author basic 06
author traction 06
kona caldera 06
kona hoss delux
merida Matts TFS 900-V
merida Matts Sport 500 TFS
Vsetko sú to rámy do cca 5000Sk.
Na bicykli by som jazdil vačšinou asi nejake lesíky a pod-skrátka prírodu...a chystam sa s kamosom na taku dvajtýždnovu turu v rôznom terene tak postupne kupujem nove veci..Mám kupenu výbavu shimano lx V-Breaky..takze ziadne kotúče a ani moc po kotúčoch netúžim...a dalsi fakt ze moja váha je okolo 100kga výška 180cm..tak za aby som nekupil nejkaky rám ktorý sa pdomnou zlomí..
Mylsím že najlepší by bol mozno hoss delux ale ten ja apson sa mi zda iba na kotuce..a o meridach tu bolo pisane par krat nic lichotiveho a authory neviem..páči sa mi caldera..ale bojím sa kôli mojej váhe..a vraj kona ma kratsi rám, nebodem sa na nej blbo cítit ak je malá..
Skúste napísať nejaké vaše názory.díky
Pri menšom ráme máš posed viac športovejší v zmysle sedlo vyššie, riadidlá nižšie čiže Ti gebuľa padá viacej dole. hehe. Menší rám je síce trošku neposednejší ale trebárs zákrutu režeš svižnejšie.
Turisti majú radšej vzpriamenejší posed čo skôr zabezpečí väčší rám. sedlo na úrovni riaditok a podobne. Dĺžka rámu pri rozdieloch 2 cm Ťa síce trošku možno natiahne, ale posed bude aj tak vzpriamenejší. Stabilita v teréne je vyššia, no zároveň bicykel bude menej "obratný".
Samozrejme sčasti sa to dá ovplyvniť uhlom predstavca a tvarom riaditok.
alebo napr.Tvoja veta:"Menší rám je síce trošku neposednejší ale trebárs zákrutu režeš svižnejšie."cisty priklad biku na technickejsie jazdenie,hm?Mas vacsiu kontrolu nad bikom...
kedze je tam automaticky vacsi razvor.
kedze je tam automaticky vacsi razvor.
Triki ber v úvahu aj rodiel vo výške sedla a riaditok. Skús si predstaviť ešte raz čo som napísal o turistickom posede a jazdnych vlastnostiach.
Chalana čo založil túto tému začíname rozdielnymi názormi asi dosť miasť. hehe
Matt vyhráva flašu dobrého vína z pezinskej produkcie. hehe
Stále sa upriamujete na dĺžku čo nie ten jediný rozhodujúci faktor "natiahnutej žaby" na bicykli. V dĺžke hornej rámovej trubky medzi velkosťou trebárs 18" a 20" /pri Meride/ je rozdiel 15mm, čo nie je veľa aby si bol zrazu na väčšom ráme natiahnutý ako už vyššie spomínaná žaba.
Asi si to tu takto teoreticky sotva vysvetlíme.
Už mlčím .... hehe
18" - závodnejšie ambície. Doporučil by som ale sedlovku dĺžky 400mm.
20" - "turistickejší, dlhší posed". Sedlovka by stačila 350 mm.
Mimochodom. Krásnu bielu TFS 900V 18" mám zavesenú na strope a caká na svojho majiteľa.
no ja by som chcel jazdiť XCtak rekreacne...urcite nie závody...jasa chcem len kochat z kras prirody a obcas sa pustit aj cez narocnejsie trate a aj ryhclejsie dolu kopcom..
a ktoru z týchto merid by ste doporucili?
http://www.merida.sk/prodej/Ram-Matts-S ... -TFS--2006
http://www.merida.sk/prodej/Ram-Matts-T ... edy---2007
je tam uvedena aj geometria ja sa tomu az tak nerozumiem...atd..ta TFS 900 vyzera pevnejsie teda mne sa zda ale ta 500 ma zasa inak tvarovane trubky...
Stále sa upriamujete na dĺžku čo nie ten jediný rozhodujúci faktor "natiahnutej žaby" na bicykli. V dĺžke hornej rámovej trubky medzi velkosťou trebárs 18" a 20" /pri Meride/ je rozdiel 15mm, čo nie je veľa aby si bol zrazu na väčšom ráme natiahnutý ako už vyššie spomínaná žaba.
Asi si to tu takto teoreticky sotva vysvetlíme.
Už mlčím .... hehe
a este s psýtam aký vplyv na jazdu ma uhol hlavovej truby..
Rámovo sú tie dva zhodné /v profile trubiek/ akurát medzi 06 a 07 je zmena designu loga a sú pri nich trošku rozdielne geometrie v dĺžke hor. rámovej trubky a rázvoru.
Model 2007 je paradoxne /aspoň na stránke Meridy/ lacnejší ako 06.
Rámovo sú tie dva zhodné /v profile trubiek/ akurát medzi 06 a 07 je zmena designu loga a sú pri nich trošku rozdielne geometrie v dĺžke hor. rámovej trubky a rázvoru.
Model 2007 je paradoxne /aspoň na stránke Meridy/ lacnejší ako 06.
na tej 500 je pouzita nejaka technologia shotgun ci co ..ze spodna ramova trubka ja tvarvana ako borkovnica...
ale ta 900 2007 sa mi viac paci
Uhol hlavovej trubky ovplyvňuje rázvor a sčasti chod vidlice.
Ono, aj tak sa treba vždy zžiť so strojom pod riťou, technikou a zručnosťami jazdca a jeho schopnosťami.
Jujj, ako som to pekne zaobalil do všeobecného grcu. hehe
Asi sa stanem politikom. hehe