Bol by som vlemi vdacny ak by ste mi vedeli poradit pri vybere bicykla.
Momentalne jazdim v podstate ciste XC(ale to sa moze s novym bikom zmenit) a chcel by som prejst na nejakeho fulla. Nebude to na ziadne maratony ani AM ale skor na pohodove jazdenie a zabavu. Urcite ale nechcem zdvihy 100/100. Dolnu hranicu som urcil na 120/120 a hornu na 140/140(niesom si ale isty ci by som chcel ist az sem, skor menej).
Vyber som zuzil v podstate na 2 bicykle.
Canyon Nerve XC 6.0 (2009)
Radon Stage 5.0 (2009)
Zaujimal by ma hlavne rozdiel medzi RS Revelation a RS Reba Race.Ktora z nich je "lepsia" a v com sa lisia? Myslite ,ze by sa mi oplatilo ist do trochu vyssich zdvihov u radonu?
neviem sa rozhodnut a rad by som pocul nejake argumenty preco canyon a preco radon.
Do uvahy prichadzaju aj tieto ale to dost zalezi od kurzu libry. Musela by este klesnut. Radsej by som bral bicykel z nemecka.
Cube AMS Pro 125 - K18 (2009)
Cube AMS Pro - K18 (2009)
Ak som nejake alternativy prehliadol tak prosim napiste. Pripadne aj mierne nad cenovy limit ak by to za to naozaj stalo.
posledný komentár: 8. 1. 2018 o 17:35
posledný komentár: 28. 5. 2015 o 9:45
posledný komentár: 14. 7. 2014 o 10:28
posledný komentár: 15. 6. 2014 o 15:03
a píše sa tu skôr o bežnej kategérii /nehovorím, keby nabehal v teréne 10tisíc ročne, nech si kupuje top rám a príde na ten malý percentuálny rozdiel medzi Haibikom a Giantom- mal som možnosť porovnať ReignX.0 a Haibike Ride - Ride sa mi zdal lepšie žehliaci aj mi lepšie sadol do ruky vdaka vyššej hlavovej trubke........
a určite budem mať radšej komplet XT s Fox-ami a k tomu patriaca tuhosť ako mať bike s "vyššej" kategorie , ale s nižšou výbavou. A neviem, či si bude niekto časom kupovať FOXu vidlu samostatne,prípadne tlmič...... nebudem si kupovať Lexusa, ked mi stačí Toyota..
Sry, zmazal som prispevok prave ked si pisal odpoved.
Hajtman reagoval na tento link :
http://www.canyon.com/_en/outlet/article.html?o=A1010973
Znepokojila ma veta ,ze This bike is a sample piece with heavy traces of use. Jazdene plaste by bol najmensi problem. Skusim sa ich opytat v akom je vlastne stave.
Ale teraz uz fakt neviem co kupit.Giant mi pride proste drahy na to cim je ohadzany a vidim na nom dost veci ,ktore by som musel v blizkej dobe upgradnut.To ho este predrazi. Radon je na tom co sa tyka odpruzenia podstatne lepsie a ram ma rovnaky s cube ams 125. Obidve ramy vyraba RFR,funkcne su takmer totozne a radony dokonca pouzivaju aj patku cube. Cena je nizsia preto ,ze kupujes priamo od vyrobcu a neplatis dalsim predajcom dvojciferne(v percentach) marze.
Na haibike je fakt primalo referencii a nebudem to s nim radsej riskovat. Na radon je ich dost a aj od skusenych jazdcov ako je mlok.Otazkou je uz len ci kupim bike na slovensku alebo objednam z DE. Pri slovenskych cenach ale alternativu k este celkom znesitelnej cene trancu nevidim.(skoda ,ze sa nasa cena u giantu neprepocitava z ceskej)
trance sa mi na rozdiel od radonu strasne paci aj dizajnovo.No neviem musim si to este premysliet.
Systém pruženia takého Treku alebo aj podaktorých napríííklad Spešlov na druhej strane NEznesie porovnanie s podaktorými vcelku lacnejšími riešeniami (napr. Canyonom, ale nielen), kde ten "lacnejší" či "menej značkový" na tom môže byť o poznanie lepšie.
