Bol by som vlemi vdacny ak by ste mi vedeli poradit pri vybere bicykla.
Momentalne jazdim v podstate ciste XC(ale to sa moze s novym bikom zmenit) a chcel by som prejst na nejakeho fulla. Nebude to na ziadne maratony ani AM ale skor na pohodove jazdenie a zabavu. Urcite ale nechcem zdvihy 100/100. Dolnu hranicu som urcil na 120/120 a hornu na 140/140(niesom si ale isty ci by som chcel ist az sem, skor menej).
Vyber som zuzil v podstate na 2 bicykle.
Canyon Nerve XC 6.0 (2009)
Radon Stage 5.0 (2009)
Zaujimal by ma hlavne rozdiel medzi RS Revelation a RS Reba Race.Ktora z nich je "lepsia" a v com sa lisia? Myslite ,ze by sa mi oplatilo ist do trochu vyssich zdvihov u radonu?
neviem sa rozhodnut a rad by som pocul nejake argumenty preco canyon a preco radon.
Do uvahy prichadzaju aj tieto ale to dost zalezi od kurzu libry. Musela by este klesnut. Radsej by som bral bicykel z nemecka.
Cube AMS Pro 125 - K18 (2009)
Cube AMS Pro - K18 (2009)
Ak som nejake alternativy prehliadol tak prosim napiste. Pripadne aj mierne nad cenovy limit ak by to za to naozaj stalo.
posledný komentár: 8. 1. 2018 o 17:35
posledný komentár: 28. 5. 2015 o 9:45
posledný komentár: 14. 7. 2014 o 10:28
posledný komentár: 15. 6. 2014 o 15:03
No neda mi to a pridam sa aj ja s mojim predbakalarskym vzdelanim a skusenostami stredne pokrocileho bikera. Nie som kompetentny tu komentovat ramy vsetkych znaciek. To co tu bolo popisane o ramoch s tym vcelku suhlasim. Ja osobne vlastnim Radon Stage 5.0 z minuleho roka.
Kedze som zvyknuty na "dlhsie" biky objednal som 20´. Neskusal som ho nikde, objednaval som na "verim v Boha". Nastastie som sa trafil. Samozrejme som si podrobne prestudoval geomtri ramu a aspon ciselne porovnavla. Bol to risk ale vysiel. Ak tu niekto pozna Iwa a Mliecka, tak s nimi jazdim a je to uz riadna divocina. Skoky, pady, skaly no uz som na nom jazdil vsetko mozne a cuduj sa svete ram to vydrzal.
Ram je zakladom biku ako je to u auta podvozok. Tu sa nam ale tema rozvetvuje na KVALITU POUZITEHO MATERIALU a na TECHNOLOGICKE SPRACOVANIE, tj. zvaranie, lysovanie, lakovanie a podobne. Dovolim si tvrdit, ze material sa na väcsine bikov pouziva uz spominana 6xxx a 7xxx. Takze material mame az na par modifikacii rovnaky. Co sa tyka technologie a geometrie tam je to velmi individualne u kazdeho vyrobcu. Ako sa nam to na zaciatku rozvetvilo, tu sa nam to zlieva do jedneho celku. Vysledkom ma byt taky ram, aby sa v prvom rade "nerozlomil" a v druhom rade maximalne vyuzival schopnosti komponentov, ktorymi bude osadeny. Toto sa da zistit jedine testovanim, ktore uskutocnuje kazdy vyrobca a az po splneni urcitych kriterii ide ram do masovej vyroby. Z toho vyplyva, že ram a bike ako celok musi opakujem musi vydrzat tu zataz a ten styl jazdy na aky bol vyrobeny.
To, ze niekto tento proces odvedie fusersky, je vrcholom nezodpovednosti a v trhovej ekonomike pre taketo jednanie nie je miesto.
Teraz otazocka: na zaklade coho porovnavate pevnost resp tuhost ramu? O kolkych "zlomenych" Haioch, Kanonoch, Radonoch, Giantoch atd ste aspon uz poculi???
Geometria je uz dalsia vec, ktoru nebudem rozoberat.
Zaklad je ram, na tom sa vsetci zhodneme, ale zakladom je aj vidlica a tlmic. Naco by som mal kvlaity a pevny ram, pokial by na nom nebolo osadene zodpovedajuce tlmenie, ktore by mi nedovolilo jazdit extremnejsie, v ramci rozsahu pouzitia ramu. Tu sa opat k slovu hlasi geometria zadnej stavby.
