Ahoj, môžete poradiť ?
Mám v súčasnosti : RockShox SID RL3 Air so zdvihom 100 mm. (Scott RC900Pro, r. 2019) Zdá sa mi tak trochu málo" citlivá"
Bude to stáť za to vymeniť ju za: RockShox SID Ultimate 3P Suspension Fork - DebonAir+ | Charger Race Day 2 | Remote Type - 29" | 120mm | 15x110mm ???
Bude to výrazné zlepšenie ?? jazdné vlastnosti...
Menil niekto zdvih zo 100 na 120 ?, zmení sa výrazne geometria, alebo to nespoznať ? alebo radšej zdvih 100-110mm?
12.02.2025 - 15:23:46
00
podľa mňa stačí 110mm, ak si jazdíš vyslovene len XC ... pri 120mm čiže 2 cm náraste zdvihu sa položi hlavový uhol o 1°

ta SID vidla čo máš - má charger patronu + je to debon-air takže vlastne si vyrazne nepolepšíš
maximalne tak váhou

ale ak sa mýlim tak nech ma opravia ?
12.02.2025 - 16:18:46
10
Ťažko povedať, že či na bicykli z r. 2019 nebude vidlica ešte s 32mm nohami...ak by zohnal novšiu s 35mm nohami, tak tam už myslím, že bol rozdiel v celkovom prejave a tie vidlice boli už komfortnejšie oproti starému uskákanému Sidu. Ale jasné....Aj na starý Sid ak vie človek správne zapumpovať a potiahnuť, tak tú mŕtvolu vie prebrať k životu.
12.02.2025 - 16:25:11
00
pozeral som lepšie a skutočne to je vidla s 32mm nohami
..m záleží čo teda jazdíš a aká je tvoja váha (vyššia váha = 35nohy = SID (nie SID SL)
... čiže kludne ak chceš zmeniť tak teoreticky stačí aj SID select (z bazaru) - ta má rovnaky typ patrony a dokonca podľa niektorych ľudí je lepšia, citlivejšia, ako Ultimate verzia - ja som napr. menil Patronu v SID SL z Base na Select a ta zmena je až zaražujaca - pozitivne.

inak servis vidlice si robil nejaký ?
12.02.2025 - 16:35:16
01
Menil som teraz povodnú Sid SL 100mm s 32 nohami za Sid Rush 120mm s 35 nohami. Geometriu to zmenilo ale podľa mňa k lepšiemu. Sedlo som síce posúval dopredu o 1 cm, ale najviac cítim to položenie vidlice o ten 1 stupeň. Dolu kopcom to ide lepšie, ale hlavne tuhosť 35 nôh je poznať.(mám 83 kg) Dal som dva tokeny,ako v predchádzajúcej, ale teraz mám zo zjazdu ovela lepší pocit. Stojky som vyšiel tie,čo aj predtým.Hovorím o HT Trek Procaliber.
12.02.2025 - 16:48:02
01
Rush patrona (základná) je horšia ako má on (on má v podstate dnešný select = charger patrona)

Rush je v podstate motion control a to nemá vobec citlivosť ? za mňa isto nie (mám 68kg) - preto som aj osobne menil patronu - ta vidla bola dobra max tak na asfalt a light XC, v terene to bolo hrozné

ale ja osobne necítim tuhosť medzi Fox 34 a SID SL, (34 vs 32mm nohy), citim jedine tu citlivosť teda rozdiel medzi patronami a aj tá je už veľmi podobná skoro rovnaka (ak sa bavime o citlivosti na začiatku zdvihu, na menšie nerovnosti)

takže v tomto pripade by si nepomohol - ak zmenu tak SID (35mm), a minimalne Select
12.02.2025 - 17:04:52
10
arrow_leftsteve4 napísal:
Ahoj, môžete poradiť ?
Mám v súčasnosti : RockShox SID RL3 Air so zdvihom 100 mm. (Scott RC900Pro, r. 2019) Zdá sa mi tak trochu málo" citlivá"
Bude to stáť za to vymeniť ju za: RockShox SID Ultimate 3P Suspension Fork - DebonAir+ | Charger Race Day 2 | Remote Type - 29" | 120mm | 15x110mm ???
Bude to výrazné zlepšenie ?? jazdné vlastnosti...
Menil niekto zdvih zo 100 na 120 ?, zmení sa výrazne geometria, alebo to nespoznať ? alebo radšej zdvih 100-110mm?

