Force, čo tak niekedy vyraziť spolu. Ja som z Družstevnej a keď idem do Prešova, zvyknem chodiť cez Obišovce. Dnes som spravil Družstevná-Kechnec (benzínka)-Družstevná. Osobitne som si stopol čas od konca KE (pred odbočkou na Valaliky) po pumpu v Kechneci. Smerom na Kechnec som išiel celý čas proti hnusnému vetru, výsledkom čoho bola priemerka iba smiešnych 33,1 km/h. Pri pumpe som musel vypustiť tekutiny, ale potom som hneď išiel naspäť do KE. V podstate celú cestu späť som šiel medzi 40 a 50 km/h. Celková priemerná rýchlosť 38 km/h. Prešov a spať robím zvyčajne okolo 33 km/h priemer. Ak jazdíš pomalšie, prispôsobím sa. Ak rýchlejšie, sorry. Mám za sebou prvý mesiac jazdenia za celý môj život, takže zatiaľ som rád, že spravím aspoň tých 33 km/h do Prešova a spať. Čiže ak ťa nebaví stále chodiť osamote, ozvi sa.
Toto video podľa mňa najkrajšie ukazuje, aký je rozdiel medzi klasikou a kvalitným bentom. Autor videa jazdí na karbónovom highracer-i od holandskej firmy M5. Všimnite si ľahkosť, s akou dosahuje tieto rýchlosti, pri ktorých už chlapi na klasike musia trochu makať. Rýchlosť highracer-a je možné ešte o pár percent zvýšiť pridaním tzv. "fairing-u", ktorý znižuje turbulencie za bikom, zlepšuje obtekanie vzduchu. Na týchto bikoch potom amatéri jazdia 45-50 km na hodinových timetrialoch. Na tomto biku by ktokoľvek z vás stíhal spomínaného Jara Chovanca...
Padas sice z mensej vysky, ale nemas pred sebou prazdno. Pride mi to ako keby si sedel v aute/motokare. Cize pri naraze mas pred sebou "prekazku", do ktorej narazis. Pricom na obycajnom bicykli nemas pred sebou nic, tak vyletis dopredu. A ci pri tom rekumbente to prave nemusis chytit medzi nohy, na to som narazal
Zatiaľ som nespadol a ani som nevidel žiadny taký pád na bente, takže neviem ti povedať. Ale ako som už napísal vyššie, čo najskôr chcem urobiť upgrade na velomobil Quest, ktorý mi umožní jazdiť po rovinke rýchlosťou 45-60 km/h (z kopca do 130 km/h), budem v ňom úplne chránený pred počasím, nebudem z neho môcť spadnúť (má to tri kolesá a ťažisko veľmi nízko položené) a budem chránený karbónovo-kevlarovou kapotážou.
A asi najvačšie plus oproti klasickému bajku je, že môžete jazdiť celú zimu (celý rok) a máte tam asi 90 litrový kufor, vďaka ktorému sa môžete vydať aj na dlhšie výlety. Jeden taký výlet veľkej skupiny velomobilov sa uskutočnil nedávno. Bolo to tuším 5500 km naprieč sev. Amerikou. Akcia má názov ROAM 2011 a niektoré videá na youtube sú fakt pekné.
Zatiaľ som nespadol a ani som nevidel žiadny taký pád na bente, takže neviem ti povedať. Ale ako som už napísal vyššie, čo najskôr chcem urobiť upgrade na velomobil Quest, ktorý mi umožní jazdiť po rovinke rýchlosťou 45-60 km/h (z kopca do 130 km/h), budem v ňom úplne chránený pred počasím, nebudem z neho môcť spadnúť (má to tri kolesá a ťažisko veľmi nízko položené) a budem chránený karbónovo-kevlarovou kapotážou.
A asi najvačšie plus oproti klasickému bajku je, že môžete jazdiť celú zimu (celý rok) a máte tam asi 90 litrový kufor, vďaka ktorému sa môžete vydať aj na dlhšie výlety. Jeden taký výlet veľkej skupiny velomobilov sa uskutočnil nedávno. Bolo to tuším 5500 km naprieč sev. Amerikou. Akcia má názov ROAM 2011 a niektoré videá na youtube sú fakt pekné.
vies ale ja by som toto zaradil skor k autam ako k bicyklom
neviem ja sai nikdy nepridem na chuť takymto velomobilom.
Chceš tým naznačiť, že už si skúšal zajazdiť si na velomobile a on ťa nijako neoslovil?
Neviem o nikom, kto by si kúpil velomobil a po čase prešiel späť na klasiku. Čo je zlé na tom, keď:
1. nemôžeš spadnúť z bicykla (myslím velomobil)
2. nemôžeš zmoknúť
3. môžeš jazdiť celoročne (aj po snehu)
4. po rovinke sa bez námahy pohybuješ rýchlosťou 40-45 km/h
5. žiadne úzke sedlo sa ti nezarýva do rozkroku
6. chráni ťa obal z karbónu a kevlaru
Okrem toho, možno o tom neviete, ale v zahraničí sa našlo pár vynaliezavých velomobilistov, ktorí prenajímajú plochu na svojom velomobile na reklamu. Ide hlavne o velomobil Quest. Za celoplošnú reklamu berú od firiem 5000 EUR za rok. Platí VÁM niekto za to, že jazdíte na svojich bajkoch?
Toto video podľa mňa najkrajšie ukazuje, aký je rozdiel medzi klasikou a kvalitným bentom.
