To naozaj 650B a 29´´ su natom naozaj lepsie?
MaRCy: rozdiel v najazdovom uhle ako pise lto je pomerne maly a ak mas bezduse tak seknut nemas co (ak aj dusu mas tak sa ten rozdiel s rastucou velkostou prekazky straca). Na jazdny konfort a ovladanie podla mna skor vplyva hlavovy uhol, ktory bol hlavne u prvych 29erov zalostne velky, teraz je to uz vacsinou lepsie.
lto: v statickom stave drzi rafik nad zemou plast a tlak v nom, cim vyssi tlak tym menej sa plast deformuje, tym mensia je stycna plocha. Iny vlplyv okrem tlaku a tuhosti plasta(pripadne duse) nevidim.
Co sa tyka vacsieho objemu 29 plasta tak tym, ze je objem vacsi by sa mal tlak pri najdeni na prekazku pri rovnakej deformacii ako na 26 menit menej a teda by som mal dusu seknut skor. Myslim ze rozdiel bude tiez zanedbatelny ale nemusia sa stale prezentovat len vyhody vacsich kolies.
Ďalší faktor, kedže má 29 ráfik väčší priemer a menší uhol najazdu na prekážku (viem že to všetci viete
JEDNODUCHO: 26 sú malé!!!! Neznášam argument, že sa na nich jazdilo roky.
"višla"
"bez problémov asfaltový kopec pokrytý snehovou brečkou" to nic neznamena, aj mne sa stalo, ze som nevedel slapat, preklzovalo mi to a typek predo mnou (29" vtedy existovali akurat tak v USA od GF) slapal ako keby sa nechumelilo (bola mierna poladovica) a strmy kopec od Snezienky. Proste je to vec pneumaitky, tlaku , geometrie bajku a techniky. A niekedy su to klince
"a menší uhol najazdu na prekážku" su to radovo malicke percenta, a 27.5" ich ma este mensie. Ak si nasadis na 26" koleso 2.3" pneumatiku tak mas hned z toho 27.5" a pokial ta 2.3" guma bude Kenda Draci Rypak, tak skor prerazis rafik ako dusu (viz. co mi ukazoval Jezus
"azbestová izolácia" azbest ked nevdy***** male ciastocky , tak ti nerobi nic, na rozdiel od vselijakych karinogennych plynov, ktore sa uvolnuju z modernych stavieb. Ale tom sa taktne mlci. Btw, eternit je dnes povazovany snad horsi nez raioaktivne plutonium, pricom je to neskodne. Zato plasty a obzvlast niektore plastove flase a obaly je cesta do pekla.
26" su niekedy male, niekdy privelke. Idealne je mat vpredu vacsia a vzadu mensie. Som zvedavy, kedy s tym pridu vyrobcovia
Na toto ti neviem odpovedat, lebo neviem, ci sa zachovava plocha. Imho nie, ale momentalne toto neviem overit. Bral som to z hladiska 2 rozmernej geometrie, alebo 3 rozmernej, ak beries len nestlacitelny rafik
Ďalší faktor, kedže má 29 ráfik väčší priemer a menší uhol najazdu na prekážku (viem že to všetci viete
JEDNODUCHO: 26 sú malé!!!! Neznášam argument, že sa na nich jazdilo roky.
z tej mojej logiky si vynechal moj zakladny predpoklad, a to ze velkost 27,5" JE optimalnejsia ako 26" pre vacsinu beznych MTB aplikacii. To sa o 24.5" povedat neda, co asi obaja tusime aj takto od stola.
nie, toto nik netvrdi, ze vacsie je automaticky VZDY lepsie, to len ty si sa prave rozhodol mi podsunut tuto tezu
Doplnim svoj predchadzajuci prispevok zahrnajuci Giant, Scott, Trek, GT a Canyon:
Dnes som kukal na ponuku Marin: Rift Zone (XC) len 29er, Mount Vision (Enduro/Super-D) len 650b, Attack Trail (AM) len 650b ... 26" maju na vyber pri hardtailoch
CTM: Nove modely point a scroll su len 650b, Rawer je po novom tiez len 650b. Rocker zostal zatial 26".
//edit: u agangu vytlacil novy Patriot (650b) z ponuky popularny Cult (26")
//edit2: 650b ma ovela blizsie k 26" ako ku 29". Ten nazov "27.5" je v tomto trochu zavadzajuci, lebo ten rozmer ani nahodou nie je v strede medzi tymi dvoma.
Primer rafiku (ISO cislo)
26": 559mm
650b: 584mm
29": 622mm
Ak sa plocha zachováva a dĺžka blíži k nekonečnu, tak sa širka musí bližiť k nule, či?
36 rulez, akurat mi k tomu budu musiet pribalit periskop aby som videl cez predne koleso
s tvojou logikou argumentacie mohli kludne spravit 24.5" rozmer, ved rozdiel je minimalny takze 26 musi logicky zaniknut:) alebo .. ved od 27,5 je zasa iba kusok k 29 takze cele 26 aj 27,5 zrusit a prejst rovno na 36:)
pokial samozrejme nie je cenovy rozdiel neadekvatny...
nimm_zwei: neviem, ale ja si myslim, ze suma vahy naviac pre rafik, spice, dusu, plast bude vzdy pre 27.5" vyssia nez pre 26" a nebude to 10g. Ledaze by zurive gramarenie uz nebolo v mode
Vytrvalo sa tu zdoraznuje, aky zanedbatelny je rozdiel medzi 26" a 650b (s cim celkom suhlasim), len akosi furt nechapem, kam tato argumentacia smeruje. Ved prave toto je asi dovod, pre ktory 26" nema sancu prezit. Staci, ze tam je co i len maly fakticky rozdiel (k lepsiemu) a 26" straca zmysel. To neni marketing, to je normalny chod veci.
Čo sa týka 24" tak je mi jasné, že sa používajú na kadejaké (detské, staršie DH) bicykle, no na dospelé MTB sa veľmi neujali, tak neviem prečo by sa 27,5" ujať mali (okrem toho že to chcú výrobcovia). Ako 27,5 je pre mňa menšie zlo ako 29 a nemám nič proti ich používaniu na niektorých bicykloch keďže je to pomerne starý rozmer, len mi vadí, že sa tlačia aj do MTB. Už pri 26" kolese sa pri niektorých systémoch odpruženia nerobí geometria, ktorá by mi vyhovovala (hlavne zadná stavba do 425 mm) a pri 27,5 to už fakt nejde.