Lokalizácia
Formulár sa odosiela
námet na film Terminál II ... ktovie či ťa bude hrať Tom Hanks ;-)
Zobraziť komentár 09.09.2025 - 12:01:40
00
Nie, chopi sa toho Netflix a Corsaira bude hrat Idris Elba.
Zobraziť komentár 09.09.2025 - 12:10:30
02
V Číne bolo super jedlo, ľudia zízali, ako na mimozemšťana, niektorí sa prihovorili. Policajti v Sanxxi a vo Vnútornom Mongolsku akoby ani neboli, a keď išli okolo tak ponúkli cigarety či vodu, vo vnútornom Mongolsku dokonca boli kúpiť niečo jesť a piť (aj alkohol) za svoje, v Xinjiangu zas kontrolovali všade. Prejazd čínskych hraníc je skúška trpezlivosti, na to treba pevné nervy.
Zobraziť komentár 09.09.2025 - 12:46:29
023
41. deň tripu - prechod hraníc do Kazachstanu

Zobudil som sa na budík 7:20 ale ešte som ostal spať, lebo som si povedal, že sa netreba ponáhľať. Prebral som sa okolo 9, začal som robiť praženicu ? potom kávu. Vtedy som si uvedomil, že cesta, kadiaľ chcem ísť bude v zime zatvorená, vraj už v októbri môže byť problém, takže som sa začal ponáhľať ? dosť skoro. Tak ale aspoň. Pobalil som sa a vyrazil som. Cestou, už pred Khorgasom, som ešte urobil kávu a praženicu z 8 vajec a išiel som ďalej. Po meste nie a nie tam dôjsť. Samé zákazy (akože zatvorená cesta). Zarazilo ma, keď sa mi dvaja na mopedoch spýtali "odkuda ty", boli to Uzbeci, kamionisti, idú dvaja do Maďarska (áno, z Číny). Potom ďalej sa mi jeden kazašský kamionista prihovoril, "poď čučut pogavariť". Po príjazde k hraničnému prechodu som bol trochu zmätený, nevedel som kam ísť, nikde žiadna príjazdová cesta... Spýtal som sa ľudí a ukázali mi. Tam má ujo policajt otočil a ukázal, že mám si ísť kúpiť biľet. Išiel som teda pre lístok, aj keď som netušil na čo mi bude... V budove asi 800m (treba prejsť okolo takého jazera) som kúpil lístok, boli tam rôzne nápisy, ja som si vybral Алматы. Ale teta, že Almaty njet, Žarkent. Tak davaj Žarkent, Kazachstan... Stále som netušil na čo mi to bude a dúfal som, že ma nepošlú niekde na inú hranicu. Potom som prišiel k ujovi policajtovo, čo ma poslal kúpiť si ten lístok, on mi ukázal schody, vyniesol som tam bajk a tam colník už kývol, že poď sem, tam som mu dal pas, pozvešal z bajku všetko a dal na pás, skener to na druhom konci vypľul. Dali mi razítko do pasu a potom som si to nahádzal naspäť na bajk a išiel na ešte jednu pasovú kontrolu, potom do čakacej zóny, kde veľa ľudí čakalo na bus. Bus prišiel, ľudia nakladali svoju batožinu a colník ma stále presviedčal, že si tam mám dať bicykel ale ten by už nevošiel. Najprv som si sadol na zem, že nech pošlú ďalší bus, potom som mu do prekladača napísal, že idem naspäť do Číny a idem cez iný hraničný prechod. On, že to v žiadnom prípade... Zobral mi pas a ja som sa stiahol naspäť do čakacej zóny. Tá sa čo chvíľa naplnila a prišli dva busy. Jeden sa naplnil úplne a druhý bol prázdny, do toho som dal bajk a nastúpil som. Samého ma previezol na Kazašskú stranu, tam žiadne veľké opletačky, štempel a zmizni... Tiež čakal bus, prvý som naložil batožinu (bajk) a ten bus išiel až do Žarkent, na to ten lístok. V Žarkente po vysadnutí sa má taxikár spýtal, či mu nedám previezť sa. Previezol sa asi 30m a potom som sa vybral na diaľnicu smer Almaty, na prvej pumpe som kúpil simkartu a trochu dobil mobil aj powerbanky. Zdržal som sa dosť dlho. Potom som pokračoval smeom do Almaty ale opustil som diaľnicu stým, že idem najkratšou cestou do Kirgyzska. Pred mestom som postavil stan
Zobraziť komentár 10.09.2025 - 07:41:58
027
...

