hladam novy bike ktory by mal sluzit ako rekreacny, ale aj na dlhsie vylety a dovolenky. Dajme tomu tyzden, max dva v podstate v kuse na bike. Denny najazd tak cca 100 km, spanie v kempoch a pod. Tym padom by som chcel bike "ovesat" vsetkym moznym. Stojan, rozne nosice na batozinu, tasky a podobne. Predpokladam ze jazdit sa bude najviac hlavne cesta, potom rozbite cesty, polne cesty a uplne minimum nejaky les. Cenovy strop za samotny bike cca 1200e, ak by sa nasiel vhodny lacnejsi neprotestoval by som. Moja vyska 170cm a vaha 70 kg. V bicykloch sa nejako extra nevyznam a ani nesledujem trendy v cyklistike. Co som tak pozeral zaujali ma 3 katogorie bicyklov ktore by sa na to mohli cca hodit:
- horsky bike - 29 kolesa - co som tak cital tak horsky bike sa asi hodi na vsetko, ale kedze ten les tam bude len minimalne neviem ci sa oplati. vsetky bicykle som pozeral od znacky CTM ktora ma celkom zaujala. este som rozmyslal hodit na horsky nove plaste, nejake slicky pripade semi-slick a hodil by sa aj na tie cesty.
https://www.ctm.sk/bicykle/mtb/rascal-3-0/matna-petrolejova-oranzova/
- krosovy bicykel - co som tak cital mam pocit ze tuto kategoriu skoro nikto neodporuca. na taketo dlhsie cesty mi to ale pride celkom zaujimava volba. ten vzpriamenejsi posed by mohol byt ok, ale zase ma odradza ten hate na tieto bycikle, ze su na vsetko a zaroven na nic.
https://www.ctm.sk/bicykle/cross/stark-4-0/matna-cierna/
- gravel bike - vyzera ako fajn volba ak by sa tam dali uchytit vsetky tie nosice. na ceste by to mohlo celkom odsypat. bojim sa len toho sportoveho posedu, nikdy som nemal cestny bicykel. tiez neviem ci sa prave takyto bike hodi ovesat taskami a hlavne zadnym nosicom.
https://www.ctm.sk/bicykle/road/koyuk-2-0/matna-seda-cervena/
posledný komentár: 25. 4. 2025 o 11:07
posledný komentár: 14. 10. 2019 o 19:21
tiež som to mal na MTB, teraz by som ale šiel radsej do toto Gravelu, určite pojde svižnejšie a je lahší ako lacne MTB aj o 5kg.
lacne MTB nemá pevne osy.. mizernu vidlicu,, to radšej karbon pevnu.
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/kluky-a-prevodniky/mtb/3-prevodnik/shimano-stred-xt-m782-175-mm-40-30-22z-10-k-htii-bez-loziska-cierny.html
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/kluky-a-prevodniky/mtb/3-prevodnik/shimano-deore-fc-m6000-kluky-40-30-22z-175-mm-10-k-dvojdielny-cierny-bez-lozisk.html
takže najlahší budeš mať 30/32 -0,94 a rýchly zas 40/11-3.64 čo na naložený bike z taškami bude stačiť
no a dozadu 34 kazetku a bude to ešte lepšie
Shimano stred XT M8120 175mm 12-k. 36/26z. BOOST HTII bez ložiska 2x12
208 €
MOC 245 €Ak to tak nie je, tak z tych 3 moznosti co si pisal budes mat rozdiely nejak takto (pravdaze, treba brat ohlad aj na tvoje cyklo schopnosti, odhodlanie, robenie kompromisov, etc...