K tomu "zaznávaniu" istých značiek čo tu je občas vidieť - za seba môžem povedať toľko, že pokiaľ som to buď nemal v plutve, alebo to nejazdí niekto dostatočne mne známy a dôveryhodný, tak v prvom priblížení hodnoteniu neverím. No a s rozšírením značky a počtom referencií (s dostatočnou validitou) sa postupne vytvára istá povesť značky. Tie hodnotenia takisto nie sú zaujímavé, pokiaľ dané stroje jazdia napr. vypatlaní puberťáci (na druhej strane 16-17ročný pretekár .sk úrovne už JE relevantným zdrojom informácií). No a nevýhodou Haibike je, že vďaka priaznivej cene ho u nás jazdia hlavne nie veľmi skúsení a nie veľmi objektívni -násťroční, ktorí ťažko môžu niečo hodnotiť, ak mali dodnes 1 alebo 2 biky - a to ešte v kombinácii "prvý bike" a "prvý full". Nemajú s čím porovnávať. A navyše je tam istá kognitívna disonancia, že sa snažia sami seba presvedčiť, aký bomba bike kúpili. Až ak z tohoto vyrastú, môžu hodnotiť objektívne.
caupistemi: cena súvisí skôr s náročnosťou výroby a kompletácie... rám môjho HT je nejakých 15 zvarov a pár buchnutí lisom do hutníckeho prvovýrobku (zámerne zjednodušujem), tlmič je zložitý a pomerne presný mechanizmus kompletovaný z výrobkov niekoľkých dodávateľov kde už je na každom vyššia pridaná hodnota... to, ako sa ti bude povedzme tlmič v konečnom dôsledku správať je v prvom rade určené rámom (prepákovanie a pod.), preto rám ešte k sebe vždy potrebuje správny tlmič a jeho nesprávnym výberom alebo vnútorným nastavením ho môžeš funkčne odpísať.
ale nedá mi to ked Canyon je tiež klasický štvorčap, prečo by mal byť o toľko lepší, aby na to vôbec bežný biker prišiel - vid test:
http://www2.winora.de/download/Bike0508_AM_test_HaiQ_b.pdf
viewtopic.php?f=1&t=18010&st=0&sk=t&sd=a
aj inde
bajdvej, v .de médiách, čo je zaujímavé, vždy zvíťazí germánsky bike...
nuž a čo sa týka feelingu z jazdy, ktorý je asi individuálny, vždy je dobré si bike pred kúpou vyskúšať, lebo správanie, ktoré môže jednému vyhovovať, môže iného vyložene srať (aj keď toto sa týka hlavne vyšších zdvihov)
Vsetky tie linky a zliatiny su jeden marketingovy tah a treba si vyberat podla vlastneho uvazenia a nie podla toho aka je velka znacka.Ak nemas moznost bike vyskusat,tak googluj,citaj skusenosti,recenzie,problemy....
hydrosa14 nic proti Haibike nemam(hoci sam viem o jednom nespokojnom uzivatelovi,nechcem to rozmazavat-jeden nespokojny uzivatel este nemusi znamenat max. objektivitu) ci je to QFS ci Ride,mali celkom dobre recenzie v Nemeckych bike zinoch.
A nakoniec Pajoncek: "Radon je na tom co sa tyka odpruzenia podstatne lepsie..." to je OBROVSKY diskutabilne a ja osobne nesuhlasim...pride na to,ake chovanie preferujes.
Mal som na mysli len vidlicu a tlmic.Ale aj tak. O zadnych stavbach viem len ,ze su obidve vyborne a plne porovnatelne. Preferujem co najlinearnejsi chod ,kedze na tom skakat vobec nebudem, a ram radonu by mal byt v tomto este o chlp lepsi od giantu. Ked sa k tomu pripise aj vyrazne menej progresivna vidlica a tlmic s moznstou vypnutia propedalu tak mi to teoreticky vychadza ,ze radon bude v terene komfortnejsi. Viem ,ze sa to od praxe moze lisit ale kedze realne otestovat mozem len jeden z tychto bikov tak by to bolo dost zbytocne,kedze to nemam s cim porovnat.Myslim ,ze aj keby boli tie ramy rovnako ohadzane tak by to nebolo take jednoznacne rozhodnutie.Takto sa naklanam vyrazne na stranu radonu.
