Ide o to, že Spicy a Zesty sú charakterovo ladené úplne inak ako Stumjumper, preto by si si mal dobre rozmyslieť o čo Ti ide a čo chceš jazdiť. Stump je skôr na XC Zesty a Spicy na AM/EN..
No ťažko povedať... moje jazdenie je celý rok za všetkých podmienok a ako som tu už písal tak s full-kami žiadne doterajšie skúsenosti nemám, dokonca som ešte ani nemal možnosť sa na tom odviezť ako sa to chová... Lapierre na oficiálnej stránke píše že najväčšia veľkosť rámu Spicyho je určená do 185cm výšky jazdca, čo je ale od 200cm vlastnej výšky naozaj veľký rozdiel, a myslím že oni musia vedieť čo píšu. Zestyho najväčší rám už píše určenie až 195cm no tých 5cm už považujem za zanedbatelnych.
To že má menšie zdvihy to znesiem... ja aj tak chodím aj dosť po cestách. Akurát ma trochu štve že podľa kolies a výpletu to vypadá na "race" kolesá. Spicy má skôr odolnejšie (ráfy-výplet) , ďalej sa mi vôbec nepáčia kotúče i keď je mi jasné že RX nemôžu byť zlé brzdy... asi by som rozmyšlal nad výmenou kotúčov ako takých resp celých brzd možno za avid elixir cr s kotúčikmi 185/203. Rkový tlmič? myslím že Lp vie čo robí, ale nebolo by tam lepšie dosadiť RP23ku ??? no a posledný nedostatok SLXové veci vymeniť za XT...to že vzadu nie je pevná oska a už som si predstavoval bike taký neovplyvním... Keby poviem predajcovi že chcem tieto zmeny na biku asi by ho porazilo
Ak máte niekto nejaké názory resp skúsenosti a môžte mi vyvrátiť niektoré moje neskúsené tvrdenia tak budem len rád.
R-kovy tlmic dostatocny zamykanie nepotrebujes, SLX komponenty o par gramov tazsie casom ked sa znicia mozes vymenit, ale vcelku nepodstatne. Brzdy nemam skusenost ale nemal by byt problem. Kolesa by mali vydrzat bezne jazdenie na zaciatok urcite stacia a casom uvidis ci ta zacnu bavit vacsie skoky a nejake extremne jazdenie, kde by si mozno ako tak uz vyuzil pevnejsie rafky a to, ze nema pevnu osku vzadu no neviem ci potrebujes az taku extra tuhost. Dolezite je ako ti sadne ram a ako sa ti bude dupat do pedalov ostatne su drobnosti, ktore casom opotrebovane vymenis, ale ziadna oska vzadu ani XT kluky nezachrania to ak sa na bicykli budes citit ako na koze.
No práve keď prechádzam z hardtrailu tak by som lock považoval za akúsi dostatočnu náhradu v prípade potreby ale neviem, ak je to spravené tak dokonale že sa to pri brzdení alebo prešlapovaní nepohupuje, tak potom je to naozaj nepodstatné, ale to by vedeli zhodnotiť lapierristi, brain to nemá a propedal tiež nie, tak naozaj netuším
SLX komponenty o par gramov tazsie casom ked sa znicia mozes vymenit
Hej to mas pravdu na tom az tak nezalezi skor mi islo o vzhladove zladenie
Kolesa by mali vydrzat bezne jazdenie na zaciatok urcite stacia a casom uvidis ci ta zacnu bavit vacsie skoky a nejake extremne jazdenie
To som si hovoril aj pri poslednom biku a pri robeni prasacin som odfajcil zadny raf po mesiaci a pol jazdenia. preto radsej pevnejsi na ukor hmotnosti, urcite je to menej stratove nez potom kupovat nove rafy (lebo kupovat len jeden by bolo smiesne)
ze nema pevnu osku vzadu no neviem ci potrebujes az taku extra tuhost
skor ide uz o novy standard ktory moze byt len plusom... povazujem to za vyhodu technickeho pokroku
zadná pevná je tak zázračným plusom v čom? keď potrebuješ daj miesto 5mm 10mm.. pevnejšie a zostávajú výhody QR
ale fakt netuším čo za prasačiny by si chcel dávať aby pevná mala význam.