Komponenty XTR a XT sa vyznacuju predovsetkym ich ubudajucimi gramami a o trosicku lepsim chodom. Tu si treba uvedomit, ze tieto lahko menitelne komponenty tvoria cca 20-25% ceny biku. Uz len z tohoto dovodu sa na ne ma davat najmensi dôraz.
Este moje vyjadrenie k Radonu. Urcite to nieje spickovy bike na tom sa zhodneme. O tom hovori cena a konzervativne pozivanie materialov a geometrie. Ja osobne si myslim, ze je to vyssia stredna trieda. Pomer cena/vykon je na velmi dobrej urovni pre jazdca, ktory nema maximalisticke naroky a je urceny skor pre pouzivatelov stredne skusenych az skusenych. Je jednoznacne, ze nejakeho kvazi profesionalneho jazdca oslovuje menej.
Je to tak Opel Vectra 2.0 na stupnici medzi Feldou a Porsche
Este poznamocka na zaver. Idealny stav sa neda dosiahnut. Vzdy bude na biku nejaky najslabsi komponent, ktory bude obmedzovat tie dalsie.
To by ses, brácho, divil!
Inak si myslím, že výrobca môže napr. vcelku beztrestne odfláknuť povrchovú úpravu, pretože keď sa raz jazdí v teréne... co se nosí, drat se mosí, hovoria bratia Záhoráci.
Mne na tých nákupoch vadí práve to triafanie bez vyskúšania do neznáma - napr. proti Canyonom nemám nič, boli vo výbere (len už neboli k dispozícii), z germánskych dizajnových hrôz sú na tom najmenej desivo, ale práve tá nemožnosť skúsiť veľkosť mi spôsobovala hlavybolenie. Keď ma kamoška zlomila na MTB a ja som začal vyberať v podstate štýlom značka/vybavenie, tak prvé, čo mi povedala, bolo, že ser na to, Deore jazdí viacmenej tak ako XT, ty to teraz nerozoznáš, ale určite naň sadni, či ti bude vyhovovať ten feeling. No a potom som chodil po BA a sadal, až som sadol na Razzera a tie pred ním sa mohli pocitovo schovať. Potom to už bolo lepšie - lebo akosi som spoznal kopu bikerov a sadol na čo sa len dalo, navyše som si v rámci výberu fulla popožičiaval pár test bikov, no a keďže LP a takisto Giant je pomerne zavedená značka u nás, tak pri finálnom výbere som mal aj dosť referencií. Podobne som spovedal napr. aj romana a pár ďalších canyonistov a pod. Nevýhoda Radonov je pre mňa to, že proste som nijaký +/- mne dobrý nestretol a tudíž ani nemal pod zadkom, a ty si asi prvý o kom viem, že ho fyzicky má
Ad zlomené rámy a pod.: tiež si myslím, že kto používa rám na to, na čo je určený, ho nezlomí. Otázka je, či vie, na čo je rám určený... lebo už som tu zažil kusy odolné voči vysvetľovaniu, že to, čo s rámom robia/robili/chcú robiť nie je zrovna "in specification". Sám som tu párkrát hovoril, že napr. povesti o praskajúcich Meridách sú založené hlavne na pár pokusoch spred x rokov, ktoré celkom nevypálili, ako by boli mali, a celkove to percento prasknutých nie je veľmi odlišné od iných výrobcov, len pri pomerne dominantnom podieli Meridy u nás sú to už viditeľné čísla. (A opäť, Merida je častý entry bike detí, ktoré sa nevedia správať k biku ako by sa mali.)
P. S. Fakt sorry, ale ani ja som tuto stranu uz neprecital...
som nevedel ze mloky a tulene su v prirode svoji prirodzeni nepriatelia
Ale vůbec ne, jen se vyskytují v jiných krajích.
Jsem poslední dobou neměl moc na fóra čas, nějaký čas jsem téměř nebyl ani na BF.
