Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Bicykel
Zephyr 27% [ 7 ]
Honzo 73% [ 19 ]
Celkový počet hlasov : 26
vrabc0Al, ak su dva rovnake ramy a na jednom sa mierne nahne sedlova trubka pri zachovani razvoru, tak sa o nieco automaticky zmeni viacero rozmerov. Stale ale ide hlavne o posun sedla dozadu a stredu dopredu. Pri sedeni sa tym eliminuje pocit predlzenia zadnej stavby, lebo clovek stale sedi vo viac-menej rovnakej polohe nad kolesom.
Pri tychto dvoch bicykloch ani toto natocenie sedlovej trubky nema podla mna taky vyznamny efekt pre bezneho cloveka, ktory bude jazdit max. v miernom terene, na ktory su oba tie bicykle stavane.
A porovnavat jeden bicykel a menit na nom jeden rozmer, ktory je nezavisly od inych je nieco ine ako menit uhol sedlovky a dodrziavat pritom ostatne rozmery.
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 14:21:54
00
Robo52 urob uhol D o nieco ostrejsim, t.j. nahni celu sedlovu trubku viac dozadu (proti smeru hod.ruciciek), ale stale tak, aby bola v rovnakej vzdialenosti od pneumatiky ako povodne. Za predpokladu, ze stredove zlozenie je stale upevnene v rovnakej polohe voci osi sedlovej trubky a teda sa stredove zlozenie pohlo dopredu, kedze sedlovka sa "natocila" proti hod. rucickam, tak aky vznikne novy reach a chainstay length, hm? Nebude reach kratsi a zadna stavba dlhsia?
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 14:30:52
00
Tu je priame porovnanie toho Honza (tmavocerveny v pozadi) a Zephyru (ruzovy):

Príloha:
ctm_zephyr__kona_honzo.png
ctm_zephyr__kona_honzo.png 60.94 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Ak by si niekto chcel zarovnat ramy vzhladom napr. na stred, sedlo alebo nieco ine, tak tu je link:

https://99spokes.com/en-EU/compare?bikes=ctm-zephyr-xpert-29-2021;*z.LG|w.29|s.640|tt.641|st.457|sa.73|ht.115|ha.67|cs.440|wb.1188,kona-honzo-2022
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 14:53:01
00
Tak teraz som sa stratil. Pises o tom ze pri rovnako dlhych bikoch reach zavisi od uhlu sedlovej trubky co je samo o sebe blbost tak som si myslel ze ako dlzku v tomto pripade myslis ETT. Teraz uz pises o rovnakom razvore. No a bud rychlo pises alebo si nieco zabudol napisat alebo tomu uplne nerozumies. Ak totiz nahnes sedlovu trubku dozadu tak sedis viac nad zadnym kolesom a zmeni sa ti len ETT ktore sa predlzi. Zadna stavba sa nijak nemeni.
- Ak si myslis ze sa automaticky zmeni i ETT tak sa mylis, pretoze ak je cielom zachovat rovnake ETT tak tu dlzku musis povazovat za druhu upravu cielom ktorej je kompenzovat posun sedla dozadu. A teda aby si ponechal rovnake ETT a posunul sedlo dozadu tak musis skratit predny trojuholnik co ti zmensi reach a razvor ktory ale pises ze ma byt nemenny.
- Ak to myslis tak ze posunutim sedla dozadu a teda zalomenim sedlovej trubky ti bude sedlovke zavadzat zadne koleso a preto musis automaticky predlzit zadnu stavbu a posunut tym koleso dozadu tak to je tiez chybne uvazovanie a po spravnosti robis zmenou zadnej stavby dalsiu zmenu geo ktoru treba zmienit ako zmenu. Neviem preco by sa ale mala automaticky posuvat napriklad zadna stavba ked sa moze napriklad zdvihnut stred a pritom docielis to iste len inym sposobom a teda to ze sa ti nedotkne koleso a sedlovka (a tiez bez zmienky zmenis inu hodnotu na rame). A stale mozes mat to koleso v takej vzdialenosti a zahnutie na takom mieste ze sa sedlovka ani po zmene kolesa nedotkne takze zadnu stavbu posuvat nijak nemusis takze povazovat zmenu dlzky zadnej stavby pri zmene sedlovej trubky je celkom vtipne.