Všimol som si, že jazdci na klasických bicykloch išli pohodový kolotoč, na záver si to trochu rozdali do malého stúpania a rozvešali sa. Na cestičku sa pohode vošli dve lajny veľa seba. Jazdec na ***** išiel omnoho ťažší prevod (nízky posed to umožňuje) a pri každom šliapnutí sa vychýlil z priameho smeru. Keď si zašpurtoval, tak hádzal riadne vlny, skoro mu cestička nestačila...
Chceš tým naznačiť, že už si skúšal zajazdiť si na velomobile a on ťa nijako neoslovil?
Neviem o nikom, kto by si kúpil velomobil a po čase prešiel späť na klasiku. Čo je zlé na tom, keď:
2. nemôžeš zmoknúť
Okrem toho, možno o tom neviete, ale v zahraničí sa našlo pár vynaliezavých velomobilistov, ktorí prenajímajú plochu na svojom velomobile na reklamu. Ide hlavne o velomobil Quest. Za celoplošnú reklamu berú od firiem 5000 EUR za rok. Platí VÁM niekto za to, že jazdíte na svojich bajkoch?
ja nic len mi to pripada skor ako auto nie bicykel
No áno. Veď tá kapotáž je tam preto, aby si nemusel bojovať s odporom vzduchu a nepríjemným protivetrom. Môj osobný názor je taký, že jazdu na bicykli si má človek vychutnať, nie sa trápiť. A podľa mňa ide aj o bezpečnosť, komfort a rýchlosť jazdy. Velomobil je evolučne najvyšší stupeň bicykla (technicky je to vlastne tricykel). V Holandsku vraj velomobily nemajú zo zákona nijaké rýchlostné obmedzenia.
Krásne video z tohtoročného festivalu Cycle Vision 2011. Toto bola trojhodinovka. Vpravo vedľa videa môžete sledovať mapku trate + rýchlosť jazdy. Všimnite si, že na trati sú ešte rýchlejšie velomobily...
môj názor na celú túto debatu: bicykel má dve kolesá, sedlo, rám. To je pre mňa cyklistika. Nepotrebujem ísť na bicykli 60 km/h po rovinke a sedieť si pohodlne v suchu. Avšak ako som už povedal: každý si nájde záľubu v niečom inom a má na to subjektívne dôvody a ja nikomu neberiem jeho názor
pokrok...zase je to tu už dosť dlho a dajako sa to nepresadzuje ...cena,praktičnosť,diely
napríklad ak si ožratý tak možeš ísť okolo clasic biku a sa ho držať...toto je o ničom
Velomobily majú samozrejme najvačšiu výhodu na rovinke a z kopca. Veľa majiteľov velomobilov však jazdí aj v Alpách, kde je podľa mňa viac kopcov ako tu u nás. Výhodou velomobilu je, že sa pri stúpaní do kopca nemusíte starať o udržiavanie rovnováhy. Nevýhodou je, že hore tlačíte o 20 kíl viac ako kolega na klasickom DF biku. Skúsení jazdci sa pred menším kopcom rozbehnú a využijú zotrvačnosť a hmotnosť velomobilu. Do malých kopcov proste vyletíte a tie dlhšie si treba poctivo vyšliapať. Aj tu sa však vývoj posunul dopredu a už sú na trhu prvé velomobily s váhou pod 20 kg. Napr. Milan SL, na ktorom bol vytvorený nový 24-hodinový svetový rekord, ktorý má hodnotu tuším 1223 km.
Ale o rýchlosti do kopca je zbytočné diskutovať. Tam klasika vedie. Do kopca je to hlavne o váhe bicykla, po rovinke rozhoduje aerodynamika. Čím viac roviniek, tým viac leží výhoda na strane velomobilu a čím viac kopcov, tým viac sa oplatí klasický DF bike.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Toto video podľa mňa najkrajšie ukazuje, aký je rozdiel medzi klasikou a kvalitným bentom. Autor videa jazdí na karbónovom highracer-i od holandskej firmy M5. Všimnite si ľahkosť, s akou dosahuje tieto rýchlosti, pri ktorých už chlapi na klasike musia trochu makať. Rýchlosť highracer-a je možné ešte o pár percent zvýšiť pridaním tzv. "fairing-u", ktorý znižuje turbulencie za bikom, zlepšuje obtekanie vzduchu. Na týchto bikoch potom amatéri jazdia 45-50 km na hodinových timetrialoch. Na tomto biku by ktokoľvek z vás stíhal spomínaného Jara Chovanca...
vies ale ja by som toto zaradil skor k autam ako k bicyklom
2. nemôžeš zmoknúť
Toto video podľa mňa najkrajšie ukazuje, aký je rozdiel medzi klasikou a kvalitným bentom.
2. nemôžeš zmoknúť
ja nic len mi to pripada skor ako auto nie bicykel
Krásne video z tohtoročného festivalu Cycle Vision 2011. Toto bola trojhodinovka. Vpravo vedľa videa môžete sledovať mapku trate + rýchlosť jazdy. Všimnite si, že na trati sú ešte rýchlejšie velomobily...
Vidím, že hneď si si tento vynález zamiloval
Ja by som si to chcel vyskúšať, pokrok nezastavíš
napríklad ak si ožratý tak možeš ísť okolo clasic biku a sa ho držať...toto je o ničom
keď príde kopec chcem ísť zo sedla a dať si do tela, klasická geometria bicykla je tu viac ako 100 rokov a je vymyslená geniálne
Ale o rýchlosti do kopca je zbytočné diskutovať. Tam klasika vedie. Do kopca je to hlavne o váhe bicykla, po rovinke rozhoduje aerodynamika. Čím viac roviniek, tým viac leží výhoda na strane velomobilu a čím viac kopcov, tým viac sa oplatí klasický DF bike.