Pozeram ale ,ze kosicky jumpsport bude predavat giant. Pojdem si ho aj tak pozriet a mozno skusim vyjednat nejaku zlavu.
Neviem ci som az taka vynimka ale ja mam 18 ...
Súhlasím: určite sú vemľmi velké rozdiely medzi dvoma na pohľad rovnakými systémami pruženia. Viac o pružení už napovie starý dobrý linkage. Presne správanie biku "od oka" asi nedokáže nik uhádnuť.
A tu je zásadný rozdiel medzi značkou ako Spešl a Haibike ... Taký Haibike: čo prevratné do sveta bikov priniesol? Cenu? Vie ešte niekto o niečom? A preto sa mu darí, keby bol za rovnakú cenu ako ostatné biky asi by sme o nich ani nevedeli. Ktorý rám bude asi kvalitnejšie spracovaný pri rovnakej výbave ale rozdiele cien napr. 400-600 €? Celovko spracovanie laku, zvarov, geometrie a použitý materiál? Neviem, no mne z toho logicky vyplýva len, že kde inde sa šetrí keď sú komponenty rovnaké? Žeby rám?
A že tie eurá sa priplácajú za značku? Tak potom čo je značka? Neznamená značka vývoj? kvalitu? spracovanie? To, či si výrobca bikov za značku pýta primerané peniaze nedokáže asi nikto z nás posúdiť. Nik nevidií koľko bikov sa testovalo, skúšala pevnosť, rôžne systémy a pod. (možno sa nájde predsa len niekto, no na verejnosti sa o tomto nehovorí) A napokon treba sa pozrieť na to zo stránky výrobcu: kto ide vyrábať biky zo súcitu k bikerom? Každý chce zarobiť, a to keď si človek zráta ešte tých, ktorým prešli biky rukami až kým sa dostanú na predajňu tak cena pekne stúpne.
Možno tu píšem blbosti no toto je môj názor na vec. Nepáči sa mi že v poslednej dobe sa tu tlačia všetkým takéto značky a porovnávajú sa len komponenty. Ono je fajn mať XTR kľuky a XTR šalter, ale ako ľahko sa dajú vymeniť kľuky a ako ľahko rám? Chápem to pri lacnejších bikoch, ale napr pri bikoch okolo 2 000 € už čakám kvalitu rámu aj na úkor komponentov. A povedať že rámy sú aj tak na tom rovnako je dosť odvážne.
Nechcem týmto na nič narážať, ani nikoho uraziť, no nedalo mi.
dnesny post:
janosik Predmet príspevku: Re: odpoved na haibikeOdoslané: 09.02.2009 - 23:23:09
Založený: 20.12.2007
Bydlisko: Východná, teraz uz LM ja sa mozem zodpovedne ohlasit , kedze som vlastnikom haibiku scream sl a som silno rozcarovany z kvality materialu ramu ( navrh mi zatial nevadi ) ale ani ine komponenty nie su koser , tj namiesto toho aby som jazdil , rozmyslam co mi " odpadne " ako prve ,kubica to riadne odflakol a vyzerato na nejake zmetky ktore museli byt poslane z reklamacneho oddelenia od nasich zapadnych susedov ( toto je moja skusenost s tymto bikom )
ale zase neviem aky typ chces ty takze sa skus vymacknut ......
alebo nieco z historie?
viewtopic.php?f=1&t=18217&p=228111
Preto by som bol zo slovami u lacaku HAIBIKE velmi opatrny...
No pekne začína, takto môže aj pomerne rýchlo skončiť...
Ale chcel som tým poukázať na to, že tu sa tlačia ľuďom stále tie isté biky a porovnávajú len komponenty. Každý therad o fulloch okolo 1 500,- € skončí vždy rovnako. Tak už pozerajte aj po kvalite; ako písal Rasťo: rám je základ, až na kvalitnom ráme sa dá vyskladať kvalitný bike.