zadná pevná je tak zázračným plusom v čom? keď potrebuješ daj miesto 5mm 10mm.. pevnejšie a zostávajú výhody QR
mne sa páči viac zadná pevna, beztak podľa mna zachvílu na teb spôsob prejde vela výrobcov, môžem použiť lepšie náboje ale hlavne sa mi jedná o montáž... keď človek nemá čas sa sústrediť aby presne vložil koleso tak ako má byť, pevná os zaručí jeho presné uloženie bez zbytočného šaškovania s upevnením rýchloupínaka a centrovania prasiatka mne sa to páči viac než klasický rýchloupinák....
Vole, o čom to točíš v druhej časti príspevku? Aké centrovanie strmeňa? Aké presné uloženie kolesa?
Nedá mi nespýtať sa, vieš vôbec opraviť defekt?
Pevná os má iba význam pre zvýšenie tuhosti. Ak toľko po tom túžiš, sprav ako poradil CraObs...
Ešte jedna vec, pokiaľ nechceš šaškovať s obyčajným rýchloupinákom, kúp DT RWS a nemáš najmenší problém.
Float R má propedal, len s tým rozdielom, že už je prednastavený od výrobcu s hodnotou najviac vyhovujúcou danému typu biku..
Ja jazdím LP Zesty 314 a pohupovanie je minimálne, a pokiaľ máš dobrú techniku šlapania, tak nebudeš potrebovať nastavovateľnú nízkorýchlostnú kompresiu..
Iné je keď si zo sedla a šliapeš silovo.. vtedy pohupovanie naozaj cítiť a RP2 alebo RP23 to v istej miere riešia, no ani jeden z týchto tlmičov ti z fulla neurobí HT.. Ja som si na Rkový tlmič zvykol a vyhovuje mi, takže z môjho podľadu je to postačujúca voľba
Mam zesty s float-r aj ht meridu a so ziadnym pohupovanim problem nie je alebo aspon si to neuvedomujem ak som predtym jazdil ht jedine co si vsimnem je pohodlne prechadzanie malych nerovnosti bez zbytocneho tlmenia nohami. Ine to bolo ked som raz chvilu skusal specialized stump jumper 2008 tak to bola naozaj hojdacka kde si mohol tie nastavenia tlmica vyuzit, ale aj tak to na slapanie nebol zazrak.
Musis si to vyskusat lebo takto vobec ani nevies co ti vyhovuje a nevyhovuje len citas nekonecne prispevky a predstavujes si ake to hupanie asi je
Ohladne tej pevnej zadnej osky tak to je naozaj posledna vec, ktoru ako bezny jazdec nejako pocitis.
S tou pevnou osou si dovolím nesúhlasiť,ako bežný jazdec ju teda určite vnímam ako veľké plus čo sa týka zvýšenia tuhosti zadnej stavby,hlavne pri jazde po drsnejších terénoch
Djexpres: ak považuješ montáž a demontáž QR za šaškovanie tak to si ešte pevnú asi neskúšal čo? btw koleso sa inak ako presne vložiť nedá, či?
no by si sa divil čo všetko sa dá... a ja som kazisvet, takže pri výbere bicykla musím dbať na všetky detaily aby sa to moje ničenie dalo čo najviac ovplyvniť k životnosti celého biku ako jednotlivých komponentov
Vole, o čom to točíš v druhej časti príspevku? Aké centrovanie strmeňa? Aké presné uloženie kolesa?
Pevná os má iba význam pre zvýšenie tuhosti. Ak toľko po tom túžiš, sprav ako poradil CraObs...
Ešte jedna vec, pokiaľ nechceš šaškovať s obyčajným rýchloupinákom, kúp DT RWS a nemáš najmenší problém.
