mám takú menšiu dilemu, neviem sa rozhodnúť ktorý bajk vziať.
Baví ma šlapať hore kopcom, baví ma aj cesta dole kopcom, lesné chodníky, skoky len minimálne a ak, tak hlavne prírodné s minimálnymi poletmi. Taktiež preferujem dlhšie výjazdy na 2-4 hodiny.
Rozhodujem sa medzi Canyon Neuron CF 8.0 a Trek Fuel EX 8.0 - približne rovnaká cenová dostupnosť.
Kárbón vs Hliník - u mňa nieje ani jedno prioritou. Chcem hlavne komfort a stabilitu a nejakú rozumnú obratnosť bajku.
Za akékoľvek postrehy vopred dík.
https://www.trekbikes.com/us/en_US/bikes/mountain-bikes/trail-mountain-bikes/fuel-ex/fuel-ex-8/p/29458/
https://www.canyon.com/cs-sk/mountain-bikes/trail-bikes/neuron/neuron-cf-8.0/2471.html?dwvar_2471_pv_rahmenfarbe=BK%2FGY
posledný komentár: 3. 8. 2025 o 16:44
posledný komentár: 3. 4. 2025 o 20:23
Zabudol som uviezť, moja výška 174, váha 84.
tlste gumy, hrube trubky, zas niečo vydrží
Francisek : Ako sa ti na ňom šlape, čo cesta z kopca?
Ako je to s odolnosťou SF oproti AL ? Na Al som sa rozsypal kopec krát, vždy som bajk len oprášil a šli sme ďalej. S CF ale skúsenosť v tomto smere nemám žiadnu.
Inak váhu má 14.11kg v veľkosti ML bez pedálov pre modelový rok 2020. Tu je to na konci vo videu.
https://www.youtube.com/watch?v=r6OpFsH3xts
Nakoniec som sa rozhodol pre Fuel EX 8 XT.
Dnes sa má ale situácia tak, že bajk už nevlastním, pojazdil som ho a predal.
Hlavným dôvodom bol prechod z HT priamo na FULL, kde som si uvedomil, že stále o čosi radšej kopce šlapem, a tie zdvihy a váha bicykla ma v tomto smere značne obmedzovali. Najviac som o celé pociťoval pri strmých pasážach, kde som sa musel postaviť zo sedla. Rekordy v Strave teda na tomto bajku cestou hore len ťažko prelomíš.
Pár mojich postrehov z jazdenia:
- Mám pocit že Trek trochu zavádza s váhou. Po namontovaní pedálov (vážených 300g) mi celý bajk vážil 14,9kg, čo je šlapanie naozaj dosť. Váhu bicykla som kontroloval na dvoch váhach.
- Tlmič v zamknutom stave nieje nikdy úplne zamknutý, čo je cítiť hlavne pri šlapaní hore v stoji, hýbe sa to hore dole
- Naopak v šlapaní hore v sede som mal pocit že idem na obrnenom HT
- Plášte som ihneď vymenil, tie 2.6'' boli proste príliš široké
- Cesta z kopca je perfektná, na lesné chodníky menšie dropy perfektný
- V pomere cena/výkon za mňa určite vyhráva CANYON, čo sa týka CF rámu a komponentov
- Geometriou bol pre mňa vhodnejší TREK, vidí sa mi dnešný trend predkopnutejších vidlíc a strmších sedlových trubiek
Dakujem za rychly feedback. Bojim sa, ze pri mne to bude rovnake. Ja budem prechadzat po dlhej dobe zo Scott Genius mc-10 (karbon v xtr na 26") a to slapanie na nom bolo pri zamknutej zadnej stavbe z rajdov Super (hlavne pri prednom foxe nastavenom na 90mm zdvihu). Tym sa menila krasne cela geometria bike-u (predny zdvih plynule nastavitelny od 90mm po 130mm), ale bolo to hodne nepohodlne. Na vahe ma komplet "ohadzany" 13,1 kg. Rad by som konecne presiel na 29" , tak som si vyhliadol tieto 2 bike-y (Trek, Canyon). Uvidim po testovacke. Tiez mam rad vyslapy a aj z toho pohladu som mal zadny tlmic vacsinu casu zatvoreny ... takze je mozne ze na tom skoncim rovnako ako ty aj ked som mal v plane kupit bike, s ktorym si budem moct z casu na cas vybehnut aj s kamosmi do bike parku na nejaky zabavnejsi trail. Pri akom HT-cku si nakoniec skoncil (ak sa smiem spytat) ako si snim spokojny?
imro1: rozhodujem sa medzi Top Fuelom, Konou Hei Hei a Tallboyom od Santa Cruz.