kozaq Asi si uplne neporozumel tomu co som pisal. Prave to co pisal filus je pekny priklad toho ako to funguje. Jemu sa mensie koleso na mullet setupe ako keby zasekavalo na nerovnostiach a najviac to citil pri pomalych rychlostiach. To je tym mensim kolesom a horsou priechodnostou terenom. Lenze vies to i vyuzit, hrat sa s tym a na takych terennych hranach pumpovat kde ma to mensie koleso oproti 29-ine vyhodu. To bol moj pripad ked som testoval mulleta, to mensie koleso mi viac sadlo na taketo hranie sa v terene, v rockgardene som vedel lepsie zrychlovat a proste som na tom prirodzene jazdil tak ze sa to nikde nezasekavalo (dlho som jazdieval amen 26-tku, tam som to asi vycibril). Cize mas tu dvoch ludi, ta ista vlastnost na tom istom kolese jednemu prisla ako nevyhoda, druhemu ako vyhoda. Mne osobne ale i tak 29ina priniesla viac vyhod, viac sadla tomu ako jazdim vacsinu casu - uzke zakruty skor nasiroko, traily napriamo, fakt technicke vyslapy, na trailoch skor plynule a rychle jazdenie ale zaroven i rozne xc okruchy a dlhe trasy vratane asfaltu i bikepackingu.
Najlepsie je pozriet si asi testy co su na yt kde to testuju viaceri jazdci na tych istych bicykloch, tych istych trailoch a prehadzuju len kolesa. A tiez sa tam nakoniec stane ze jeden si vyberie ako najvhodnejsi
bike mulleta a druhy 29inu. Casto to potom vidno i na casoch co si meraju, ze jeden vytiahne z 29-iny viac, druhy naopak z mulleta.
Este moj osobny pocit - ani jeden z tych bikov nezvladne to co druhy, zvladne vsetko len na to potrebujes dodat trochu vacsi impulz - na 29ine v zakrute to musis trochu viac prehovarat, na mullete v rockgardene silnejsie drzat alebo pumpovat, na mullete na malych hrankach trochu pretlacit to zasekavanie, na 29ine mas trochu tazsie prevody tak do toho musis viac tlacit, rovnako na 29ine musis viac potiahnut pri manualy atd. Cize si v podstate vyberas taky bike aby si sa na nom pri svojom jazdeni nadrel co najmenej, Ale je tu jedna vec ktoru silou nepretlacis: kratsia vzdialenost
kolesa od zadku pri 29ine - cim vyssi zdvih, technickejsi teren a viac prace s bikom v zjazde tym vacsi problem.
A este jedna vec, nejde len o rozdielny setup v
kolesach ale i od konkretneho biku. Kludne sa moze stat ze budes mat 29inu co bude pocitovo jazdit skor ako mullet a mullet co bude pocitovo skor ako 29ina.