A teď něco z mojich zkušeností k těm výjezdům.
V úvodu můžu napsat, že stoupavost v prudkých výjezdech je na fullu u mě jednoznačně lepší než na HT a to přes výrazně větší hmotnost (HT mám celopevňáka s karbonovou pevnou, takže je to lehounká raketa a oproti oboum mojim fullům téměř o 3kg lehčí, oproti tomu jednomu přesně o ty 3kg, to HT má nějakých 9,6kg).
Na fullech (zvlášť pak od uričitého zdvihu, dejme tom kolem těch 120-130mm se to začne projevovat už výše, od 140mm už je to dost zásadní) se v prudkém výjezdu dost výrazně negativně projeví geometrii. Zvýšení sagu na tlumiči a snížení na vidlici změnou rozložení váhy ve výjezdu je na vyšších zdvizích už várazné. Samozřejmě je to různé kolo od kola a záleží na více faktorech. Na průběhu zadní stavby + tlumiče, na průběhu vidlice, na geometrii kola (např. na kolech, které mají extrémně narovnaný posez je to negativum na fullu menší, protože už na rovině mají na zadním kole už hodně váhy a už nedojde k takové změně ve výjezdu).
Pak samozřejmě záleží hodně na geometrii kola, ale to ani ne na délce představce (na tom stejném kole, něco jiného je když je různě dlouhý představec na různých kolech, tam to není tak jednoduché a už na tom záleží), ale ztěžejní jsou parametry jako délka zadní stavby a nastavení sedla vůči středu, což zcela zásadně ovlivní polohu těžiště (a že tohle bývá v praxi extrémně velký rozdíl někdy a je to ovlivněno především poměrem délky stehení a lýtkové části nohy, kde ti s delší stehení části nohy potřebují
sedlo více vzadu, jeden případ v praxe, manželka má stejně dlouhé nohy jako já a přitom vozí sedlo posunuté o celé 4cm více vzadu než já - oba máme ideálně nastavené sedlo vůči středu).
Dále výška řídítek to také trošku ovlivní. Samozřejmě stejně jako u délky představce je možné více krčit ruce a tím dosáhnout stejné polohy těla pro různou výšku řídítek.
Ale je fakt, že když je rozdíl extrémní, tedy současně řídítka o hodně níže a ještě třeba i delší představec, tak ten rozdíl ve skrčení rukou pro stejný posez je už extrémně velký a tak extrémě skrčené ruce jsou už nepříjemné a rozdíl tu bude.
A teď k té praxi. Na HT mám o 1,5cm níže řídítka a o 1cm delší posez. Sedlo nastavené stejně, délka zadní stavby skoro stejná, žádná zásadní rozdíl.
Při otevřeném tlumiči a plném zdvihu
vidlice v prudkém výjezdu je to horší než na HT, tam se hlavně na Stereu (které má reálný zdvih 150mm a díky průběhu velmi ochotně chodí do zdvihu, tedy ve výjezdu se to i více negativně projeví) dost projeví negativní změna geometrie díky změnám sagů.
Přepnutím tlumiče na Push platformu mírně snížím sag a už mírně kompenzuju tu negativní změnu geometrie. V extrémně prudkém výjezdu to ale ještě zcela nestačí.
Dále když snížím vidlici na 120mm (a tlumič je na Push platformě), tak už jsem na tom o chloupek lépe na HT a vyjedu už více než na HT, protože samozřejmě je tu už další ostatními zmiňované plus a to lepší kontakt zadního kola s terénem.
Ale i na na asfaltu už je to lepší než na HT, ze sedla jít na HT stejně ve výjezdu typu 25% a více nemůžu ani na tom asfaltu (tedy nelze využít tu výhodu, že to celopevné HT jede jako raketa ze sedla).
No a jakmile hodím vidlici na 100mm, tak už jsem na tom o třídu lépe než na HT a vyjedu mnohem více. Ani v nejprudších výjezdech (tím myslím kolem 30%+, měřeno dle tracklogu gpsky, kterou už několik let vozím) na fullu nemusím nějak posouvat se na
sedle na špičku nebo dělat jiné nepohodlné kreace. Jen už samozřejmě musím se výrazněji předklonit, což je také dané krátkým představcem (s dlouhým bych vyjel totéž, ale nemusel bych se předklánět a krčit ruce tolik).
Na fullu tedy všechny výjezdy končím na fyzičce nebo případně na kombinaci s hrabáním zadního kola (ale hrabání ne díky sklonu, ale pouze na extrémních podkladech typu velké hromady volných šutrů, kde se prostě začne podemnou podkluzovat samotný povrch s čím se nedá už nic dělat kromě jediného a to projet to rychle; ale tím opět končím na fyzičce protože ve 20% stoupání s takovým šutry opravdu neudržím rychlost kolem 15, které je v některých extrémech nutná).
A ještě jedna výhoda fulla. V technických velmi prudkých pasážích, kde jedu na hranici svojí fyzičky, tak tam hrozně pomůže, že nemusím tak řešit techniku (tedy vybírání stopy, práce s těžištěm) a jen to na fullu projedu za nosem, protože na řešení techniky už pak není síla a fyzička a jsem rád že jedu. Tohle hrozně pomůže a další důvod proč na fullu v technických pasážíš vyjedu mnohem více i když je těžší.