No ale prečo sa ma snažíte odhovoriť od pevnej osi? lebo keby to vozím na biku bol by som v okrese jeden z mála? či? mne sa to páči lebo doteraz také niečo nebolo... a manipulácia s tým mi príde oveľa prevedenejšia. Klasické rýchloupínaky mi vždy liezli na nervy, to už radšej priskrutkovať matkami. Tebe vždy sadne koleso do drážiek presne na stotinu milimetra? hmmm aj ja chcem taký bajk... Ak by aj išlo LEN o zvýšenie pevnosti zadnej stavby, tak prečo si ju nezvýšiť keď je možnosť, nie som 60 kilové decko...
Napríklad aj to že chceš pevnú silou mocou, aj keď ti dosť ľudí napísalo že to nemá prelomové výhody pre teba využiteľné v praxi. Mne je to jedno, keď chceš pevnú kúp si taký bike, ale rýchloupínak nastavíš za 10 sekúnd bez najmenšieho problému.
No ale prečo sa ma snažíte odhovoriť od pevnej osi?
keby veľa ľudí na fóre prešlo na rámy s pevnou osou, tak by to aj ich lákalo
Ako som napísal v inej téme, ak bike nad 2000e, tak nech to nemá nejaký výraznejší kompromis...
Pevná os pri zdvihoch 140+ a tvrdsom jazdeni urcite vyznam ma - za predpokladu, ze je dostatocne tuhe koleso ako take a nie je to nejake blato (vtedy je pevna oska na dve veci). A aj ked som ju nikdy nejazdil, tak na novom AM bajku by som ju uz chcel. Ale z hladiska praktickosti to nie je vyhra ak nie je pouzity system ala maxle axle, takze ak system osky nie je zvladnuty, tak radsej ako sa babrat s nejakymi inbusmi by som v takom pripade bral 10 mm thru bolt RWS QR by DT. Pri ramoch so zdvihmi 120 mm a menej pevna oska realny vyznam prilis nema.
P.S. Tie nezmysly o nutnosti centrovania prasata po kazdom vybrati/vlozeni kolesa a saskovani resp. neschopnosti presneho usadenia kolesa v rame pomocou rychloupinaku sa skutocne nedaju ani citat...
P.S. Tie nezmysly o nutnosti centrovania prasata po kazdom vybrati/vlozeni kolesa a saskovani resp. neschopnosti presneho usadenia kolesa v rame pomocou rychloupinaku sa skutocne nedaju ani citat...
nikto ti nekaze ich citat nikde som nenapisal ze "po kazdom"
Robíš tu z komára somára. Však strmeň sa nastaví raz a musí to držať na furt. Pokiaľ ti aj po správnom vycentrovaní kotúč šúcha, tak chybu hľadaj v ňom. A pokiaľ máš väčšiu hmotnosť, tak ti vzadu pomôže aj 10mm os.
Hmm, inak by som chcel vidieť ako sa pri každom defekte babreš radšej s kľúčami a matkami ako s klasickým rýchloupinákom
A asi tiež patríš medzi ľudí čo zbytočne derú sedlo, keď dávajú bike hore kolesami aby nasadili/zhodili koleso. Nahadzuj/zhadzuj pri normálnej polohe a koleso zapadne do drážok rýchlo a presne.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ide o to, že Spicy a Zesty sú charakterovo ladené úplne inak ako Stumjumper, preto by si si mal dobre rozmyslieť o čo Ti ide a čo chceš jazdiť. Stump je skôr na XC Zesty a Spicy na AM/EN..
No ťažko povedať... moje jazdenie je celý rok za všetkých podmienok a ako som tu už písal tak s full-kami žiadne doterajšie skúsenosti nemám, dokonca som ešte ani nemal možnosť sa na tom odviezť ako sa to chová... Lapierre na oficiálnej stránke píše že najväčšia veľkosť rámu Spicyho je určená do 185cm výšky jazdca, čo je ale od 200cm vlastnej výšky naozaj veľký rozdiel, a myslím že oni musia vedieť čo píšu. Zestyho najväčší rám už píše určenie až 195cm no tých 5cm už považujem za zanedbatelnych.
