Od byvaleho velmi aktivneho foristu:
Skusenost s 1x10 po 1500km.
Komponenty: prevodnik NW E13 32z/30z,
salter XT, packa XT, teflonove lanka,obycajny bowden, one up RAD cage, one up 42z.
Styl jazdenia: omatén - s velkym respektom, enduro - bojujem o posledne miesta:)
Prevodnik potrebuje horné vodítko, kto nakladá, ten zhodí. ja nakladám velmi priemerne, predsa zhadzujem. možno to ani nie je o nakladaní, ale frekvencií za sebou idúcich nerovností na traily, kedy dojde k spravnej kombinacii narazov, ktore zhodia retaz. Nedavno z mincola k anakonde mi zhodilo, a to sa nic nejak extra nedialo pod kolesami.
Prevodnik s 32z som jazdil jesen, zima, zaciatok sezony 2015 az do zaciatku juna. Nikdy som nemal tak namakane nohy, ani tak bolave kolena. aj ked to druhe mohlo byt velmi zlou technikou slapania..musel som sa oducat od zlozvykov, problemy prestavaju:)
K tomuto len poznamka, ze som postretal vela borcov, co jazdia sialenosti, ako napr. 34-36 prevodnik s klasickou kazetou...to si teda neviem predstavit.
Presiel som na 30z. velke dobrodruzstva vo velkych horach by s 32kou dost boleli. do rychlosti - na xc to uz absolutne neni dostatocne, ja som zatial v pohode, samozrejme spin out sa prihodi castejsie, ale nekazi to zazitok z jazdenia. na pretekoch som teraz v pohode palil zo startu 52, dolezitejsie ale bolo mat lahky najlahsi prevod, lebo hned za tym bolo dlhe narocne slapanie do kopca, kde som aj tak musel 2x zosadnut a tlacit:) (este treba riadne potrenovat:) )
16z
pastorok od one up bol nanic, tak som ho hned zrusil. skok 15-19 mi vadi len na miernych stupaniach asfaltom, ale radsej uprednostnim 3 rychle pekne odstupnovane.
Odstupnovanie teda nie je 100%ne, co by urcite mohlo vela ludom vadit, pre dolekopcovejsie orientovanych to nebude problem.
Funkcnost: bez rad cage by som to nechcel, kazdy milimetrik usetreny na kruteni b skrutky pomoze. obcas mi dost neochotne ide z 15 na 19, ale uz sa mi to nechcelo stelovat. prdlo mi
lanko pocas treningu pred pretekmi ,v polnych podmienkach som nahodil nove, doladoval som napnutie lanka na packe a bol som velmi prekvapeny, ako fajnovo to potom islo. dokonca sa mi zlepsil aj spominany skok:) na druhy den
radenie fungovalo na 100 percenty, dokonca aj v totalne blatovych podmiekach - cely pohon bol kompletne obaleny blatom, miesto
olejom bola retaz mazana blatom.
Urcite by som toto riesenie neodporucal ludom, co idu s vymenou platniciek do servisu, koho trosku bavi servisovanie svojho dvojkolesoveho tatosa, pre toho to nebude problem.
Musim povedat, ze som s tymto pohonom maximalne spokojny, nijako nerusi pri jazde, clovek sa moze naplno sustredit na to co je pred nim, nie cekovat co mu robi retaz. Na zaciatku trochu potrapi v garazi, kym sa spravne nastavi, ale potom uz len uzivat. Neboji sa ani najhorsich podmienok. Blatove preteky otestovali pohon naozaj kvalitne a mozem zodpovedne povedat, ze shimano s one up tuningom funguje perfektne. Urcite aj funkcnemu pohonu vdacim za to, ze som sa vyhol poslednemu miestu:)
Kto si potrpi na vzhlade svojho tatosa, tak podla mna tento system vyzera velmi dobre. Urcite je ovela krajsi ako dvojprevodnik s rockringom a kladkou(porovnavam len vzhlad, to je vsetko)
Na zimne kratne jazdy dam 32z, nech sa nesetrim zas tolko.
Ked raz budem velky, cosi nasetrim a budem skladat dalsi bike, tak si hadam spravim radost novym 11 rychlostnym XTckom, samozrejme s jednym koleckom vpredu:) A mozno skusim aj 45z pastorok od Oneup, ak budu dobre referencie. V podstate s prichodom tohto pohonu je desatrychlostny Oneupom tuneny pohon od shimana uz trochu za zenitom.Pri vysokych cenach tychto vychytavok sa do toho uz neoplati vrazat peniaze, radsej kupit 11x salter, kazetu, packu a je postarane. Trochu ina situacia je pri Srame, kde netreba tunit satler.
Pozdravujem.)