kross/treking bike - vo vseobecnosti najpohodlnejsi posed a budes sa moct kochat, ale bude zo vsetkych 3 najpomalsi. Prejdes na nom aj tych 100km, ale narobis sa znatelne viac ako na horskom a toboz na cestaku. Na druhu stranu, ak mas bolavy chrbat tak toto moze byt bike do ktoreho by si mal ist. Konstrukcia trekingovych/kross bikov ale neviem ci je na tom extra dobre vzhladom na tuhost ramu - bike sa ti bude krutit a bude vcelku nestabilny pri nalozeni a silovom slapani. Pri zjazde si nebudes moct dovolit az take vysoke rychlosti tiez kvoli stabilite (aspon to su moje skusenosti so zenskou meridou crossway ktora absolvovala hornaty 3 tyzdenny bikepacking). S vhodnymi plastami ale nebudes mat problem prejst hocjaky nie "downhill" teren
horskac - vyberom geometrie sa mozes blizit viac kross alebo cestaku. V pripade modelov ako ten Surly, alebo Salsa a ine je viacero vyhod - napriklad dlhsia zadna stavba ktora ti prida na stabilite biku v rychlosti, uchyty na nosice dane tak aby sa nebili s brzdami a pod. Tak isto, ocakavam ze su dost tuhsie, aby sa nekrutili tolko pri nalozeni kapsami. Tu moze dost vela spravit aj pevna vidla, ktoru by som na popis toho co chces jazdit ty urcite volil. Dost velka az kriticka vyhoda moze byt moznost nasadenia aj hrubsich plastov, pripadne + plastov. To nemozes spravit ani na krosse ani na cestaku a razantne ti to meni charakter tohoto biku od "skoro cestaku" az po fajny horskac. S vhodnym posedom, plastami a kondickou nebude problem prejst 100km trasu.
cestak/gravel a pod - bude z nich najrychlejsi, ale myslimze pri cestaku treba najlepsie volit kvoli chrbatu (je velmi mozne ze sa moc mylim, okrem polhodky na gravely som cestak nikdy nejazdil). Dnes uz vies vybrat vselijake moznosti tuna, napr. merida ponuka aj karbonovy gravel (model silex) na bikepacking s uchytmi na klasicky nosic aj vzadu aj na vidlu. Treba ale lepsie vyberat take, kde nahodis aj sirsie plaste (ktore na pomery horskych bikov budu zvacsa stale uzke) pre pripad jazdy v rozbytejsom terene. Na biku budes mimo bikepackingu tak rychly ze kamarati a manzelka/frajerka na inych bikoch s tebou nebudu chciet jazdit alebo ty sa budes mega nudit.
Dalsia velmi dolezita vec je, ako sa chces nabalovat - si minimalista a vystaci ti 1 tricko na tyzden a zuby si umyjes v hrnceku v ktorom si cely den susil nahradne mokre ponozky, potom si v nom navaril caj aby si v nom nakoniec zjedol vifonku? Alebo budes balit deodorant, sampon, knizku na vecerne citanie.... Podla toho si mozes vybrat ci chces "moderne" kapsy pod sedlo + na volant + na vidlu + ramovy trojuholnik, ktore maju potencial ti zlepsit manevrovatelnost biku, a urcite s nimi nemusis riesit nejake navarky a kompatibility s tvojim umiestnenim zadnej brzdy a pod., alebo klasicky nosic nad zadne koleso s bocnymi kapsami ktore su pohodlnejsie a zvacsa do nich nalozis o hodne viacej.
Takze ja by som si rozmyslel na co ten bike vlastne ma byt. Napriklad, nejake investicie do tvojej aktualnej meridy zdaleka nemusia byt na zahodenie. Popravde, ten bike moze byt viac nez dostatocny na to co s nim chces robit (po tom co na nom povymienas veci). Kazdopadne, ak pre teba 1200e nie je drobnost, chces aby ti bike ozaj sluzil k spokojnosti, casto a dlho, tak by som najskor bud experimentoval s tvojou aktualnou meridou (skusaj rozne posedy - natiahnutejsi, vzpriamenejsi,...., rozmysli si tereny ake jazdis a pod) alebo si popoziciaval nejake biky/siel na testovacky. Potom ked budes rozhodnuty co +- chces aj lahsie vyberies vhodny bike, lebo teraz mas az moc vela veci o ktorych ani netusis ze ti mozno budu mega vadit.
- no bike chcem vyuzivat na tie dlhsie vylety ale aj normalne, tak povediac na vsetko. takze ano ma byt na tie dlhsie vylety ale aj do mesta, na polne cesty a kratsie vylety (pol dna, den). priznam sa ze mi zalezi aj na tom ako bike vyzera, a velmi sa mi nepozdavaju tie cestovatelske kategorie co tu boli spomenute (uprimne vyzera to otrasne
- celkom nechapem z coho vyplyva ta pomalost krosoveho bike? myslel som ze by mal byt aspon na asfaltke rychlejsi ako horsky (uzsie plaste, prevody do rychla).
- co sa tyka toho gravelu a rychlosti, myslim ze by som nemal problem kvoli ostatnym spomalit
- nabalit sa chcem dost, resp ak to bude trip na tyzden a viac...budem potrebovat velky zadny nosic. a kludne si necham poradit aj s nejakym konkretnym nosicom/nosicmi plus nejake tasky. hlavne aby to bolo nepremokave co sa tasiek tyka.
