem, ze pruzinovky = tazke vidlice. Pricom malokedy to je pravda. Jedna z krasne chodivych vidlic je RS Tora 130 pruzinovka, ktora nema nic, len pruzinu a zakladne tlmenie. Nema ***** floodgate, lenze, je lacna, takze ocelove nohy, ocelovy krk (mam pocit), takze vazi tonu. Ale zas, asi ma plastove tlmenie, takze vydrzi prd :D
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 14:40:02
00
Jeden názorný príklad: Miro mal na Spicym pôvodne 36 Floata (nenormálna progresivita) zohnal si črevá z 36 Van a je spokojný hoci má pružinu. Vidlica chodí fakt super a k novej vidlici dostaneš 3 pružiny, takže vybrať si by nemal byť problém pokým nemáš 50 alebo 120 kg. :)
Ja by som žiaden vzduch už do 160mm vidlice nechcel (u 140 by som možno zvažoval). Dokonca časom uvažujem o pružine pod zadkom. Teda tomu by som sa nebránil, no je to len úvaha. :)

Tak ma napadlo že viem o jednom RS Lyriku 2step air s motion cotnrolom za peknú cenu.
Systém po roku od repasu funguje dokonale (sám som bol prekvapený). :)

Inak ak si niekto myslí, že Fox je predražený, nech si raz otovorí vidlicu od RS a od Foxu a pochopí. ;)
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 16:48:38
00
Djexpres; len taka drobnost, neplet si tlmenie s pruzenim a ak mozem poradit tak si nieco o odpruzeni precitaj, ziadna vidlica nieje najlepsia tak ako ziadeny system odpruzenia, kazdy je pouzitelny na nieco ine. Dokonca ani linearny chod nieje pre kazdeho to najlepsie, najskor si ujasni co chces a az potom vyberaj pripadne sa pytaj. A verit vsetkemu co vidis napisane v casopise tiez nieje najlepsie riesenie, obcas si treba nieco overit na vlastnej kozi alebo brat do uvahy skusenosti inych.
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 18:06:18
00
Lapierre: tak to je parada, Float je poermne lacny sa mi zda .. tak to hej :y: .. inak ja som na Reigna uz nahodil pruzinovy Fox, a po prvom zvezeni som vyhlasil smrt vzduchovym tlmicom :D .. a pridalo mi to 300g iba :!: .. v pripade verzie s expanzkou je to o nieco viac, asi 350g uz neviem presne. 300g za tu pruzinu stoji (Fox ma mensie pruziny ako Manitou, tam je to des) do Varina si to nahod :nod:
S tymi vnutornostami RS suhlasim .. hrackarske plasty. Ale neviem, ci si niekedy videl tlmiacu patronu RS Duke (asi 2002 model to bol). Tak tam by si zaplakal :lol:
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 18:08:57
00
polo: myslim, ze to len zle napisal .. ja som to pochopil tak, ze proste vidla horkotazko sla do zdvihu po tazkom skoku .. co teda niektore lacne RST pruzinaky stare (oprava .. asi vsetky stare RST pruzinaky) robili. Napokon, co aj mohli ine robit, ked tam mali este aj elastomer, a mazanie bolo (ci skor nebolo) vazelinou. A doplnim Ta, progresivita je potrebna pri skokoch, teda inak nazyvane aj FR, ak by nebola, ani 180mm by nestacilo.

Ako sa ale vravi, je lepsie raz vidiet ako 100x pocut, a je lepsie raz sa previezt na pruzinovej vidlici (staci Pike U-turn), nez citat 100 prispevkov o nej :lol:
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 18:12:12
00
No dík na názory.

Pri kúpe komplet biku mám aj tak obmedzené možnosti, skladať by ma ho vyšlo viac a naviac sa mi to ani v dnešnej dobe už nechce. Okrem iného takmer všade teraz cpú Ta(lásky) či už 32 alebo 36.