Prílohy:

Screenshot_2025-09-10-15-58-20-870_com.google.android.gm.jpg
Screenshot_2025-09-10-15-58-20-870_com.google.android.gm.jpg 98.11 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 10.09.2025 - 12:59:38
02
Len ma tak napadlo, keď už sme v tom 21.storočí...Neexistuje niečo také, že poviem čosi do telefónu po slovensky a ten to (najlepšie mojím hlasom) pretlmočí do zvoleného jazyka?
Zobraziť komentár 10.09.2025 - 19:49:35
00
existuje
Zobraziť komentár 10.09.2025 - 20:48:46
00
Existuje. Vyžaduje to internet, žere to baterku a trvá to chvíľu vybrať a nastaviť. Väčšinou robím, že si spravím v prekladači screenshot čo chcem a ukazujem ti ľuďom. Niektorí utekajú ale väčšinou sú v pohode a snažia sa pomôcť. A na ruštinu a angličtinu netreba prekladač, kým to nejde do nejakých hlbších konverzácii
Zobraziť komentár 11.09.2025 - 03:53:36
06
42. deň tripu - stretnutie s nomadmi
Zobudilo má strašné teplo, keď som otvoril stan, že sa bude vetrať a ešte pospim tak ma začalo slnko páliť. Akurát sa prichádzali kone pásť. Zbalil som sa teda a vyrazil. Cesta bola dosť hrbatá ale išlo to nejak. V meste som vyhľadal bankomat ale to bolo asi niečo iné ako bankomat, karta do toho nepasovala. V obchode brali len keš a nenapadlo ma spýtať sa na bankomat, tak som len na pumpe (jedna možnosť, kde sa dá kartou platiť) kúpil nejaké keksíky (aj tak sú pre mňa najlepšia voľba) a išiel som ďalej. Podvečer som stretol dvoch bajkpackerov, chlap Francúz a baba Belgičanka. Idú do Almaty, sú na ceste od marca. Pokračoval som, počas stúpania do kopcov začínala búrka. Podarilo sa nám obísť sa ale bundu som si dal, lebo pršalo. Na vrchu mi zastavila dodávka, že poď, zvezieme ťa. Ok, naložili sme bajk a veci a spýtali sa, či idem k nim spať. Súhlasil som. Odviezli ma na salaš, kde ďalší akurát rozoberali barana, potom sme sa presunuli dovnútra a pripravili mäso na jedenie. Chvíľu sme komunikovali cez prekladač a sľúbili mi odvoz do mesta Kegen ráno o štvrtej. Tak budem spať tu.
Zobraziť komentár 11.09.2025 - 09:45:34
328
43. deň tripu - vstup do Kirgyzska

Ráno som vstal na salaši, všetci ešte spali. Bolo 6:00. Chlap, čo mi hovoril, že ma odvezie pobedal len: zaveziem ťa ale ešte spi. Ok. O 7 som ho zobudil, chvíľu trvalo, kým sa prebral, zatiaľ som si naložil veci do gazu naspäť. Odviezli ma na pumpu, tam som si kúpil poživeň, im energeťáky a cigy. Vyhodili ma pred obchodom, odtiaľ som išiel sám. Prekvapilo ma ako ťažko to ide. Nakoniec som zistil, že to bolo tiahle nenápadné stúpanie, z 1400 do 2000mnm. Cestou som stretol francúzsky pár na bajkoch, trochu som sa ich povypytoval kadiaľ išli a na aké situácie sa mám pripraviť a potom sme sa rozišli, oni do Kazachstanu a ja opačne. Po príchode na hranicu to išlo celkom rýchlo. Kazaši chceli, nech vyložím brašne pes zatiaľ všetko ňuchal, kyrgizci tiež chceli vidieť obsah brašní ale celý proces prechodu hraníc netrval ani 15minut. V Tadžiku som zbadal iný svet, hory, rieky, stromy... Akurát zháňali kone, tak som asi 10 stád predbehol. V prvej dedine cestou som v obchode kúpil simkartu, registrácia trvala asi aj pol hodinu. V meste Түп som z bankomatu vybral kirgyzské peniaze a pokračoval som v ceste do Oš. Keď mi hodinky ukázali 9h jazdy, akurát bolo 150km, zapichol som to. Vedľa cesty za trstinou som postavil stan

https://buymeacoffee.com/mifo14e
Zobraziť komentár 12.09.2025 - 05:17:52
130
Permit ready

