Lokalizácia
Formulár sa odosiela
K napadu budovania dalsich a dalsich trailov..vari je toho malo? Pesi maju kde chodit po znacenych trasach, cyklisti maju kde jazdit po znacenych trasach , zver ma stale kde vklude pobudnut.
Príloha:
Screenshot_2025-09-16-21-01-01-419_cz.seznam.mapy.jpg
Screenshot_2025-09-16-21-01-01-419_cz.seznam.mapy.jpg 230.72 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 16.09.2025 - 21:07:33
07
Tomasek prepac, ale niektory ludia ako napriklad ty mi strasne lezu na nervy. Su tu "bike parky" na styroch kopcoch o ktore sa nema kto poriadne starat (to nie je utok to je info co mam a uplne to chapem). Neratam ilegaly ktore su povytvarane kade tade a rozpadavaju sa. Dnes som podvecer na 60km medzi Kamzikom a BK (ak neratam Blue Trail) stretol dvoch, ano slovom dvoch bikerov na MS, inak vsade prazdno. Som na tych trailoch takmer denne a takto je to v tyzdni povacsinou. O trasach BK -> PB ani nehovorim. Tych trailov je tu viac ako dokaze vacsina prejst za tyzden, takze netusim ake nutkanie mas stavat dalsie a pre koho. Tiez ked tak rozmyslam za nejakych 20-25rokov jazdenia som mal asi jedinu konfliktnu situaciu s pesiakom, tak mozno zalezi aj na tom ako kto jazdi. Aj ta tema par dni dozadu o odzdravovani, niekedy proste nestihnes, alebo ma niekto sluchadla alebo ja neviem co, ale vacsinou aj tak ludia zdravia. Cu.akov co si proste povedia ze oni pojdu hocikade nech si riesi policia aj tak to tu necitaju. Tak ja neviem, co tak si raz konecne povedat, ze vsak je to tu super aj trailov je dost aj sa ludia zdravia aj je vsetko v pohode ?
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 21:46:18
111
ved bol predlzeny vikend a ludia su este "vyjazdeni", v stredu/stvrtok bude urcite viac ludi v lese
Zobraziť komentár 16.09.2025 - 23:09:37
00
Sorry ak to tu uz bolo spominane. Vcera som siel maratonsku trat (Raciansky Garmin maraton) a teda registroval som len 2 padnute stromy.
V zjazde zo Somara, hned ako su tie sutre pokial ma pamat neklame asi cca niekde tu:
https://mapy.com/s/depumulasa
A potom kusok pred rozcestnikom Pod Somarom, tam tusim aj bol len teraz na neho padol dalsi, je tam vyjazdena obchadzka ale treba ratat so zdrzanim.
https://mapy.com/s/cuhahecace

Dobra sprava ale je ze zelena od Kozieho chrbta smerom na Prepadle, a vlastne cely usek cez Kosarisko je uz vycisteny. Neviem sice komu, ale vdaka! :)

Prílohy:

20250915_150314.jpg
20250915_150314.jpg 373.48 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

Zobraziť komentár 16.09.2025 - 23:12:09
14
arrow_leftm-t napísal:
Určite?

Tretí stupeň ochrany

(1) Na území, na ktorom platí tretí stupeň ochrany, je zakázané

b) vchádzať alebo jazdiť na bicykli, trojkolke, kolobežke alebo na samovyvažovacom vozidle na pozemkoch za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej cesty a vyznačenej cyklotrasy;

Mas pravdu mal to byt 3. stupen namiesto piateho.
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 07:53:03
00
arrow_lefta-biker napísal:
tak ja neviem, napriklad zakon o lesoch paragraf 31 hovori v bode d nasledovne:

Na lesných pozemkoch je zakázané
d)
jazdiť alebo stáť motorovým vozidlom, motocyklom, skútrom, snežným skútrom, motorovou trojkolkou alebo štvorkolkou mimo vyznačených miest a jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty45a) alebo vyznačenej trasy; to neplatí, ak ide o využitie lesnej cesty podľa § 25,

lesna cesta to nieje a tym ze tam je tabula zakazujuca cyklistov tak to pre cyklistov nebude ani vyznacena trasa. Spravca nieje nad zakonom ale vie urcit ktore trasy su vyznacene, podla mna je to jasne ze ked vyznaci trasu ako nepristupnu pre bicykle tak to nemozeme pouzit ako vyznacenu trasu kde ako cyklisti jazdit mozeme.

