Force, čo tak niekedy vyraziť spolu. Ja som z Družstevnej a keď idem do Prešova, zvyknem chodiť cez Obišovce. Dnes som spravil Družstevná-Kechnec (benzínka)-Družstevná. Osobitne som si stopol čas od konca KE (pred odbočkou na Valaliky) po pumpu v Kechneci. Smerom na Kechnec som išiel celý čas proti hnusnému vetru, výsledkom čoho bola priemerka iba smiešnych 33,1 km/h. Pri pumpe som musel vypustiť tekutiny, ale potom som hneď išiel naspäť do KE. V podstate celú cestu späť som šiel medzi 40 a 50 km/h. Celková priemerná rýchlosť 38 km/h. Prešov a spať robím zvyčajne okolo 33 km/h priemer. Ak jazdíš pomalšie, prispôsobím sa. Ak rýchlejšie, sorry. Mám za sebou prvý mesiac jazdenia za celý môj život, takže zatiaľ som rád, že spravím aspoň tých 33 km/h do Prešova a spať. Čiže ak ťa nebaví stále chodiť osamote, ozvi sa.
Tým chcem povedať, že asfalt je pomalší povrch ako drevo, ktoré sa používa na ováloch. Preto na asfalte pôjdeš za rovnakých podmienok VŽDY o čosi pomalšie. Okrem toho, na niektorých ováloch tuším vyhrievajú vzduch v tých miestach, kde jazdia pretekári. Vyššia teplota vzduchu = menší aerodynamický odpor. Vyššia nadmorská výška = nižšia hustota vzduchu. Preto sa o rýchlostné rekordy pokúšajú často vo veľkých nadmorských výškach. Nie som síce fyzik, ale to zase nie je až také ťažké pochopiť, ako sa správa bicykel na ceste, čo mu v rýchlosti pomáha a čo naopak nie. Ak Cavendish na tom videu išiel naozaj po dokonalej rovinke bez pomoci vetra a išiel 80 km/h, na ovále by mal potom vďaka ideálnym podmienkam zajazdiť asi o 5 km/h rýchlejšie. To by už ale bolo 85 km/h. Prečo je teda svetový rekord iba 75 km/h ??????
napisal si takmer 8 riadkov, ale na moju otazku som sa ajtak odpoved nedozvedel. Ja som nic nevravel o typoch povrchov, resp. neporovnaval som cestu a drahu..ale vidim, ze v tom mas tak jasno, ako vo vsetkom inom, co sa tyka cyklistiky.
napisal si takmer 8 riadkov, ale na moju otazku som sa ajtak odpoved nedozvedel. Ja som nic nevravel o typoch povrchov, resp. neporovnaval som cestu a drahu..ale vidim, ze v tom mas tak jasno, ako vo vsetkom inom, co sa tyka cyklistiky.
Na prevodoch až tak nezáleží. Aj keby si mal 70x14, odpor vzduchu ťa proste nepustí za určitú hranicu. Vyšší prevod neznamená automaticky vyššiu rýchlosť. Na ľahšom prevode môžeš mať vyššiu kadenciu a ísť rýchlejšie ako na ťažšom prevode. Stačí takto?
Vďaka za informáciu. Napriek tomu sa hlboko skláňam pred Cavendishom, lebo aj na ***** bente by som bol o pár km/h pomalší ako on. Klobúk dole.
aj keby si nešiel 80, šiel by si 75...ale to si ty v živote nešiel za PC sa ľahko vystatuje...
ešte k tým tvojim svetovým rekordom...v cestnej cyklistike sú maximálne tak rebríčky pri jazde do kopca, resp. najvyššie priemerky, ale žiadne sv. rekordy, šprintuje o víťazstvo, nie o to kto prejde 200 m v najrýchlejšom čase (btw. ten dojazd na Champs Elyseés nie je jediný, kde sa finišovalo 80-tkou...)...už som to tu raz písal, vieš len to čo si vygoogliš, ale to tu často nestačí
- Keďže som na jeseň iba začínal s cyklistikou, robil som krátke výjazdy (zatiaľ do 85 km).
