arrow_leftEroF1 napísal:
A čo je na tých tratiach také náročné. Nejaký ten krátky rockgarden alebo hubarsky chodníček, na ktorom sa prejdem aj s kočíkom. Čo je na tom také náročné?

By ma zaujimalo na com jazdis. Ja som osobne presiel cast trate XCO NMNM a zucastnil sa aj Night race, ktory kopiruje cast okruhu XCC na svojom Treku Supercaliber. Urcite sa na tom da jazdit aj po trailoch, tu ide skor o ten kompromis. Bicykel musi byt rychly a mrstny do kopcov, ale v zjazde musi fungovat, inak by si ochutnaval zeminu a chut toho trailu. Ja sam som bol voci tomu skeptik, no odjazdene kilometre a ziskane podium na tom bicykli ma presvedcili o opaku. A ako sa tu spomina, rychle XC HT si vela fajnsmekrov kupi prave kvoli inym vlastnostiam ako je pohodlie. Je to full bicykel, ale treba dat viac casu na nastavenie samotneho tlmica, co bude isto treba doladit aj pri tom Epic WC alebo bicykli BH.
04.01.2025 - 21:30:36
01
Mondraker

Prílohy:

IMG_0842.jpeg
IMG_0842.jpeg 545.27 KiB thumb_up5thumb_down

04.01.2025 - 21:43:39
012
arrow_leftEroF1 napísal:
A čo je na tých tratiach také náročné. Nejaký ten krátky rockgarden alebo hubarsky chodníček, na ktorom sa prejdem aj s kočíkom. Čo je na tom také náročné?

Odložím si sem jeden "hubársky chodníček". :lol:
https://www.facebook.com/share/r/1GYv6yK4FV/

Alebo tento drop (Baileys Bailout) sa jazdil na majstráku sveta 1994 vo Vail, Colorado. Na foto Ruthie Matthes na oceľovom pevňáku Ritchey P21 bez teleskopky. Väčšina mužov, vrátane víťaza Henrika Djernisa to behala
scontent.fbts8-1.fna.fbcdn.net

Boli aj takí čo to skúšali jazdiť...
thumb_up0thumb_down
05.01.2025 - 11:56:38
07
Ťažké sama vidíš že ten terén nie je pre XC geometriu. To že taký úsek tam je ešte neznamená že XC geometria je primárne stavaná na prekonávanie takýchto prekážok. Podľa toho čo ideš primárne jazdiť, si vyberáš druh bicykla. Takže ak sa chystáš jazdiť Enduro tak si nekúpis XC bike. Je to tak?
05.01.2025 - 12:02:37
00
erikfigura ale ty tvrdis, ze to je bike an polne cesty a lahky teren. Tu ti oponuju, ze na tom bicykli jazdia moderne XC trate na svetovom pohari, na ktorych by 99% clenov tohto fora A-line ani nepresla, nech by si im dal aj zjazdovy bike.
Jasne ze ked niekto chce jazdit narocny teren primarne dole kopcom a nevadi mu ze mu kazdy vyslap bude trvat "tyzden" alebo sa planuje vyvazat lanovkou, tak si kupi enduro.
A Epic WC ma dost progresivnu geometriu a u vacsiny jazdcov budu pri nom limitom vlastna (ne)schopnost a nie bike. A rozhodne hranice toho biku nekoncia pri zvazniciach ci polnackach.
05.01.2025 - 12:12:19
012
Ist https://www.facebook.com/share/r/1GYv6yK4FV/ bez chranicov a integraly je totalny hazard z vlastnym zdravim. Aspon je vidno, kam sa tlacia profesionalne sporty (nielen toto)... krv a masaker, aby to bolo zaujimave pre divakov. Viz. rimske areny. Nic sa nezmenilo od tych cias. Inak ale to vyzera ako cisty dopad,takze kto vie dobre ovladat bajk v skoku a ma gule, tak to nie je ziaden problem na xc bajku, akurat teda, nechcel by som taky bajk kupovat v bazari :lol:

erikfigura: vsak ten drop nema nic s geometriou, ta je irelevantna

lubo_j: nemas tak uplne pravdu, pretoze medzi zjazdakom a enduro bajkom je asi taky rozdiel ako medzi trailovym bajkom a cestnou ziletkou :lol: Niekedy si vyskusaj :) A hento je len taky vacsi drop s hladkym dopadom, takze ako som pisal, ak mas gule a nie si uplne drevo, prejdes to.
05.01.2025 - 12:33:45
03
arrow_leftEroF1 napísal:
Ťažké sama vidíš že ten terén nie je pre XC geometriu. To že taký úsek tam je ešte neznamená že XC geometria je primárne stavaná na prekonávanie takýchto prekážok. Podľa toho čo ideš primárne jazdiť, si vyberáš druh bicykla. Takže ak sa chystáš jazdiť Enduro tak si nekúpis XC bike. Je to tak?