To že má menšie zdvihy to znesiem... ja aj tak chodím aj dosť po cestách. Akurát ma trochu štve že podľa kolies a výpletu to vypadá na "race" kolesá. Spicy má skôr odolnejšie (ráfy-výplet) , ďalej sa mi vôbec nepáčia kotúče i keď je mi jasné že RX nemôžu byť zlé brzdy... asi by som rozmyšlal nad výmenou kotúčov ako takých resp celých brzd možno za avid elixir cr s kotúčikmi 185/203. Rkový tlmič? myslím že Lp vie čo robí, ale nebolo by tam lepšie dosadiť RP23ku ??? no a posledný nedostatok SLXové veci vymeniť za XT...to že vzadu nie je pevná oska a už som si predstavoval bike taký neovplyvním... Keby poviem predajcovi že chcem tieto zmeny na biku asi by ho porazilo
Ak máte niekto nejaké názory resp skúsenosti a môžte mi vyvrátiť niektoré moje neskúsené tvrdenia tak budem len rád.
Hej to mas pravdu na tom az tak nezalezi skor mi islo o vzhladove zladenie
mne sa páči viac zadná pevna, beztak podľa mna zachvílu na teb spôsob prejde vela výrobcov, môžem použiť lepšie náboje ale hlavne sa mi jedná o montáž... keď človek nemá čas sa sústrediť aby presne vložil koleso tak ako má byť, pevná os zaručí jeho presné uloženie bez zbytočného šaškovania s upevnením rýchloupínaka a centrovania prasiatka
Float R má propedal, len s tým rozdielom, že už je prednastavený od výrobcu s hodnotou najviac vyhovujúcou danému typu biku..
Ja jazdím LP Zesty 314 a pohupovanie je minimálne, a pokiaľ máš dobrú techniku šlapania, tak nebudeš potrebovať nastavovateľnú nízkorýchlostnú kompresiu..
Iné je keď si zo sedla a šliapeš silovo.. vtedy pohupovanie naozaj cítiť a RP2 alebo RP23 to v istej miere riešia, no ani jeden z týchto tlmičov ti z fulla neurobí HT.. Ja som si na Rkový tlmič zvykol a vyhovuje mi, takže z môjho podľadu je to postačujúca voľba
nie nie, skôr by som to nazval kompromisom - čiže to nie je ideálne riešenie
Musis si to vyskusat lebo takto vobec ani nevies co ti vyhovuje a nevyhovuje len citas nekonecne prispevky a predstavujes si ake to hupanie asi je
Ohladne tej pevnej zadnej osky tak to je naozaj posledna vec, ktoru ako bezny jazdec nejako pocitis.
no by si sa divil čo všetko sa dá... a ja som kazisvet, takže pri výbere bicykla musím dbať na všetky detaily aby sa to moje ničenie dalo čo najviac ovplyvniť k životnosti celého biku ako jednotlivých komponentov
No ale prečo sa ma snažíte odhovoriť od pevnej osi? lebo keby to vozím na biku bol by som v okrese jeden z mála? či? mne sa to páči lebo doteraz také niečo nebolo... a manipulácia s tým mi príde oveľa prevedenejšia. Klasické rýchloupínaky mi vždy liezli na nervy, to už radšej priskrutkovať matkami. Tebe vždy sadne koleso do drážiek presne na stotinu milimetra? hmmm aj ja chcem taký bajk... Ak by aj išlo LEN o zvýšenie pevnosti zadnej stavby, tak prečo si ju nezvýšiť keď je možnosť, nie som 60 kilové decko...
keby veľa ľudí na fóre prešlo na rámy s pevnou osou, tak by to aj ich lákalo
Ako som napísal v inej téme, ak bike nad 2000e, tak nech to nemá nejaký výraznejší kompromis...
Hmm, inak by som chcel vidieť ako sa pri každom defekte babreš radšej s kľúčami a matkami ako s klasickým rýchloupinákom
A asi tiež patríš medzi ľudí čo zbytočne derú sedlo, keď dávajú bike hore kolesami aby nasadili/zhodili koleso. Nahadzuj/zhadzuj pri normálnej polohe a koleso zapadne do drážok rýchlo a presne.