Noo v prvom rade, keď nie je dobrá citlivosť, tak by som sa spýtal, že ako je na tom servis vidlice...či bol robený a kedy bol robený. Sám robím malý servis vidlíc a viem, že zoservisovaná vidlica ide úplne ináč ako taká, čo jej to chýba...takisto ak jazdíte v zime, treba si trocha otvoriť odskok, pretože olej je tuhší a aj mazanie na guferách je horšie...takže to prispieva trocha ku horšiemu vnímanému pocitu. Napríklad v zime na Fox 34 mám aj o 2-3 kliky viacej otvorený odskok. A takisto lepšej citlivosti prispieva aj to, keď zväčšíte sag. Teraz v zime v podstate máte aj kompresiu na vidlici, pretože oleje sú tuhšie ako v lete.
13.02.2025 - 08:46:23
02
na zimu je hlavne lepší - redši olej, resp. s nižšou viskozitou :) ... mam odkušané a vidlica funguje aj pri -10 skoro rovnako ako keby bolo +20
13.02.2025 - 09:56:49
00
Priznám servis som nerobil, ale starám o ňu viac ako o môj "ksicht" Preteky som zapichol a tak netrpí (nevie čo je nečistota)
Možná že som sa zle vyjadril, ona chodí od nova tak- asi aj tak má. Mal so pred tým Rekon Gold (iný bajk) a tá sa mi zdala ako keby bola citlivejšia, ale to mohlo byť tým aj že to bola 130mm. Tu som dal kedysi so servisu (v Pov,Bystrici) pan ju zoservisoval a dal mi vymenene také filcove krúžky- a boli ako nové .(tak preto si myslím že by aj teraz ta SID by mala byť OK.
Ale keď tu SID zamknem a idem do kopca , dvíha pri zábere predok, tak v hornej poloha jemne cítim malú vôlu , v smere pohybu vidly-keď je maximalne vysunutá. (Ako taký mŕtvy chod, ale to je možná okolo 1mm?...)
Tak prípadne skúsim servis, snáď sa tým nič nepokazí.
Viem že to tu už viac krát riešilo , ale ak to niekoho nezaťaží a da tip na overený dobrý servis na ten Rock Shoks-SID RL3, budem rád. :clap:
13.02.2025 - 12:23:25
00
ak si nerobil servis tak ho jednoznačne sprav pretože neexistije aby po 6 rokoch mala vidlica stále rovanký chod, jedine teda že by bola odložená doma v regáli :D ja cítim zmenu správania na konci sezony , resp. hned po servise

mne nová SID pri zamknutí tiež velmi jemne až zanedbatelne zapruží, cca ten 1mm, to je v poriadku