V podstate vobec nerozumiem co chces povedat ale to xc od ctm a honzo su rozdielne bajky na ine urcenie ci sa ti to paci alebo nie.

Tak edit, ty to myslis este uplne inym "kreativnym" sposobom. Ked menis jednu hodnotu na rame tak si to predstavuj tak ze ju menis na stolici do ktorej sa upina ram pri zvarani a kde je ram upnuty hlavovym, stredovym a zadnou osou. Cize to su pevne body ktore chces mat na tom mieste na ktorom su pretoze tak si si ten bajk navrhol. Ak si teda povies ze chces zmenit niektory udaj, napriklad posunut sedlo viac dozadu tak sa to snazis spravit tak aby tie body zostali nemenne. Ak sedlo nevies posunut dozadu pretoze nevies zohnut sedlovu trubku alebo zmenit jej uhol bez toho aby nekolidovala s kolesom tak budes musiet zmenit jeden z tych pevnych bodov a to bud stred ktory posunies viac dozadu alebo dohora, alebo zadnu os ktoru posunies viac dozadu alebo dodola. V podstate su to 4 moznosti ktore vies upravit a my nie sme jasnovidci aby sme vedeli ktory z tychto udajov si automaticky upravil bez akehokolvek spomenutia (i spomenutia toho ze tam akoze doslo ku kontaktu sedlovej trubky a kolesa)
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 14:59:56
00
vrabc0, ja pisem o Zephyre od CTM, co nie je XC. Hore mas aj link na porovnanie geometrii. Mozno sa to tebe zda ako rozdiel medzi nebom a zemou, mne teda nie a myslim, ze bezny clovek (vratane mna) na oboch bikeoch prejde absolutne to iste bez rozdielu v pocitoch (ak sa vyluci placebo efekt u niektorych, ze zakladna Kona je strasne enduro :D).
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 15:03:25
00
opatrny-lenochod tak sorry ale tu si porovnal rascal a honzo ze su dost podobne bicykle
arrow_leftHosť napísal:
vrabc0, nie, nemyslim, ze by si napisal nieco zle. Iba sa mi zda, ze si trochu nadniesol tie schopnosti Honza a umelo ich oddialil od Rascalu. Podla mna su tie bicykle dost podobne. Honzo je len trosku viac down-country. Z tvojho popisu to ale vyznieva ako keby to bol skoro enduro hardtail. Co je podla mna trosku prehananie...
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 15:16:19
00
arrow_leftHosť napísal:
Robo52 urob uhol D o nieco ostrejsim, t.j. nahni celu sedlovu trubku viac dozadu (proti smeru hod.ruciciek), ale stale tak, aby bola v rovnakej vzdialenosti od pneumatiky ako povodne. Za predpokladu, ze stredove zlozenie je stale upevnene v rovnakej polohe voci osi sedlovej trubky a teda sa stredove zlozenie pohlo dopredu, kedze sedlovka sa "natocila" proti hod. rucickam, tak aky vznikne novy reach a chainstay length, hm? Nebude reach kratsi a zadna stavba dlhsia?

Preco by sa prosim ta nahnutim sedlovej trubky viac dozadu mal posuvat stred? Stred ostane tam kde predtym akurat vyrobca navari sedlovu trubku pod inym uhlom (viac dozadu nad zadne koleso). Na reach ani dlzku zadnej stavby to nebude mat ziaden vplyv. Zmeni sa ti TT a ETT akurat.

A btw, do toho tvojho porovnania Zephyr vs Honzo si dal Zephyr model 2021 a nie tohorocny.
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 15:21:57
00
To je zase ina tema... Vsetky posledne prispevky boli reakciou na Robov vypad, kde to bolo o tom, ze Zephyr a Honzo su strasne rozdielne a ja hovado som to uplne odignoroval.

