Kategórie
Bike-techweb výrobcu:
https://www.tq-ebike.com/en/e-bike-system/hpr60/
Mám tento model Trek:
https://www.najsport.sk/elektrobicykel-trek-fuel-ex-9.7-gen-2-carbon-smoke-lithium-grey-marble-2026
Prečo som ho kúpil? mal som 2 plnohodnotné e biky zo "silným motorom a velkou baterkou" ale oba mali cca 27 kilo a stále mi vŕtalo hlavou,že chcelo by to niečo ĺahšie,ale zasa aby to aj čosi ťahalo a aby aj baterka nebola úplne mini
Parametre motora sú:
krútiaci momentom 60 Nm,maximálny výkon 350 watt,váha motora 1,9 kg.
Mám ho len týždeň,ale nejaké postrehy už môžem napísať-takže:
Motor ťahá hladko a veľmi ticho.
Nastavil som si ho cez apku Trek trochu inak,ako bol od výrobcu-a trafil som sa na prvý krát-neskôr pridám foto obrazovky mobilu,ako sú režimy 1. 2. 3. nastavené.
Aktuálna váha 21,3 kg-tak ako je pripravený na výjazd-t.j.
s pedálmi
bezdušový tmel spolu 2 deci
držiak na svetlo držiak na mobil
zadná blikačka
Fidlock Twist základňa na fľašu
Váha pôjde dole,už mám objednané lahšie karbónové kolesá,plášte atď.
Foto,prvý výjazd
Výpredaj -31% Giant Trance X Advanced E+ 1 29 elektrobicykel, panther green
5 299 €
-31%
MOC 7 649 €
Akcia -28% Marin Alpine Trail E1 29/27.5 elektrobicykel, červená/čierna
od 3 749 €
-28%
MOC 5 699 €
-23% Corratec E-Power iLink Factory 29/27.5 elektrobicykel, factory copper/black
4 999 €
-23%
MOC 12 999 €
Novinka -38% Corratec E-Power RS 160 Pro Team 29/27.5 elektrobicykel, light green/dark grey/grey
4 099 €
-38%
MOC 6 599 €
-21% CTM AREON 29 elektrobicykel, matná béžová/lesklá čierna, testovací
2 599 €
-21%
MOC 3 299,99 €
Výpredaj -12% Kellys Theos R30 29/27.5 elektrobicykel, magic green
3 349 €
-12%
MOC 4 399 €
Novinka -13% Raymon Trailray 150 29" elektrobicykel, storm/black/violet
3 499 €
-13%
MOC 4 599 €
Výpredaj -28% Haibike AllMtn 2 29/27.5 elektrobicykel, gloss grey/lemon/black
3 899 €
-28%
MOC 5 399 €
Novinka -16% Raymon Trailray 170 Pro 29 elektrobicykel, black stealth/iridiscent
4 799,90 €
-16%
MOC 5 699 €
Novinka -11% Orbea RISE LT H20 29 elektrobicykel, bumblebee yellow/black
4 999 €
-11%
MOC 5 599 €
Novinka -9% Corratec E-Power RS 160 Pro 29/27.5 elektrobicykel, červená/sivá/oranžová, poškodený lak
4 099 €
-9%
MOC 5 999 €
Novinka -21% Raymon Airok 29 elektrobicykel, silver stealth/taupe
4 499 €
-21%
MOC 5 699 €
Novinka -5% Haibike HYBE CF 9 29/27.5 elektrobicykel, high bronze/azure/black
7 099 €
-5%
MOC 7 499 €
Novinka -10% Kellys Theos R30 29/27.5 elektrobicykel, steel blue
3 699 €
-10%
MOC 4 099 €
-21% Cube upevnenie krytu batérie pre Stereo Hybrid 140/160 (2020/21)
5,59 €
-21%
MOC 7,09 €
Shimano Steps SW-E6010 pravý spínač ovládania prehadzovačky, 357 mm
71,99 €
MOC 84,99 €
-11% Bosch Compact Control Unit pre Kiox BUI330, SmartphoneHub a Nyon BUI350 - 290 mm
62,99 €
-11%
MOC 70,99 €
Motor TQ HPR50 je navrhnutý tak, aby mal pri jazde bez asistencie (na voľnobeh, keď pedálujete rýchlejšie ako obmedzená rýchlosť alebo pri vypnutom motore) minimálny odpor (drag).
Používa patentovaný mechanizmus Harmonic Pin-Ring (HPR) prevodovky a integrovanú voľnobežku, ktorá úplne oddeľuje os od vnútorných častí motora, čo má za následok prakticky žiadny odpor na voľnobeh.
Vďaka tomu sa na e-biku s týmto motorom šliape veľmi podobne ako na bežnom bicykli, keď nie je zapnutá asistencia, čo je jedna z kľúčových vlastností systému TQ HPR50.
Ešte je zaujímavé-neviem či to tak má len ten môj Trek,že keď zapnem tlačítkom na ráme systém,nie je zapnutý žiaden stupeň podpory-ale keď ju prepínačom na rajdoch zapnem,už ju ním nevypnem-môžem len zvoliť 1. 2. alebo 3.
