Zdravim vsetkych, chystame sa s priatelkou na vyletik z SK do Maroka cez Madarsko,Slovinsko,Taliansko,Francuzko ,Spanielske Santiago de Compostela a Portugalsko.Vychadza to okolo 4000km tam co nieje malo ale mame vyhradeny cas pol roka, co myslim je dostatok, ide o nas prvy vylet tohto druhu.Potreboval by som poradit aky bike nato kupit ,hlavne co do kvality v pomere z cenou,popripade ak by vedel niekto nieco na mieru vyskladat+tasky a nahradne diely,taktiez planujem aj maly trailer tahat za sebou koli zasobam.Taktiez privitam aj nejake tipy ohladom cesty.Dakujem.
Skvele sedadlo je to co skvele sadne tebe. Niektore obchody ponukaju sedla na testovanie. Zacni tym, ze si nechas zmerat sirku zadku - teda presnejsie tych kosti co tam trcia. Maju na to take ubungy.
Pri brzdách pozor. Nemám priamo osobnú skúsenosť, ale stala sa na mojom bicykli, ktorý som kámošovi v 90tych rokoch požičal do Álp. Klasické V brzdy. Účinok v pohode, ale pri 80 kilovom chlapovi s 20 - 30 kilami batožiny a dlhý zjazd opatrnou jazdou spôsobil prehrievanie bŕzd. Okrem smradu z brzdových gumičiek, pneumatík sa zohrial a oslabil ráfik a nepravidelne sa porozťahoval do strán. Brzdenie sa tak stalo trhavé, nepríjemné a nebezpečné a hrozil náhly defekt alebo úplná strata brzdného účinku. Jednalo sa o obyčajné jednovrstvové "U" ráfiky. Podľa dohody "čo sa pokazí opravíš". Tak aj kámoš urobil
tak s tym treba ratat, pred tyzdnom som isiel tiez jeden dlhsi zjazd cca 10% a bolo aj teplo a uz som zacal citit brzdy ze daco ***** , no treba to tam setrit, brzdit prerusovane alebo zastat na kus a tak, alebo si to len pustit dole kolko to da bez brzd
ja som si aspon pofotil krajinku okolo cestou dole
Mam k tomu tiez pekny zazitok. Zjazd udolim La Restonica na Korzike. V-breaky a 110 kilovy chlap. Tak prehrial rafiky, ze spalil dusu. Nez dosiel dole mal dva defekty a az potom sme si vsimli, ze prepalena dusa.
Uvazujem ze necham hydrauliku, len mam pocit ,ze je nejaka slaba, som zvyknuty brzdit prstom z motorky, moja ma vecka a tie maju daleko vacsiu ucinnost, rozmyslal som dat keramicke dosticky ale problem bude asi v samotnych brzdach,ked tak ich vymenim komplet cele.
Iba ciastocne riesenie. Ak sa s tym chysta do zapadlych koncin, tak (nech sa vyjadri mechanik) sa domnievam, ze klasika je jednoduchsia obzvlast ked mu v Maroku nehrozi, ze mu namrznu rafky.
PS Kedysi ked ma to este zaujimalo tak som cital, ze kdesi v Cesku vyrabaju dvojstenne rafky naplnene farbou, takze ak prederies okamzite to mas signalizovane.
Hmm. Alebo mozno do tak dalekej krajiny by som mozno fakt siel na mechanickych kotucoch. Ale mozno by som namontoval aj VBrake na rám aj na vidlu, V prípade nejakej HOWAREYOUU by som len lanko prehodil, ci???
A co by sa malo stat z tymi kotucovkami? Moze sa pokrivit alebo zlomit kotuc. Ale nahradny kotuc neni problem viest niedke. Platnicky - pri tak dlhej ture by som viezol nahradne. Lanko = detto. A k tomu predratiu - lahsie viest brzdovy disk ako rafik (nehovoriac o montáži v púšti)
Teraz ma napadlo, ze na taku trasu by som si so sebou vzal aj plny pocet nahradnych s*****v a niplov. Ale urcite by som si stanovil max. hmotnost co bude na bicykli (vsetky tasky, bágle, vodu a zivu vahu v komplet zbroji). Rozlozil by som veci na vahu a vyberal "zbytocnosti" alebo veci, bez ktorych sa zaobidem. Ale naradie by som si vzal na komplet rozbor biku, bez debaty. Min. 2ks nahradnych kotucov + platniciek, príp. brzdovych gumiciek. Asi aj 2x brzdove a 2x prevodove lanko, 4m bowdenu a nejake "stipačky". Dve duše, 4náhradné šále, mrtne bateriek do blikačiek a možno aj nahradnu prednu aj zadnu blikačku. Jo a ešte venčeky a konusy do nabojou, poskladane 2x plaste.