- problem moze byt aj sedlo ktore ma teraz mega tlaci na dlhsich trasach. neviem ci je to vsak normalne a proste sa tomu nevyhnem a mam sa s tym zmierit, alebo sa to da zlepsit. sedlo si ale aj tak neviem vobec vybrat...to sa clovek musi povozit xy km a nie to len tak vybrat "nasucho" v predajni.
Ja som tento rok na Transcontinentaly isiel takto, do buducna viem ze kopec veci ostane doma
to ze ta sedlo tlaci nie je normalne ale je to bezne. Tieto veci sa riesia aj tu na fore, skus pohladat. Prvy krok je vybrat si spravnu sirku sedla a potom nejaku normalnu kategoriu - nie nieco ultralight (e.g. karbon bez polstrovania) ani nie nieco ultramakke (tiez kontraproduktivne). Skus zacat tu https://www.youtube.com/watch?time_continue=112&v=E7j9LUVJrjA alebo u predajcu kde maju na to stolcek a papier alebo ine zariadenie. Potom kup nieco ci uz od ergonu, selle italia,... Niekedy sa aj dohodnes s predajcom na skusani viacerych sediel.
Taktiez, spravny posed je velmi dolezity aby ta netlacila ritka.
A ako spomina stalky, ak nieco taketo nepomoze, tak iste je dobre skusit bike fitting. Aj na Slovensku to uz ponukaju na vela miestach.
Co sa tyka vyberu biku - napr. ten gravel/cestak je pre vacsinu ludi asi najmenej univerzalny - na take veci ako mesto, polnacky a pod. Polo-pozeranie sa do cesty v meste kde mas napr furt sledovat semafory, krizovatky a pod. nebude to prave orechove. Preto existuju mestske, kross biky a ine, kde sedis vystreto a mas dobry prehlad. Na polnackach bude zalezat, ale vo vseobecnosti s hrubsimi plastami nebudes mat nejaky problem, ale najpohodlnejsie su na takych miestach iste bud nejake, aj slabsie pruzenie, alebo sirsie plaste ktore ponukaju horske biky a touring "specialy". To je to ze si musis vybrat kolko si ochotny trpiet/obetovat z komfortu. Napr. nieco taketo z tych touring specialov https://surlybikes.com/bikes/pugsley ti tiez pride hrozne?
tu mas napr. videjko co sa da prejst s gravel bikom vs horskacom: https://www.youtube.com/watch?v=GsAlxJjuY7E
opat ale, skill a obetovanie komfortu tam su.
Z toho co pises mi vyplyva ze chces kross, paci sa ti, a realne ho mozno aj najviac vyuzijes. Skus si zhodnotit tie + a - co ti tu vsetci popisali, co je pre teba dolezite a zacni vyradovat z tych 3/4 kategorii tie ktore nechces/nevyuzijes/nie su vhodne lebo toto a toto je kriticke. Kazda z tych kategorii totizto zvladne vsetko co si pisal, kazda ale bude vynikat v niecom inom.
-6% CTM KOYUK 1.0 28 bicykel, matná pieskovosivá
799 € -6%
MOC 1 199 €Ja som tento rok na Transcontinentaly isiel takto, do buducna viem ze kopec veci ostane doma
Toto je rovno na mobil wallpaper
https://mtbs.cz/clanek/ctm-koyuk-2-0-podkarpatsky-sterkolet/kategorie/preview/rubrika/bike-technika
https://www.merlincycles.com/blue-prosecco-al-touring-disc-road-bike-112895.html
Vymenit kazetu za nieco lahsie a parada nie?
Takisto v tejto kategórii má oceľ navrch oproti hline a karbónu.
Ak to s tým cestovaním myslíš vážne ja by som bral určite oceliačik Marin. V dnešnej dobe váhový rozdiel medzi hlinou a oceľou nie je taký priepastný ako v minulosti. Tobôž keď aj tak budeš mať na ňom naložených ďaľších 15-20kg:-) Nikdy nevieš čo ťa na cestách môže stretnúť, v akom jarku môžeš skončiť a vtedy oceníš pevný rám a možnosť jeho opravy so zváračkou aj na kolene. Ale je to iba môj názor.
-6% CTM KOYUK 1.0 28 bicykel, matná pieskovosivá
799 € -6%
MOC 1 199 €