To bola odpoveď na tvoje tvrdenie: "A čo je na tých tratiach také náročné. Nejaký ten krátky rockgarden alebo hubarsky chodníček, na ktorom sa prejdem aj s kočíkom. Čo je na tom také náročné?". Aby si pochopil, že to čo si napísal je úplne mimo.
05.01.2025 - 13:56:16
00
arrow_leftlto napísal:
Ist https://www.facebook.com/share/r/1GYv6yK4FV/ bez chranicov a integraly je totalny hazard z vlastnym zdravim. Aspon je vidno, kam sa tlacia profesionalne sporty (nielen toto)... krv a masaker, aby to bolo zaujimave pre divakov. Viz. rimske areny. Nic sa nezmenilo od tych cias. Inak ale to vyzera ako cisty dopad,takze kto vie dobre ovladat bajk v skoku a ma gule, tak to nie je ziaden problem na xc bajku, akurat teda, nechcel by som taky bajk kupovat v bazari :lol:

erikfigura: vsak ten drop nema nic s geometriou, ta je irelevantna

lubo_j: nemas tak uplne pravdu, pretoze medzi zjazdakom a enduro bajkom je asi taky rozdiel ako medzi trailovym bajkom a cestnou ziletkou :lol: Niekedy si vyskusaj :) A hento je len taky vacsi drop s hladkym dopadom, takze ako som pisal, ak mas gule a nie si uplne drevo, prejdes to.

Bola tam aj B lajna bez toho dropu. Jazdci mali na výber.
05.01.2025 - 13:58:51
01
Toto mi pripomenulo ako som sa ako decko v devedesiatkach "nechtiac" priplietol na pretek svk xc pohara v Liptovskom Mikulasi ktory sa jazdieval nad sidliskom Podbreziny. Myslim ze som mohol byt cca tretiak na prvom stupni so starou klasickou rmx s torpedom. Jazdil sa tam taky priblizne 20 metrovy strmacik dolekopcom vo vysokej trave s rozne velkymi trsmi travy a jamami - a este teraz si pamatam ako som tam na biku predbiehal nejakych muzov pretekarov ktory tam biky behom znasali :D. Ked som sa tam zastavil a pozeral tak som bol jediny co to tadial zisiel bajkom. Ono to bola ale v podstate trasa ktorou som jazdieval domov z toho kopca, preto som sa tam vtedy zhora priplietol a samozrejme som mal vyhodu ze som to velmi dobre poznal, mal to najazdene. Na tu dobu to bolo celkom hrozostrasne byt hore a pozerat sa smerom nadol.
05.01.2025 - 19:15:41
02
Ja som mal spoluziaka, co jazdil na rmx-ke, vyzeralo, ako keby sa spolu narodili a bol s nou zrasteny, talent na rovnovahu od malicka.
05.01.2025 - 19:32:30
00
Na takomto biku, ANLEN, ale s výbavou SIMANO 200GS a potom LX, a s menšími rohami ?som zjazdil komplet Malú aj Veľkú Fatru (Tlstú, Ostrú, Krížnu, Ostredok,.... Chleb, Veľký Fatranský, Malý Fatranský Kriváň, Mojžišove pramene... , pohorie Žiar, atď, atď, atď..... Napríklad aj zo školy domov, do Turca, som to rezol zo ZV cez BB, Kráľovu studňu a Krížnu v roku 1991...
Ale podsedlový rýhloupínák som používal sakramentsky často a vôbec som/sme nechápal/li, prečo XC-čkári jazdia dolekopcom ? so sedlovkou do neba...
A keby si všetci vtedy povedali, že na tomto sa predsa nedá jazdiť v extrémnom teréne, dnes by vývoj a geometria nebola tam kde je a nemuseli by sme si lámať hlavu, ktorý bike do ktorého terénu, či neterénu ???
Hlavne JAZDIŤ !!!
Biku Zdar !

Prílohy:

anlen-invert-01-750x495.jpg
anlen-invert-01-750x495.jpg 78.28 KiB thumb_up3thumb_down

05.01.2025 - 20:46:45
021
A čo je to enduro geometria? Veď pred pár rokmi bolo enduro asi niekde tam, kde sú dnešné XC DC.
Ale ten Epic World Cup je skôr taká XC klasika, niečo medzi HT a plnokrvným fullkom. Príde mi to ako skvelý univerzál aj na rozbité poľňačky, aj do lesa, aj na asfalt. Nie každý má hneď za domom trail. A či využije na 100% potenciál biku. Koľko ľudí dnes využíva 100% potenciál čohokoľvek, od naleštených SUV po nadupaný karbónový bike, keď rovnakú priemerku by dal na hline. Je doba konzumu, keď na to má, nech si kúpi aj Stumpjumper a jazdí na ňom do šenku. Aj také niečo som už videl.
06.01.2025 - 00:33:28
03
Vieme s určitosťou definovať ,čo je to enduro geometria,aj XC geometria,veď sa predsa v týchto disciplínach jazdí svetak.
06.01.2025 - 09:47:03
02
...tu už nikto nič negarantuje 😁
06.01.2025 - 09:54:12
05
S určitosťou vieme definovať iba ak trend, ale geometria bude platiť koľko? 5rokov? To nie je niečo, čo má zmysel definovať, keď to už zajtra nemusí platiť.
06.01.2025 - 11:38:08
00

MTBIKER odporúča

keyboard_arrow_up