Vidlica je iné, tam nejde
koleso hneď do šmyku.

Zadné ide do šmyku hneď, už pri veľmi malej sile pôsobiacej na zadnú stavbu, prakticky rovnakej pri akomkoľvek priemere kotúča. Keď už je v šmyku, nepôsobia naň už skoro žiadne významné sily.
Ja som reagoval na toto:
Aká sila zmotá zadnú stavbu "jak hasičskú hadicu"?
Ak narazí zablokované zadné koleso do stredne veľkej prekážky, ako je koreň, kameň, tak sa sila nárazu bude v prvom rade pokúšať koleso otočiť, v podstate sa tam prejavujú pri náraze 2 sily - trecia(prekážky) a nárazová. Trecia sa ti koleso bude snažiť otočiť, nárazová ťahá zadnú kostru, bude sa pokúšať kolesom posunúť. Tieto sily sú v pomere priamo úmernom k veľkosti prekážky. Čím väčšia prekážka, tým viac sa bude s kolesom snažiť sila posunúť. Plus klasická trecia sila od okolia. Také sily sa tam prejavujú. Teraz si vezmi, že toto je prípad dvojice síl a nemôžeš počítať len so silou, ale aj jej ramenom, čiže s momentom sily. Platí momentová veta r1xF1=r2xF2, pričom os otáčania prechádza miestom, kde je upevnená
brzda bližšie ku kotúču. Teda jedno rameno je 5cm, druhé 15cm, to znamená, že každá sila, ktorá bude pôsobiť na kotúč bude pôsobiť na stavbu 3x väčšou silou.
P.S. Som fyzik.
edit: zabudol som dodať, že trecia sila je T=kF, kde k je koeficient trenia a F sila, ktorá pôsobí kolmo na trecí povrch, čiže je úmerná rýchlosti
kolesa a v podstate aj "nárazovej" sile, ktorá je iná ako nárazová sila spomínaná hore, slovom nárazová som si označil silu pôsobiacu rovnobežne so stavbou rámu a tu hovorím o sile, ktorou koleso narazí na prekážku, ktorá je úmerná rýchlosti, uhlu kt. zviera koleso s prekážkou atd.