Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ja som bol dnes na kolibe a tam sa na trailoch prasilo az moc,dost som bol prekvapeny,inac minule som upozornoval jedneho stareho pana,ze ta turisticka cer.znacka z koliby,kde je ten zakaz,ze nech tam nechodi a odpovedl,ze zakaz je "ako pre koho" som si myslel,ze ked v 60-70tke si musi nieco dokazovat,niekde je chyba :D
Trocha OT,ale spravim reklamu Trencianskym Divo trailom,bol som tam minuly tyzden uz druhy krat behom mesiaca a ten FLow trail,co tam maju je fakt neskutocna parada,urcite chodte pozriet,pristup zo stanice vlakovej je cca 2,5 km uz na zaciatok trailu a autom sa da zaparkovat v podstate hned vedla trailov je tam dost miesta.
Zobraziť komentár 15.09.2025 - 18:02:37
05
Vsak toto, dnes sa tade tiez pustil starsi panko dol a za nim dalsi asi traja,, pricom nas tam bolo dost pesiakov na tom chodniku. Fakt ked uz tam musi ist, tak nech si to naplanuje v tyzdni ked su ludia v praci a skole a nie ked je tam pretlak kade koho a hlavne deti a psov.
Zobraziť komentár 15.09.2025 - 20:15:42
03
arrow_leftTomasek napísal:
Jen pro info., není tam zákaz, jen prosba ze strany MLBA, aby tam nejezdili bikeri...je to rozsáhlejší problematika, ale pravda je taková, že bikerů přibývá, ale ofiko trailů v různých obtížnostech bohužel už Nee...takže se netřeba divit, že bikeri víc a víc využívají opět a zase zajímavé turistické chodníky...

Od kazdeho ocakavame, ze sa prisposobi nasim poziadavkam, ale my budeme zasadne robit co len chceme.

Ak je tam ta prosba a ak to aj nie je vyslovene zakaz, tak to neznamena, ze to mas hrdinsky ignorovat. Z nejakeho dovodu tam ta prosba je. Staci uplna stipka empatie a jednoducho tadial nepojdem cez sviatok/vikend.

A ospravedlnovat to tym, ze pribuda bajkerov ale nepribudaju oficialne traily? No a co? Mestske lesy nie su jeden velky bikepark, nie su tu len pre cyklistov. Nie, nemas moralne pravo chodit po turistickych trasach so zakazom bicyklov (alebo prosbou) len preto, lebo tento rok nepribudlo X novych trailov, pripadne preto, ze sa ti zda, ze na popularnych trailoch je viac ludi ako pred tromi rokmi. Ani preto, ze ta oficialne traily uz nudia. To je tvoj problem, tych sviatocnych turistov to absolutne nezaujima. Tak ich respektuj ak pozadujes, aby aj oni respektovali nase traily, kde su zase prosby, aby tadial nechodili turisti.
Zobraziť komentár 15.09.2025 - 21:07:45
312
"Nie, nemas moralne pravo chodit po turistickych trasach so zakazom bicyklov (alebo prosbou) len preto, lebo tento rok nepribudlo X novych trailov, pripadne preto, ze sa ti zda, ze na popularnych trailoch je viac ludi ako pred tromi rokmi."

Já nikoho nenutím, ani nenavádím, aby tam jezdil, jen jsem jsem se snažil objasnit situaci s tím "zákazem" od MLBA ...to jestli tam někdo bude i nadále jezdit je už čistě jen a jen na něm...
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 07:07:22
00
Nechce sa mi to hladat ale niekde v zakone o lesoch alebo v zakone o ochrane prirody je ze si ako navstevnik povinny dodrziavat nariadenia majitela alebo spravcu lesneho pozemku. Podla mna to do tohoto spada.
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 08:04:04
00
uplne rovnaka prosba je aj na modrej pre pesiakov a tiez to veselo ignoruju, potom sa vela ludi uz len z trucu pusti dole cervenou.
mna to moc nelaka a MTB som asi pol roka nechytil do ruk ale uz to zacne aj pre mna tak uz sa ma to tykat bude.
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 09:14:12
01
No ked si budeme takto vysvetlovat zakazove znacky s podakovanim v texte zato ze tam nejazdime, tak sa necudujme, ze si ine zakazy budu takto vysvetlovat pesiaci na trailoch, alebo dalsi bajkeri na jednosmernych trailoch.
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 10:18:26
03
V zakonoch tejto tematiky je trochu gulas, ale v podstate akekolvek nariadenie spravcu je i tak podriadene zakone o ochrane prirody podla ktoreho cyklista smie vyuzivat akukolvek znacenu trasu (s vynimkou 5. st.) Zakazove cedule na cervenej sice nemaju pravne vymahatelny zaklad, ale vzhladom na frekventovanost pohybu turistov su pochopitelne, preto z pravneho sice nie, ale aspon empatickeho aj praktickeho dovodu by mala byt tato trasa vyuzivana cyklistami len v casoch mimo turistickej spicky (vikendy/sviatky) Tiez koho uz len bavi kazdych sto metrov zosadat a uhybat sa ;)
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 12:00:47
04
arrow_leftMattChoco napísal:
V zakonoch tejto tematiky je trochu gulas, ale v podstate akekolvek nariadenie spravcu je i tak podriadene zakone o ochrane prirody podla ktoreho cyklista smie vyuzivat akukolvek znacenu trasu (s vynimkou 5. st.)