Ťažko sa mi je pýtať ktorá vidla od foxu je naj, keďže každý má iné skúsenosti, každý požaduje od nej niečo iné... Nikdy som nemal možnosť s ňou ani jazdiť... s Floatkou sú lepšie skúsenosti keď je stavaná len na ten konkrétny zdvih?
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 19:11:46
00
progresivita u mojej sidy z roku 2000 a 63/80mm zdvihom je viac nez ziadana. krasny pocit, ked doraz pri tak malom zdvihu ani nie je citit. pri vyssich zdvihoch je to ale zbytocny zabijak chodu bohuzial. No zas na DHX 5 air s High Volume komorou by som progresivity pridal, niekedy chodi prilis do zdvihu a na doraz... :(
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 19:14:04
00
4Djexpres: Prosim neuraz sa, ale z tvojich prispevkov (nazorov) v tejto teme mam pocit, ze sa sice tvaris, ze ,,vies do coho ides", ale realita je inde. Pred kupou noveho bajku ti v dobrom radim este raz prehodnotit svoje priority a viest dialog s informovanejsimi (aj tu na fore), ale formou - viac nacuvat a menej sa stavat do obrany, ked ma niekto iny nazor, ako tvoj (ako to tu citam, zvacsa je to tak). Ale aby som bol aj konkretnejsi: Jazdim Float RL 140 dva roky a potrebu znizovat zdvih som nemal naozaj nikdy a zamkol som ju asi 2x (viac -menej ,,ci mi to este funguje" ;) ) Keby mi ponukal niekto na vymenu Talasa, urcite by som nemenil - neni preco - pri tomto zdvihu...A k tej progresivite u Floata 140: podarilo sa mi ho znizit o polovicu dobrou radou jedneho zo skusenejsich :y: V jednom mam ale jasno, buduca vidla bude na strune (Float je velmi slusna vidla, ale Van je lepsia - mam to odskusane...
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 20:37:12
00
chlapci aky mate nazor na MongooseKhyber Super 2010 diky
hallooo nikto niiic??? |(

Naposledy upravil large dňa 28.01.2011 - 23:18:41, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 28.01.2011 - 22:25:59
00
Sektor Coil U-turn 150mm, model 2011 15 alebo 20mm oska za 295e novy :o :tmi: .. to sa mi paci :P
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 22:36:02
00
kidak

keby som vedel vsetko co ma zaujima, tak asi by som sem do fora ani nechodil... prispevky ktore tu dostavam ako reakciu na moje, su pre mna dost dolezitym prvkom, na zaklade ktoreho sa snazim prehodnotit ci ano alebo nie u konkretnych veci. Pytam sa len na veci s ktorymi nemam skusenosti, nebudem sa tu napriklad pytat aku prevodovu sadu /kazetu-prevodniky/ si mam kupit, ked presne viem ktora mi vyhovuje najlepsie-na ktorej som jazdil, no veci ktore si nemam ako odskusat si nemam podla coho vybrat, jedine na zaklade recenzii a diskusnych prispevkov z tohto fora.

Najjednoduchsou cestou by bolo pre mna keby mi niekto ukaze - presne toto si kup... ale kazdy vie ze tak sa to riesit zial neda... :)
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 23:11:10
00
Djexpres: :nod: :nod: ... to ukazat .. nie vzdy to funguje, niekedy je to dlha cesta, a niekedy sa veci menia ... jeden den si AMENak a druhy den uz pure XC :lol: .. ani :cash: :cash: to nevyriesia :P
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 23:14:37
00
:lol: to hej...

nasjskôr som jazdil cesty na galuskách, neskôr ma to prešlo a začal som jazdiť XC na 2,25kách... teraz ma prešlo zasa to, lebo s XC ma to v lese moc nebavilo :lol: mám kúsok od domu zjazdovú trať pre crossky ale na bajku je to ešte väčšia sranda, no s tým XC som si tam toho moc neužil :D hlavne kvôli absencii zadného pruženia, inak jediné miesto kde som moju prvú shit vidlu vedel dostať na doraz zdvihu... :lol:
Zobraziť komentár 28.01.2011 - 23:40:32
00
keyboard_arrow_up