Zvyknem si na to, ci ani nie? Lebo podla mna nie. Z cestaku som zvyknuty na tych 30-35, z mojho 29" HT zase na tych 25-30 (mam tam 32T, takze nad 30km/h sa to uz udrziava tazko) a na e-bajku hoci mam lepsie prevod (38T) ta vaha robi svoje a tahat nad 25km/h je uz namaha pri tej vahe.
Viem aka je legislativa a ze a tom nic nezmenim(e), skor ma zaujima, ci je vobec niekto kto jazdi trosku viac, presuva sa po nudnych asflatoch a odolal pokuseniu ist rychlejsie ako 25km/h.
Ja tipujem, ze v horsom pripade sa vypne uplne, pretoze si bude mysliet, ze stojim cely cas a bude ignorovat signaly z kluk, v lepsom pripade pridem o meranie rychlosti, tripu a odmetra, co mi vsak nahradi hocijaky cyklo computer ci moje hodinky.
Obavam sa vsak, ze keby sa takto primitivne dal odstranit rychlostny limit na Bafangoch, zeby to uz bolo vseobecne zname.
Keby dnes cely den neprsalo siel by som to hned skusit.
Este raz, ked ty ako jazdec dokazes slapat tak, ze motor potrebuje dodavat presne tolko dopomoci ako pri 25 kmh, tak je jedno, ci ides 10, 30 alebo 50 kmh, spotreba bude rovnaka. Asi som nebol pochopeny ani ja hned na zaciatku, vsetko, co som prizvukoval bolo, ze motoru/baterii jedno ake cislo svieti na speedometri, to cislo je dolezite iba pre riadiacu jednotku z legislativnych dovodov.
Reagoval som na prispevok od sorcerera, ktory vyznel v style, ked si odblokujes ebike, tak budes mat vacsiu spotrebu. Vyzera to tak, ze sme sa nakoniec nepochopili viaceri, kedze som chcel len napisat, ze to, ze je ebike odblokovany nema na spotrebu (ani zivotnost) vplyv, je to len legislativna zalezitost.
Inymi slovami, ked ti bude motor pomahat 75 nm / 250W, tak je uplne jedno, ci pojdes 20, 30 alebo 50 kmh, spotreba bude rovnaka.
nemáš pravdu
"Este raz, ked ty ako jazdec dokazes slapat tak, ze motor potrebuje dodavat presne tolko dopomoci ako pri 25 kmh, tak je jedno, ci ides 10, 30 alebo 50 kmh, spotreba bude rovnaka"
to je iba v rovine teórie. v praxi, aby si išiel rýchlejšie, potrebuješ mať väčšiu kadenciu - väčšia kadencia (do určitej hranice pri ktorej je motor najúčinnejší, za touto hranicou účinnosť motora klesá) znamená silnejšiu podporu od motora, tým pádom vyššiu spotrebu energie. pri 25 kmh motor vypne, ideš za svoje = baterku nemíňaš. s chipnutým ideš nad 25 kmh s motorom = baterku míňaš.
Doslo tu k nepochopeniu. Ja od zaciatku tvrdim len to, ze ked ty pojdes na ebiku 25 km/h a motor ti bude pomahat plnou palbou 70 nm/250 W, tak budes mat rovnaku spotrebu ako ja, ked pojdem 35 km/h a motor mi pri tej rychlosti bude tiez pomahat 70 nm / 250 W.
To mozete rovno rozdavat rady, aby ludia jazdili max. 10 kmh, lebo budu mat mensiu spotrebu.
a áno, môžme dávať aj také rady, napr. Shimano EP8 umožňuje v app znížiť rýchlosť pod 25kmh, ak si chce niekto predĺžiť dojazd a trochu si popritom aj zamakať, môže si nastaviť nižšiu rýchlosť vypínania motora.
zdroj: https://www.mtbiker.sk/clanky/10070/odblokovanie-elektrobicykla-alebo-ked-rychlost-nie-je-dostatocna.html
zdroj: https://www.mtbiker.sk/clanky/10070/odblokovanie-elektrobicykla-alebo-ked-rychlost-nie-je-dostatocna.html
Trochu si ujasnite pojmy a reálne použitie režimov v praxi. Podľa týchto kravín tam nacvakám Turbo a kúrim až kým sa mi nohy nezauzlia. A takto mám podľa tohoto blábolu jazdiť furt - "plné zaťaženie".
Ja keď ťahám z motora max tak sa väčšinou len štverám - to má s odblokovaním aký súvis?
A "pohodlné pedálovanie pri 25 km/h" nejdem ani komentovať. Dobre že si nenapísal pádlovanie.
Edit: tu nejde o režimy podpory ale o záťaž motora.
Pravdu ma defacto inak skoro kazdy.
Uvediem priklad.
Ja dokazem ist na elektre trebars 27-28km/h bez dopomoci motora, ktory sa mi vypne pri tych 25km/h. V praxi to vsak vyzera tak, ze zvolnim tempo a necham sa "unasat" tou 25, aby som nedosiel do lesa uplne vyflusnuty. Udrzat rychlost nad 25 je sice pre mna mozne, ale dost sa pritom narobim...holt nie je to ako za mlada uz.
Pri 25km/h slapem bez problemov a pocitac mi ukazuje minimalnu dopomoc na grafickom ukazovateli.
Ak by som mal odblokovany bicykel som presvedceny, ze pri mojej kondicii dokazem ist 27-28km/h pri kusok vyssom fyzickom zatazeni ako pri 25km/h, ale stale pohodlnom pre mna a zataz motora(vyuzivanie baterie) bude na rovnakom stupni ako pri tej 25km/h.
Proste ja pridam...to je to co tu podla mna tvrdi cixno1 a ja s nim suhlasim.
To co tvrdia vsak ostatni je to, ze pri odblokovani dochadza k zvysemej spotrebe baterie....ano dochadza, ale napriklad pri rychlostiach 30-35km/h, kde je uz pomer dopomoci motora a mojho vykonu vyrovnanejsi v moj neprospech....proste motor sa viac namaha a je jedno, ci z dovodu, ze uz nevladzema, alebo na tom nemam prevody.
Cim vyssia rychlost tym vacsia spotreba, pretoze pomer medzi mojou vlastnou silou a pomocou motora sa meni, to je logicke, takze pravdu maju aj ti druhi.