To, ze som napisal, ze Rascal nema az tak daleko ku Honzo som myslel v kontexte toho, ze si to zacal podavat tak, ze Rascal je akoze iba na polnacky a Honzo black trailova masina. Tak aby nedoslo k omylu, ja zas hovorim, ze v realnom svete su oba do podobneho mierneho terenu, ale jeden je lahsi a viac pre sliapanie na cas a vykon a druhy tazsi, ale zas istejsi aj sem tam na nejakych vacsich kamenoch alebo malych skokoch. No vidlice, brzdy a ani ine komponenty nepredurcuju ani jeden na nejake pravidelne odvazne zjazdy.
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 15:27:31
00
Robo52, uz prestan... Na tom obrazku snad aj ty vidis tu natocenu sedlovku a dosledok na reach a zadnu stavbu.
A ano dal som 2021 model, lebo novy tam na vyber nebol, ale vsetky rozmery som doplnil podla 2022 modelu. Co by si aj videl, keby si si ich racil skontrolovat...
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 15:30:12
00
opatrny-lenochod Racil som si ich skontrolovat a seat tube angle tam mas 73 stupnov kdezto 2022 CTM Zephyr ho ma 72 stupnov :-D Zadnu stavbu si zadal 440mm a novy Zephyr ju ma 435mm. Ach jaj...

Naposledy upravil Robo52 dňa 13.06.2022 - 15:33:58, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 13.06.2022 - 15:31:32
00
On to myslel tak ze ked chces zmenit uhol sedlovej trubky a zaroven ponechat rovnaku vzdialenost medzi sedlovou trubkou a kolesom v mieste kde su najblizsie tak tu sedlovu trubku budes tocit cca okolo toho miesta. Tym dostanes vrch sedlovej trubky dalej od riadidiel a spodok blizsie k riadidlam, takze posunies stred viac dopredu cim sa ti zmenia hodnoty reachu, zadnej stavby a dlzky sedlovej trubky aj ked zostane razvor rovnaky. Par veci proste zabudol spomenut ked o tom pisal.
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 15:31:35
00
arrow_leftHosť napísal:
On to myslel tak ze ked chces zmenit uhol sedlovej trubky a zaroven ponechat rovnaku vzdialenost medzi sedlovou trubkou a kolesom v mieste kde su najblizsie tak tu sedlovu trubku budes tocit cca okolo toho miesta. Tym dostanes vrch sedlovej trubky dalej od riadidiel a spodok blizsie k riadidlam, takze posunies stred viac dopredu cim sa ti zmenia hodnoty reachu, zadnej stavby a dlzky sedlovej trubky aj ked zostane razvor rovnaky. Par veci proste zabudol spomenut ked o tom pisal.

Ok, v tom pripade ano. To uznavam.
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 15:36:52
00
Tu su opravene rozmery. Neviem ako sa mi tam dostali tie predosle. Jedine, co urcite nesedi teraz je seat tube length, lebo na tej stranke to automaticky natiahne ram do vysky, tak som dal 450 mm namiesto 480, aby tie ramy boli porovnatelnejsie.

Príloha:
ctm_kona.jpg
ctm_kona.jpg 57.04 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

https://99spokes.com/en-EU/compare?bikes=ctm-zephyr-xpert-29-2021;*z.LG|w.29|wb.1191|rakeMM.51|st.450,kona-honzo-2022
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 15:58:26
00
Ked uz tak by som porovnaval Zephyr L vs Honzo M alebo Zephyr XL vs Honzo L cize co najblizsi ETT a reach. Tam sa lepsie ukaze v com sa tie biky lisia, ze CTM ma vysoku sedlovku ale inak je viac agresivny a aj pri vacsej velkosti a 15mm viac A2C ma o kusok nizsi stack plus dlhsi zadok i WB.
Osobne by som z tych dvoch bral cisto podla geometrie Honzo pretoze:
- nizsi zdvih
- nizsi stred
- strmsia sedlovka ale na tvoje pouzitie by mohla byt ta zadna stavba mozno az moc kratka
Honzo bude v podstate hravsi, zabavnejsi bike. Zephyr bude istejsi v rychlych a rozbitejsich zjazdoch (pri o cislo vacsej velkosti). V rovnakej velkosti sa zephyr az tak neoplati pri porovnani voci Kone, kratsi reach pri cca rovnakom whealbase, posed vyssie a viac vzadu ako na Kone.
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 16:36:40
01
Zephyr robia max L
Zobraziť komentár 13.06.2022 - 18:51:26
00
keyboard_arrow_up