Totto je cisto technicka cast vystroja, co by som si určite vzal aj keby co bolo. Nech to je dokopy 4kg a to by tych bateriek muselo byt veela.
este retaz si zabudol, a 2 duse sa mi zda malo, staci ze sa ti urve pri ventile a to uz nezalepis, ale zas dusu by nemal byt az tak problem zohnat, len ked mas rafik iba na galuskovy ventil tak auto ventil ti neprejde. dalsia vec ze brat mrte bateriek... radsej si zozen nejaku solarnu nabijacku, aj tak ked pojdes vkuse na bajku tak to mozes hodit navrch tasky a cely den sa to tam bude pomaly nabijat
Mozem vymenit plaste 26x1.95 alebo 26x2.1 za 26x2.3 co mam teraz, vacsinou slapem asfalt a polne cesty a tak tie drapi mi pridu zbytocne, neviem ci to zalezi od rafiku alenikde som nanom nenasiel cislo.Dakujem.
no na mtb neviem ale na kross mam ja continental contact a spokojnost, mozno jesto aj na mtb, mam na nich uz asi 8000km a predny je stale v pohode, zadny tak do polky mozno 2/3 zodraty, mal som na nich len 1 defekt ked som chytil kus drotu kolmo do plasta inac nic, jesto aj top contact ale tie su drahsie a neviem ci sa uz oplatia
ked porovnam valivy odpor tak s kymkolvek idem tak z kopca ficim volnobehom najrychlejsie
Mozem vymenit plaste 26x1.95 alebo 26x2.1 za 26x2.3 co mam teraz, vacsinou slapem asfalt a polne cesty a tak tie drapi mi pridu zbytocne, neviem ci to zalezi od rafiku alenikde som nanom nenasiel cislo.Dakujem.
Na horáku som mala 26x2.1, na jazdenie po ceste som ho prezula minulý rok na 26x1.25 slick. Môj partner jazdí tak isto už dlhodobo. Zvládne to všetko, iba neskáčem z obrubníka. Za rok jediný defekt, ale to bola moja vyslovená chyba (bola som zbierať černice a bike som povozila po spodných halúzkach ). Plášte Maxxis Detonator .
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ja som si aspon pofotil krajinku okolo cestou dole
Tak nech si da mechaniku...
PS Kedysi ked ma to este zaujimalo tak som cital, ze kdesi v Cesku vyrabaju dvojstenne rafky naplnene farbou, takze ak prederies okamzite to mas signalizovane.
A co by sa malo stat z tymi kotucovkami? Moze sa pokrivit alebo zlomit kotuc. Ale nahradny kotuc neni problem viest niedke. Platnicky - pri tak dlhej ture by som viezol nahradne. Lanko = detto. A k tomu predratiu - lahsie viest brzdovy disk ako rafik (nehovoriac o montáži v púšti)
Teraz ma napadlo, ze na taku trasu by som si so sebou vzal aj plny pocet nahradnych s*****v a niplov. Ale urcite by som si stanovil max. hmotnost co bude na bicykli (vsetky tasky, bágle, vodu a zivu vahu v komplet zbroji). Rozlozil by som veci na vahu a vyberal "zbytocnosti" alebo veci, bez ktorych sa zaobidem. Ale naradie by som si vzal na komplet rozbor biku, bez debaty. Min. 2ks nahradnych kotucov + platniciek, príp. brzdovych gumiciek. Asi aj 2x brzdove a 2x prevodove lanko, 4m bowdenu a nejake "stipačky". Dve duše, 4náhradné šále, mrtne bateriek do blikačiek a možno aj nahradnu prednu aj zadnu blikačku. Jo a ešte venčeky a konusy do nabojou, poskladane 2x plaste.
Totto je cisto technicka cast vystroja, co by som si určite vzal aj keby co bolo. Nech to je dokopy 4kg a to by tych bateriek muselo byt veela.
ked porovnam valivy odpor tak s kymkolvek idem tak z kopca ficim volnobehom najrychlejsie
konkretne vyzeraju takto http://www.biketiresdirect.com/product/continental-contact-tire
Na horáku som mala 26x2.1, na jazdenie po ceste som ho prezula minulý rok na 26x1.25 slick. Môj partner jazdí tak isto už dlhodobo. Zvládne to všetko, iba neskáčem z obrubníka.