Prílohy:

IMG_20250912_133843.jpg
IMG_20250912_133843.jpg 133.33 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 12.09.2025 - 09:39:23
02
44. deň tripu - rovinka popri jazere

Zobudil som sa dosť skoro, okolo 6:30, chcel som rýchlo zmiznúť. Raňajky praženica a káva. Začal som riešiť víza cez mobil a stále som narážal na nejaké prekážky, prehliadač nefungoval tak, ako by bolo treba, stále niečo nešlo, 2F overovanie som skoro nedokázal zvládnuť, nemám druhý mobil aby som si skenoval QR kód z obrazovky a stiahol som snáď 15 autentifikačných aplikácii, kým som našiel takú, ktorá zoberie ak obrázok (screenshot). Okolo 9 som až začal baliť. Keďže bolo dosť teplo, spal som bez karimatky, len v spacáku, nechcelo sa mi nafukovať ju. Počul som, že niečo okolo stanu trhá trávu, kozy alebo ovce... Začal som vyhadzovať veci zo stanu, potom som začal baliť stan. Mladé dievča, 16 ročné tam páslo kravy a kone. Vedela veľmi dobre po anglicky a aj po rusky. Po rusky tu vedia všetci. Tu je škola poobede. Rozbehol som to, sem tam som sa stavil niekde v obchode, stretol som ruský párik, ktorý si urobili výlet, idú raz peši, raz stopom, z Moskvy. Školáci sa mi zdravili aj keď išli do školy, aj keď išli zo školy. Celý deň som sa pohyboval v cca 1600mnm. Zotmelo sa ako nič, ja som dokončil, nech mám aspoň 9h odjazdených, dnes som dal 170km. Stan som postavil na pustine.
Zobraziť komentár 13.09.2025 - 08:21:02
123
Ruska, má YouTube kanál
https://youtube.com/channel/UChYXbQmUbBDbnnZcMywlIHg?si=rH2FGWjznXD8BY3a

Prílohy:

Screenshot_2025-09-14-00-00-05-511_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2025-09-14-00-00-05-511_com.instagram.android.jpg 47 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Screenshot_2025-09-14-00-40-32-354_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2025-09-14-00-40-32-354_com.instagram.android.jpg 129.49 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

Zobraziť komentár 13.09.2025 - 20:00:39
012
45. deň tripu - Kyzart pass 2669mnm

Ráno som si zohrial zvyšné 4 samsy zo včera, urobil kávu a k tomu som si ešte dal sušienky. Spakoval som sa a vyrazil. Hneď za zákrutou bol vyvalený skrížený kamión, dostal defekt a zablokovalo mu kolesá alebo ktovie. Potom za pár km cestári odstavili premávku lebo zhadzovali zhora zo skaly kamene, dosť sa prasilo, bol som celý prachový, stál som tam asi pol hodinu. Keď to pustili, hneď bol pekný prístup k potoku, tak som sa okúpal a opral som si. Pokračoval som ďalej a začal duť riadny vetrisko oproti, ledva som išiel, používal som dva alebo tri najľahšie prevody. Ledva, ledva, že som sa nejak hýbal, zastavila dodávka a vraj má zoberú. Zdvorilo som odmietol, chcel som si to dať sám. Asi v 2500mnm vietor ustal. Tak som to vyšliapal, bola tam chata, tam som dal kávu a išiel som ďalej, keď som sa prehupol cez vrch musel som sa obliecť. Zjazd išiel dobre, dosť dlhý čas som išiel akoby zadarmo a na záver cesta ako naše Strečno, tú som chcel za každú cenu opustiť v noci, keď nieje premávka. Podarilo sa mi nájsť flek neďaleko benzínky, dnes asi 165km
Zobraziť komentár 13.09.2025 - 22:28:37
023
Kde nastavím aby zobralo obrázky aj z ext úložiska aby som nemusel prácne premiestňovať z SD karty do telefónu?
Zobraziť komentár 14.09.2025 - 07:09:22
00
keyboard_arrow_up