čo sa týka servisu tak ak jazdíš do ZA tak kludne MTBiker alebo slovakbikeparks.sk pripadne v PB je elitebiker.sk
13.02.2025 - 12:41:21
10
Ani odlozena vidlica nebude po 6 rokoch chodit ako nova a ani nova vidlica nebude chodit tak ako trochu zabehana a zoservisovana. Ked som po nejakych 6-7 rokoch rozoberal staru rebu dual air tak som mal napriklad penove kruzky uplne zoschnute a vyslovene prilepene na nohach vidlice s tym ze tam je pekne vidno nejaka oxidacia povrchovej upravy kde sa nohy odfarbili ci co.
13.02.2025 - 12:56:08
02
Ja vam neviem. Mam 35mm sidu 120mm my21-23 a podla mna je to necitliva mrcha. Skusal som aj tokeny ale to bolo este horsie kedze vacsia kompresia. Obzvlast v zime. Ked bolo tak -6 tak to bolo ako pevna vidla ?
Uvidime ked nahodim fox34 130mm ci to bude ine.
13.02.2025 - 17:52:16
00
arrow_leftsteve4 napísal:
Priznám servis som nerobil, ale starám o ňu viac ako o môj "ksicht" Preteky som zapichol a tak netrpí (nevie čo je nečistota)
Možná že som sa zle vyjadril, ona chodí od nova tak- asi aj tak má. Mal so pred tým Rekon Gold (iný bajk) a tá sa mi zdala ako keby bola citlivejšia, ale to mohlo byť tým aj že to bola 130mm. Tu som dal kedysi so servisu (v Pov,Bystrici) pan ju zoservisoval a dal mi vymenene také filcove krúžky- a boli ako nové .(tak preto si myslím že by aj teraz ta SID by mala byť OK.
Ale keď tu SID zamknem a idem do kopca , dvíha pri zábere predok, tak v hornej poloha jemne cítim malú vôlu , v smere pohybu vidly-keď je maximalne vysunutá. (Ako taký mŕtvy chod, ale to je možná okolo 1mm?...)
Tak prípadne skúsim servis, snáď sa tým nič nepokazí.
Viem že to tu už viac krát riešilo , ale ak to niekoho nezaťaží a da tip na overený dobrý servis na ten Rock Shoks-SID RL3, budem rád. :clap:

Nechcem nič vravieť, ale aj keby ste za jazdy celých 6 rokov vidlicu utierali, tak aj tak je to absolútne zbytočné, pretože si tam vlhkosť aj špina cestu nájde...Ak ste ju neservisovali 6 rokov, tak to skúste...a ak má vôľu, tak vám gratulujem, pretože tá vôľa je zvyčajne výsledok vydretých bushingov. Navyše neviem teda či viete, ale RockShox udáva servisný interval 50 hodín pre spodné nohy a 200 pre zvyšok...50 hodín x 20km/h = 1000km. čiže približne každých 1000km...ja teda ešte zo skúsenosti viem, že od výroby občas býva v spodných nohách menej oleja ako má byť...takže predpokladám, že to čo bude vo vnútri možno bude viacej brúsna pasta zmiešaná s vodou ako olej...Ak by ste si kúpili novú vidlicu, prosím rešpektujte servisné intervaly...je to jednoduché a človek s pár kúskami náradia dokáže spraviť servis spodných nôh veľmi rýchlo a za pár šupiek. Ak to neviete, skúste pozrieť pár videí na YT a ak nie, kľudne dajte do servisu. To je ako s autom...olej sa nemení vtedy, keď už motor klepe...olej sa mení v pravidelných intervaloch...keď už klepe motor, tak je zle...
13.02.2025 - 18:58:47
02
arrow_leftscarinko napísal:
Ja vam neviem. Mam 35mm sidu 120mm my21-23 a podla mna je to necitliva mrcha. Skusal som aj tokeny ale to bolo este horsie kedze vacsia kompresia. Obzvlast v zime. Ked bolo tak -6 tak to bolo ako pevna vidla ?
Uvidime ked nahodim fox34 130mm ci to bude ine.

Noo riedší olej na zimu pomôže...ja mám 34 Foxku a bike mám zavesený na stene, aby stekal olej zo spodu spodných nôh ku tesneniu a na molitanové krúžky. Tie sa potrebujú napiť oleja aby mazali vrchnú časť vidlice, to znamená tesnenie a bushingy... a ide to aj v zime ale máličko tuhšie...a mám aj recon, ktorý pravidelne servisujem a neide o nič horšie... tam treba asi skôr robiť servis spodných nôh, ak to ide tak ťažko...prípadne vymeniť vidlicu za niečo trailovejšie...
13.02.2025 - 19:05:03
01
No hej ale zas tolko nejazdim aby som daval 2x rocne menit olej ?
13.02.2025 - 19:35:34
00
keyboard_arrow_up