Ano. Ale ja ako student proste nemam financie na to aby som si kupil ram za 1500€ a skladal.
Mas nieco proti radonu/cube? Nemam vobec ten pocit ,ze obetuvavam ram kvoli lepsim komponentom. Precital som toho o tych ramoch kolko sa len dalo a taky mlok na b-f o nich popisal neskutocne vela. Podla vsetkeho je to skuseny jazdec ,ktory toho vyskusal dost a budem mu verit v tom ,ze je to pre mna najlepsia volba.
Písal som to skôr všeobecne aj keď tam boli pomenované konkrétne značky. Prvoradé je nechať si poradiť od skúsenejších, čo Mlok jednoznačne je. Vie dobre o čom píše, takže mu môžeš veriť.
Myslel som to skôr na rady typu: za tú cenu máš toto na lepších kľukách atd.
Takže nič konkrétne smerované k Radonu som nepísal.
jeden z nich má klasický sériový Ride.- domain vidlica s 20mm osou, čo je podstatný rozdiel oproti klasick. rýchloupináku, - fox tlmič, magury Luisky za tie peniaze až až...
a druhý má Rida s Fox36 a X.0 výbavou ...........
myslím , že za tie prachy je to dobrá voľba /neviem o lepšom pomere cena kvalita na trhu.
Zato ze mali problem z najlacnejsimi fullmi ake sa daju len kupit a navyse ani to nieje iste, no no takto predsa nemozete odsudit celu znacku. Navyse vybava na rame je dolezitejsia ako ram pretoze cena vybavy je vecsia, navyse vecina ludi nema peniaze na to aby si kupily bike a potom na nom vsetko vymenily pretoze na tom akurat prerobi.
a pokiaľ si bez peňazí, menej bolí namotať niekde na konár prehadzovač Deore za 25 € ako XTR za stovku (pričom toto je asi najčastejší spôsob smrti prehadzovačky a je rovnako pravdepodobný či jazdíš Deore alebo XTR), podobne nie je celkom jedno, či budeš na fulle meniť topswing Deore za dvacku alebo topswing XTR za 70 €, lebo opäť sa budú vykodrcávať asi rovnako často. Čiže tá vyššia sada ti v tomto prípade navyšuje cost of ownership
záver: vyšším komponentom málokedy získaš niečo výrazne hmatateľné... zato lepší rám má lepšie jazdné vlastnosti bez ohľadu na obhádzanie, samozrejme, ak je to full, tak tam ti treba optimálnu kombináciu rám/tlmič
rám s tebou pravdepodobne bude roky, dlhé roky (teraz som predával jeden bicykel rok výroby 1985 ... nepojazdný preto, lebo odišlo niekoľko komponentov Shimano 105 [čo je DOSŤ vysoká sada] ročník 1994 a už sa mi nechcelo udržiavať 10+ kg vážiaci kombajn), ostatné komponenty sú fakticky spotrebák
o tom, že je veľmi vhodné za nezamerať ako somárik na mrkvu na udici na jednu značku, ale mať otvorenú hlavu a vyskúšať si toho pod zadkom viac (a pokojne si dať načas), by sa tiež dalo pohovoriť viac, pretože ide v prvom rade o pocit z jazdy, ako ti sadne geometria RÁMU, jeho správanie, prípadne dizajn kokpitu, naozaj ti môže byť u prdele, či máš Deore alebo XT pokiaľ nejazdíš brutálne na čas
faktom ale je, že ak ti niečo od nejakej značky raz sadne ako riť na šerbel, tak máš slušnú pravdepodobnosť, že veľmi podobne ti budú sedieť aj iné modely tej značky (hlavne pokiaľ sú z toho istého alebo blízkeho segmentu - napr XC a AM, EN a FR, FR a DH...), čo je spôsobené "použitím" veľmi podobnej zostavy testerov, ktorí majú asi rovnaké preferencie (a proporcie) ako ty (to sa ale týka značiek s vlastným vývojom, nie odoberateľov masových tajvanských katalógových framesetov)