Tak či to náhodou nie je pre ten odpor-je naozaj veľký.
Nie je to prvá blbosť,čo AI vyprodukovala.
Späť k téme...Okrem podržania tlačítka nadol môžeš podržať aj tlačítko nahor. Vtedy sa ti aktivuje WalAssist. Pozor tiež naň - len sa aktivuje, ale nič nerobí. Nesnaž sa potom nejako ho ovládať tlačítkami. Po aktivácii ho musíš stlačiť opäť a ideálne je držať bicykel a brániť mu odchodu - motor sa postupne rozbehne. Pridávanie rýchlosti sa tiež nesnaž regulovať tlačítkami. Reguluje sa len tým že si druhou rukou radíš ťažší, alebo ľahší prevod. Inak držať v kuse to tlačítko na walk assist ti asi tak po 200m strmého kopca skoro odkrví prst, ktorým to držíš. Ale je to použiteľné.
Ešte k tomu odporu...Ono to čo tu vygenervala Ai nie je tak klamstvo, je to prehľad marketingových materiálov TQ. K tej téme boli na zahraničných fórach dotazy ohľadom vyššieho odporu bez asistencie. Samozrejme sa tam vyrojili osoby čo tvrdili, že to jazdia len bez pomoci a nulový odpor - jasné. Potom som to už nečítal. Ale teraz v tej Ai odpovedi keď si ju človek trochu poscroluje nájde aj zmienku, že určitý odpor v motore skutočne môže byť vplyvom odporu z motorových tesnení - gufier. A to môže byť ono. Píšu, že na to aby sa nedostávala dnu voda. Skúsenosť je taká, že voda sa dnu dostáva a hodne, vstupné ložisko na jednej strane vôbec nie je krytované - jedná sa o HPR50ku. na HPR60 sa chvastal výrobca, že sú tam upravené ložiská za účelom zlepšenia efektivity - isto
.....tu chlap ukazuje že ten motor má pri točení minimálny odpor....akurát že baterka musí byť nabitá na 83% a viac.
Spolu s mojím "výkonom" cca 150 - 200 W je to spolu úplne postačujúce aj na strmšie stojky,aj vďaka najlahšiemu prevodu 32/52 relatívne v pohode.
Samozrejme to nebude do kopca taký frkot ako zo silným-ťažkým e-bikom,ale toto je o inom
Je to úplne bezhlučná jazda hore aj dole kopcom,pocit akoby nohy dávali 2 násobný výkon,a spotreba? z 580Wh baterky som minul 34% ,odhadom to bolo cca 500 v.m. a cca 25 km lesom,trochu asfaltkami,šotolinky aj nejaký singel trochu.
Takže som spokojný a mám už jasno-z domu ide ťažký e-bike aj full bio bike,tento mi vyhovuje úplne vo všetkom-a to ani nepíšem,ako dolekopcom funguje vidlica aj tmič-to som ani nečakal
Ešte k tomu odporu motora,keď je vypnutý-áno,je tam,ale skúsil som to,keď bolo len mierne stúpanie,a dá sa-ak by som chcel šetriť baterku na dlhšom výjazde.
Aj tak mám pocit,že ten odpor dávajú aj tie lepkavé plášte Bontrager Brevard Pro XR 29 × 2,50"
Uvidím,ako to pôjde potom-lahšie karbónové kolesá sú už objednané a rýchlejšie plášte mám doma:
https://www.mtbiker.sk/forum/post2137233.html#p2137233
Je úplne jedno,či je systém zapnutý alebo vypnutý
Či je rozdiel v odpore keď je displej (systém) zapnutý, alebo vypnutý. To som ešte neskúšal.
Nie
No...Lenže Scott Lumen je úplne iné trieda bicykla. To je v podstate najľahší ebike na trhu určený na úplne iné terény. Viem si ho predstaviť aj s HPR50kou. Treba zabudnúť na jazdenie na boost. Naopak viem si predstaviť jazdu bez asistencie motora. Plášte s nízkym odporom a nízka hmotnosť bicykla by mohli z toho urobiť čisto na mechanický režim porovnateľný bicykel s mechanickým Endurom na riadne nemotorných plášťoch. Myslím, že taký bicykel by vedel za svoje ísť aj v kopci. V podstate ako sme si písali vyššie ten odpor v motore robia guferá a pretáča sa časť tej valčekovej spojky, takže točíš extrémne krátke kľuky a extrémne ťažkú osku plus odpory z gufier. A zbytočne sa stráca sila jazdca. Doporučujem preštudovať aké sa na Lumen dodávajú kľuky a následne ich vymeniť za dlhšie a karbónové.
HPR60 má výrazne redizajnované vnútro a iný rozsah podporovanej kadencie. HPR50 pod 80 je prakticky mŕtvy, HPR60 cítiš kvalitne zaberať ešte pri kadencii 60.
Tu je ešte krátke videjko porovnania vnútorností HPR50/60 https://www.youtube.com/watch?v=8zpm7cuWDnA