Určite?

Tretí stupeň ochrany

(1) Na území, na ktorom platí tretí stupeň ochrany, je zakázané

b) vchádzať alebo jazdiť na bicykli, trojkolke, kolobežke alebo na samovyvažovacom vozidle na pozemkoch za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej cesty a vyznačenej cyklotrasy;
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 12:38:14
01
tak ja neviem, napriklad zakon o lesoch paragraf 31 hovori v bode d nasledovne:

Na lesných pozemkoch je zakázané
d)
jazdiť alebo stáť motorovým vozidlom, motocyklom, skútrom, snežným skútrom, motorovou trojkolkou alebo štvorkolkou mimo vyznačených miest a jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty45a) alebo vyznačenej trasy; to neplatí, ak ide o využitie lesnej cesty podľa § 25,

lesna cesta to nieje a tym ze tam je tabula zakazujuca cyklistov tak to pre cyklistov nebude ani vyznacena trasa. Spravca nieje nad zakonom ale vie urcit ktore trasy su vyznacene, podla mna je to jasne ze ked vyznaci trasu ako nepristupnu pre bicykle tak to nemozeme pouzit ako vyznacenu trasu kde ako cyklisti jazdit mozeme.
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 12:53:28
00
Ked si toto precitaju pesiaci, tak sme sa dovozili aj na trailoch.
Trocha zapnite sedu koru, a zamyslite sa nad tym, a pouzite stipku empatie, a nie ze v zakone to nie je tak sa budem srat aj tam kde zavadziam a zbytocne vzbudzujem nenavist.
Takymto konanim zbytocne pribudnu hroty na trailoch a nasponovane ocelove lanka ako kdesi na Orave
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 13:43:05
05
Akoze jazdit dole kopec na takto vyznacenych cestickach pocas "spicky" jednak nieje sranda a jednak to zbytocne ohrozuje pesiakov (sam som casto pesiak) takze sa tomu vyhybam.
Tieto "zakazane" useky zvyknem jazdit prevazne v zimnom obdobi na svetle.

Ale casto zvyknem chodit horekopcom (napr niektore useky cervenej) kedze je to bud dobra spojnica alebo je to jednoducho prijemnejsie. Samozrejme vzdy uvazujem ze co je za den a ake je pocasie, ci tam zrovna nebude naval. A samozrejme to chodim pomaly aby som ludi nestrasil a snazim sa kazdemu podakovat/pozdravit.

Na druhu stranu a sa na biku pocas vikendovej spicky vyhybam 5bojarovi a Krasnanskemu, kedze su tam bud ludia co sa nevedia alebo nechcu uhybat alebo pesiaci s volne pustenym psom, dietatom a podobne chutovky. A teda rovnako ten trail straca atraktivitu.
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 14:58:31
01
toto bude dlhá debata... idem si urobiť pukance... :)
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 15:34:34
05
Presne kvuli tomu- neustale se zvysujicimu poctu bikeru(hlavne mtb) by bylo idealni, aby vznikali dalsi a dalsi traily urcene jen pro bikeri, aby nedochazelo ke stretum biker/chodec... Nedelat zakazy/omezeni, ale budovat mtb infrastrukturu v Mlba, to je cesta.
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 16:46:30
00
Za mňa úplne stačí... ako by som to... nesprávať sa ako sebecký cocot. Teda zákaz-nezákaz, prosba-neprosba, nejazdiť na frekventovaných úsekoch, ak vieš, že bude v lese "milión" ľudí, respektíve, ak to už ozaj inak nejde, tak tam aspoň nenaháňať KOMy.

A v roli pešieho turistu sa takisto nesprávať tak, akoby ti to tam patrilo a ostatní tam boli "navyše."

Z môjho pohľadu je v lesoch aj v okolí veľkých miest stále dosť miesta pre všetkých a skôr než rozdeľovať úseky na pešie a cyklistické je lepšie apelovať na to, aby sa ľudia (či už bikeri alebo peší turisti či bežci) správali s ohľadom na to, že v tom lese nie sú sami.
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 18:21:26
026
keyboard_arrow_up