Nemusi to byt cesta vyznacena pre cyklistov. Ako si spravne citoval: cyklista nesmie jazdit mimo lesnej cesty alebo vyznacenej trasy - nie cyklostrasy. Cize v 2. a nizsom stupni ochrany smie cyklista vyuzivat akukolvek komunikaciu ci uz je znacena ako cyklotrasa alebo nie.
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 08:00:30
00
Ano takuto reakciu na jednu cast som cakal skor. Cize znaceny turisticky chodnik na ktorom je tabulka so zakazom jazdy na bicykli povazujes za nieco kam cyklista moze. Tak este raz, zakon je sice v tomto nejednoznacny a mozeme slovickarit a tvarit sa ze mozeme vsade ale zaroven zakon umoznuje spravcovi obmedzit vstup na jednotlive chodniky, trasy, cesty atd, toto spravca urobil danou tabulkou a to s podporou zakona. Spravca urcil kam cyklista nemoze a ma podporu v zakone o lesoch.
Paragraf 30
(2) Pri využívaní lesov verejnosťou je každý povinný chrániť a nenarušovať lesné prostredie, rešpektovať práva a oprávnené záujmy vlastníka, správcu a obhospodarovateľa lesa a pokyny obhospodarovateľa lesa, člena lesnej stráže a orgánu štátnej správy lesného hospodárstva.

Zaujimave ze sa tu riesia taketo zjavne malickosti, zneuziva sa nejednoznacnost zakona a obhajuje sa jazda na turistickom chodniku s tabulkou zakazu cyklistov ale zaroven sa otvorene hovori o ilegaloch pricom rovnaky zakon hovori napriklad
(1) Na lesných pozemkoch je zakázané
a) vykonávať terénne úpravy, stavať ploty alebo budovať chodníky, narúšať pôdny kryt, odvážať lesnú pôdu alebo hrabanku,

Ja sa napriklad zabavam na tom s akou vervou sa taketo konanie obhajuje a zaroven ako sa vyplakava nad klincekmi na ilegalnom traily. Prirodzena akcia a reakcia, ked su cyklisti tupela preco nemozu byt tupela ostatni? A nieje to len o ilegaloch a jazdeni tam kde jezdit nemame, je to i o tej neohladuplnosti ked ta ako pesiaka tesne v zjazde obehne premotivovany biker, ked biker kluckuje pomedzi deti. A ano Skarinko i chodci su tupela.
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 08:52:13
00
Budeme sa musiet zhodnut ze sa v interpretacii zbierky zakonov nezhodneme :) Ale priznavam ze tvrdenie ze nabodavanie klincov do prirody s umyslom poskodit ludi ci zver je prirodzena reakcia je v tomto fore hooodne odvazne, najmä ked sa aktivne hlada vinnik :D
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 13:04:51
00
Svaty vrch nie je ilegalny trail
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 13:07:42
00
ale je. ak by bol legal, mal by si ho riadne ozaceny c-ckom.
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 13:10:30
06
arrow_leftMattChoco napísal:
Budeme sa musiet zhodnut ze sa v interpretacii zbierky zakonov nezhodneme :) Ale priznavam ze tvrdenie ze nabodavanie klincov do prirody s umyslom poskodit ludi ci zver je prirodzena reakcia je v tomto fore hooodne odvazne, najmä ked sa aktivne hlada vinnik :D

Sorry ale pisal som o prirodzenej akcii a reakcii. Neschvalujem klince v lese a uz vobec nie za ucelom skodit. Na druhu stranu rozumiem ze ked pesiak taha za kratsi koniec, je v lese ohrozovany cyklistom a vo vela pripadoch nema ziadnu moznost ako sa tomu branit, este i tam kde ma cyklista zakaz ho cyklista v zjazde po korenoch v rychlosti tesne minie, tak si na nazbierane neprijemne skusenosti spomenie v momente ked bude chciet nieco riesit - napriklad nelegalny trail. A moze sa najst hovado ktore tam proste zatlcie klince, rozsype sklo atd lebo to ma v hlave pomotane a nevidi inu moznost ako zabranit protipravnemu chovaniu cyklistov ako to ze ich tam odnauci jazdit.

potkanko007
Nielen ze ten trail nieje legalny ale dokonca to nieje ani znacena trasa takze tam neplati ani to cim sa tu poniektori ohanaju ze znacenou trasou (akoukolvek) mozu v lese legalne jazdit.
Legal by bol ak by tam prebehli nejake kroky k legalizacii ci uz pred alebo po "stavbe", ked by to prebehlo schvalovacim procesom cez sopku a vsetky potrebne urady az po spravcu/majitela lesa. Naviac je tam spravcom Prva Svatojurska (aspon si to myslim) a ta nedovoli ani blbe napojenie TBK1 z BK.
Ako legal by bol ten trail zapisany niekde v zozname cyklotras s priradenym identifikatorom a na mieste oznaceny C (aj ked to C asi nie je uplne povinne).
To ze to ludia zaviedli do openstreetmap ako znacenu trasu nic neznamena, tam ti viem zakreslit cyklotrasu i u teba doma v obyvacke ale nebude to znamenat ze bude legal.
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 13:54:23
02
Dakujem za objasnenie.
Ta cast uz patri pod Stupavu.
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 14:24:07
00
Ja som na SV stretol pred par tyzdnami niekolkokrat chalanov na motokrosach. Mozno aj to prispieva k motivacii klincovaca/ov.
Zobraziť komentár 17.09.2025 - 15:25:01
01
keyboard_arrow_up