A pokud mám něco ještě napsat k volbě Radon x Trancu X, případně něco obecně, vše co budu psát je tedy platné především pro Cuba AMS 125tku a ne Radon, na tom Radonu jsem nikdy nejel, chováním ale je +- totéž s minimálními rozdíly:
- Trance X má znatelně větší pedalkick, což je právě dané rozdíly v systémech a tohle by měla být jedna z hlavních věcí, dle které by se mělo rozhodovat. Při koupení Trancu X bych se testem v každém případě ujistil, že mi nebude pedalkick na něm vadit (mně by vadil a Trance by mi neseděl, ale zase někdo ho při trošku jiném stylu jízdy pomalu ani nezaregistruje). Kromě nevýhody pedalkicku na Trance X (tedy kopání do pedálu na lehké převody) je tu výhoda/nevýhoda projevu na malých nerovnostech. Mírně to zamyká zadní stavbu. Díky tomu jde kolo malinko lépe za pedálem (tedy Trance půjde za pedálem jednoznačně o trošku lépe než Radon), ale na druhou stranu bude Radon žehlivější při šlapání na drobných nerovnostech (za cenu mírně většího pohupování zadní stavby při šlapání).
- sag se vozí na obou podobný, maximálně na Trancu nepatrně nižší, rozdíl bude ale minimální
- díky průběhu Radonu je skutečně znát, že se to chová jako o něco větší zdvih než na progresivnějším rámu, tedy pocitově bych pro AMS 125tku řekl, že zdvih je větší než třeba na Canyonu ES 07 s Pearlem (i když papírově měl ten Canyon o 15mm více). Pro Canyon AM 09 už to ale neplatí, když je rám méně progresivní a navíc je tam RP23 s high volume komorou (výsledkem bude stále ještě o trošku větší progresivita než AMS 125tka i tak, ale už ten rozdíl nebude velký a rozhodně chybějících 15mm nebude už stačit; i když pro AMS 125tku 09 je to už jen 10mm rozdílu)
- Trance X je ale progresivní také málo a ani ten průběh tedy není moc odlišný
- u Radonu to ten průběh ale již může limitovat, že může být progresivní málo, pro větší skoky tedy samozřejmě nevhodné; bylo tu už napsáno, že pro větší skoky to nebude, ale i tak je třeba s tím počítat; já také větší skoky neprovozuje, běžně kolem 15-20cm výšky max, když jsem v pár ojedinělých situacích ale skočil něco o malinko většího (což jsem třeba nečekal, že bude více než těch 20cm a už jsem skočit musel), tak v tu chvíli dostanu AMS 125tku na úplný doraz (vozím sag 20%, což je pro tento rám akorát a přifukovat bych rozhodně nechtěl). Ale je to jen ojediněle, takže to nevadí
A vše bude dále záležet na tlumiči, což už tu bylo uvedeno. Pokud to má být skutečně extra žehlivé, tak Trance X potřebuje compression tune na minimu zcela nutně, Radon o malinko méně, ale také by to bylo lepší.
Radon + compression tune na minimu ale už může někomu přijít jako poměrně dost houpavé kolo při šlapání.
Tady si každý musí ujasnit, co je jeho prioritou a také jakým stylem jezdí (silově/frekvenčněji) a jako dobře umí šlapat do kruhu.
V nejhorším k fullu se dají přikoupit ještě válce
A co se týká Rkové tlumiče, to je opět individuální. Já bych na Trancu Rkový tlumič nesnesl a to ani s compression tune na minimu. Maestro nepotřebuje vůbec omezovat ještě tlumičem.
Ovšem moje priority jsou maximální žehlivost a větší pohupování mi nevadí (u mě se ani nějak přehnaně neděje, šlapání do kruhu mám celkem slušné, dlouhodobý trénink z válců je znát a nejezdím silově), tedy nemám problém ani s obecně dost houpavou kombinací AMS 125tka + RP23 upravený v TF tuned (tedy to nejcitlivější co lze z RP23 dostat, ještě citlivější než kdyby byl v originále s comrpession tune na minimu; ostatně tak jsem ho původně měl, na 07 modely ještě dávala většina výrobců compression tune na minimu a ne to obecné zblbnutí od 08 téměř všude cpát compression tuna na max).
Obecného vítěze mezi těmito rámy tedy není (to už tu bylo citováno v tomto vlákně i nějaké moje předchozí srovnání), vše záleží na prioritách toho, kdo to bude jezdit.
Edit:
Ještě bych doplnil, že pokud někomu sedne Maestro, tak na pohodové ježdění bych se vůbec nebál vzít rovnou Reigna a to nejlépe s Talasem. I Reigne díky Maestru jde za pedálem pořád velmi dobře.