Kategórie
Bike-techGaléria našich bajkov # MTB # horský bicykel # výmena dielov # upgrade # skúsenosti # diskusia # technické otázky
Akcia -18% Rock Machine Thunder 29 VB detský bicykel, gloss metallic khaki/pearl black
559 €
-18%
MOC 839 €
Akcia -21% GHOST Nirvana Universal 27.5 bicykel, navy blue/dirty blue
1 459 €
-21%
MOC 1 849 €
Akcia -22% GHOST KATO Essential 27.5 bicykel, light blue pearl/orange gloss
539 €
-22%
MOC 779 €
Výpredaj -16% Giant Anthem Advanced Pro 29 1 bicykel, chameleon saturn
5 399 €
-16%
MOC 7 499 €
Akcia -21% Marin Rift Zone Carbon XR 29 bicykel, sivá/karbón
od 3 199 €
-21%
MOC 4 999 €
-21% BMC Fourstroke 01 ONE 29 bicykel, flashfire orange/black
8 499 €
-21%
MOC 11 999 €
Výpredaj -21% GHOST Lector FS Advanced 29 bicykel, black/green
4 799 €
-21%
MOC 7 199 €
Výpredaj -43% Superior Team XF 29 Issue bicykel, čierna (redakčný bicykel)
3 449 €
-43%
MOC 5 999 €
Novinka -17% Rock Machine Whizz FS I 50 29 bicykel, matte deep ocean blue
1 999 €
-17%
MOC 2 899 €
-20% Orbea OCCAM M30 29 bicykel, ice green/jade green carbon view
3 499 €
-20%
MOC 4 399 €
Skus najprv pojazdit a potom uvidis mne vcelku pomohli 200mm kotuce miesto 180mm.
Dost pomozu aj dosticky s chladicmi. V kombinacii s IceTech kotucmi je to velmi dobry setup. Ja som ich neprehrial ani raz. Je zas pravda, ze tu v TN nie su nejake extremne zjazdy, ale pomohlo to.
silva: ano pravda, ale je to standard, teda 180mm a dosticky ake k tomu davaju, tipujem, klasicky avid semi-metalik, ale o to vobec nejde, podstata je v tom, ze prasa ma minimimum materialu , takze to prehrejes jedna-dva. Len ako pisem, som brzdivy typ
kristina: keramicky piest je imho uplny nezmysel. Keramika je tepelny izolant, takze vsetko teplo co vznikne trenim ide do kotuca a dosticiek /mozno aj preto, aby poriesili problem s kvapalinou/. Vysledok je jasny /nehovoriac o tom, ze s tym treba zachadzat v rukavickach a nahradne piestiky ako ND asi nist/. Akonahle sa prenesie teplo cez piest na prasiatko, adapter, kvapalinu, event. dalej do ramu, tak je daleko vacsi tepelny odvod a nemusis sibrinkovat s kadejakymi nezmyslami ala kridelka na dostickach a kotuci, ktore v najstrmsich pasazach nemaju ziaden efekt /akurat nadnasaju/, pretoze pri rychlosti 6-8km/h by musel fukat fest protivietor, aby to aspon trosku ochladilo. Vyrobcovia brzd na bajku sa nahanaju za kazdym gramom a potom to dopadne tak, ze prasiatko vazi malo, ale dosticky vazia poltony a kotuc este viac.
sesulak: icetech (ako sendwich ocel-hlinik) je paradny marketingovy tah, pretoze odvod tepla este zhorsi /kotuc prehrejes vyrazne skor/ ale ako bonus musis kotuc menit castejsie
perez: predpokladal som to tiez, co sa tyka tych tepelnych strat, ale naposledy co som skumal teplo, adapter horuci, prasiatka sa nedalo dotknut, takze nieco by pomoct malo, ale stale si myslim to iste ako ty, ze to nebude podstatne. Fakt je, ze na inom bajku s Elixirmi, karbonovou stavbou som problem nemal ani so 160mm kotucom, aj ked uchyt na karbon je tam z hliniku. Ale krvavu soms tym nesiel
jezus: z chaty pod Suchym , TZ na Stary Hrad oproti Strecnu.
lto aha takze si mam nechat tie elixir 9 ?
Vozil som Elixir CR (2piest prvý model) a pred rokom som prešiel na Guide RSC, pri rovnakom biku a 203mm rotoroch + sintrované platne. Guide sú síce celkom silné brzdy, no to s prehrievaním je žiaľ pravda a nízka hmotnosť si vybrala svoju daň. Zjazd s prevýšením 700-1000m som na Elixiroch zvládal bez prestávky a vädnutie brzdy bolo cítiť len občas v závere. Pričom s Guide som musel stáť už v polovici zjazdu a dať im oddýchnuť, na Garde som ich dokonca uvaril (bolo aj slušne teplo).
Najhoršie však bolo, že sa mení aj chod páky pri vyššej teplote, na čo som dosť citlivý.
Ku keramickým piestikom - nie je to blbosť, lebo kvapalina má suchý bod varu niekde okolo 270°C a platničky vädnú cca niekde okolo 400°C (ak sa nemýlim) - takže je jasné, že teplo odvádzať treba ale inde ako do kvapaliny - takže primárne sa zahrievajú doštičky a potom strmeň. Piestiky sa už dlhé roky robia z rôznych nekovových materiálov a to nielen u Shimana.