hmm tak to skúsim aj ja čosi z e-pm1 (14-42mm,f3,5-5,6) bych mohol dostať niečo podobné? lebo mám taký dojem, že nech robím čo chcem vždy je to strašne take zrnité a nie pekne ostré ako tvoje fotky. Ale asi by sa mal môj dotaz presmerovať do témy fotografovanie
Ale z toho by si mal dostat schopnu fotku. Treba aj clonu riesit. Skus osmickou a ked tak pridaj a uvidis. Kebyze tuto fotku robim na F3,5 tak nieje taka ostra.
hmm tak to skúsim aj ja čosi z e-pm1 (14-42mm,f3,5-5,6) bych mohol dostať niečo podobné? lebo mám taký dojem, že nech robím čo chcem vždy je to strašne take zrnité a nie pekne ostré ako tvoje fotky. Ale asi by sa mal môj dotaz presmerovať do témy fotografovanie
treba fotit aj do rawu, fotka vyvolana z rawu by mala byt ostrejsia ako fotka, ktoru fotis rovno do jpeg .. a dalsia vec, snaz sa fotit na co najnizsie mozne iso, lebo sum ropatlava detaily ..
Ak chces mat zaostrenu celu fotku, tak to je zalezitost clony. Musis mat nastavene co najvacsie clonove cislo. Treba ale potom dat pozor na dostatok svetla, takze fotit s dlhsim expozicnym casom (v ruke udrzim max 1/20 s, potom uz moze byt fotka rozmazana, pripadne so stativom - tam je to jedno) a pripadne s vyssou citlivostou ISO. Avsak cim vyssie ISO, tym je fotka viaz zasumena, zrnita. No a samozrejme nefotit s mobilom. S mobilom sa dobra fotka urobit neda.
.. pri jeho fotaku, epm1 a pri pouziti ohniska 42mm je najostrejsia kresba pri clone 5,6 .. takze kludne mozes fotit na clonu 5,6 .. dokonca napr pri pouziti ohniska 25 mm mas najlepsiu kresbu pri clone 4,4 .. takze treba vediet aj pri ktorej clone a ohnisku ma tvoj objektiv najlepsiu ostrost ..
..a co sa tyka hlbky ostrosti, ak by si napr fotil bajk zo vzdialenosti 3 metrov .. pouzil ohnisko 42mm a clonu 5,6 , tak hlbka ostrosti je od 2,63 do 3,5 metra .. takze vobec nepotrebujes pouzivat vysoke clonove cisla ako ti tu radia .. jednoducho povedane, ak zaostris na svoj bajk, tak este pol metra za nim budes mat ostre objekty, dalej ti uz netreba .. priorita je aby bol ostry bajk a nie nejaka krajina za nim ..
mám podobný rám ale 150 vidlu si tam neviem predstaviť, hore kopcom ťa neotočí na chrbát?
Pokiaľ šľapem na jednotke a sedím na sedle a sklon kopca je aspoň nejakých 30 stupňov tak to trošku zdvíha koleso. Ale ja väčšinou šlapem do kopca po stojačky, čiže prenášam ťažisko nad riadidlá. 150tka je v pohodke a hlavne pohodlná
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
treba fotit aj do rawu, fotka vyvolana z rawu by mala byt ostrejsia ako fotka, ktoru fotis rovno do jpeg .. a dalsia vec, snaz sa fotit na co najnizsie mozne iso, lebo sum ropatlava detaily ..
..a co sa tyka hlbky ostrosti, ak by si napr fotil bajk zo vzdialenosti 3 metrov .. pouzil ohnisko 42mm a clonu 5,6 , tak hlbka ostrosti je od 2,63 do 3,5 metra .. takze vobec nepotrebujes pouzivat vysoke clonove cisla ako ti tu radia .. jednoducho povedane, ak zaostris na svoj bajk, tak este pol metra za nim budes mat ostre objekty, dalej ti uz netreba .. priorita je aby bol ostry bajk a nie nejaka krajina za nim ..
Pokiaľ šľapem na jednotke a sedím na sedle a sklon kopca je aspoň nejakých 30 stupňov tak to trošku zdvíha koleso. Ale ja väčšinou šlapem do kopca po stojačky, čiže prenášam ťažisko nad riadidlá. 150tka je v pohodke a hlavne pohodlná