- Za tie dva mesiace mám len čosi cez 2000 km.
- Na cestách super, mám takmer 360° prehľad o premávke.
- Ako si prišiel na to, že sa to horšie riadi? Riadenie je jednoduché a veľmi presné, rovnováha sa udržiava ľahko.
- Prešlo okolo mňa už množstvo kamiónov, ale nemal som problém so stabilitou.
hm. zhrniem to asi takto..
podla mna ma Cougar zle nastaveny tachometer. vravel som to uz tu - post519879.html#p519879
nieje predsa kondicne mozne odjazdit taky pocet km (2000km/2m) ak si len na jesen zacal s cyklistikou. jednoducho by to tvoje nozicky nedokazali - tam sa neda operovat s tym ze lezis. nohy musia krutit ci lezis, alebo stojis. a to uz nehovorim o tom ze najazdit 2000km chce nejaky cas, a mesiace nov a dec niesu prave idealne na cas a podmienky (kratke denne svetlo, chlad,...) na taky objem km potrebujes mat uz nieco odjazdene - to ti potvrdia viacery ludia tu na fore ktory uz maju co-to odjazdene (napr Katko)
ps: Cougar daj uz nejaku foto.. aspon svoju masinku sem daj.
ps2: Cougar, kolko si najazdil za posledne 2 tyzdne? (uplne vazne sa pytam)
Ale no, dá sa 2000 km/2 mesiace. Však vieme, ako to býva. 1724 je skoro 2000 a 2 mesiace a 2 týždne sú 2 mesiace... Neviem ako u vás, ale tu na západe zima nebola (tie 2-3 dni snehu nepočítam). Nič to nemení však na fakte, že Cougar to má trošku popletené.
Zdravím borci, som v tomto fóre nový, a hladám niečo konkrétne o bentoch...
...občas jazdím na MTB, je to fajn, ale strašne ma potom z toho bolí zadok, aj keď sa tomu venujem minimum času, nič nevyriešila ani zmena sedla a nastavenia a pod. To je dôvod, prečo som začal gúgliť a hladať niečo pohodlnejšie. Najprv ma napadlo, že som niekde videl bike, podobajúci sa na chopper s velkým pohodlným sedlom, ale keď som si to naštudoval, tak som zistil, že táto konštrukcia má pre mňa osobne viac záporov ako kladov, nakolko bike využívam hlavne na lesných cestách.
Potom som úplnou náhodou vyyoutuboval video s recumbentným typom bicykla a svitla mi nádej na lepšie cykločasy
Myšlienka inovácie štandartnej 100ročnej, trocha nepraktickej kostry ma zaujala, a napriek zlým jazykom mám strašnú chuť sa pustiť do testovania novej technológie - po skalách neskáčem, odpor vzduchu to má menší, váha je velmi podobná štandartným bicyklom v nižšej cenovej skupine, s vetrom o preteky tiež nemám ambície vždy zvíťaziť, a o bezpečnosti pri páde alebo pri strete s autom je podla mňa každá diskusia zbytočná(lebo som toho názoru, že keď sa má človek zabiť, tak sa zabije aj doma na schodoch).
Avšak keď som zistil, kolko za to výrobcovia pýtajú, pretočili sa mi panenky, a začal som hladať najdostupnejšie modely.
Chcel by som skúsiť model ORCA od holandskej spoločnosti OPTIMA, s mimoriadne priaznivými referenciami a zaujímavou cenou 1695 EUR priamo u výrobcu v celkom slušnej výbave.
Narazil som aj na česko-slovenského výrobcu AZUB, ktorého lehokolo MAX akoby z oka vypadlo vyššie uvedenému modelu, ale za svet sa neviem dopátrať, kolko za to chcú.
Inak najkrajší model je pre mňa FLEVOBIKE GREENMACHINE, ale vyhodiť za bike pomaly tolko ako za auto sa mi nezdá byť správne.
Ďalší model, ktorý zaujal, je produkt slovenskej firmy STROJCAD s označením SWING, ktorý je s cenou okolo 1200 EUR zároveň aj najdostupnejším riešením, ibaže odpruženie mi tam nejak chýba a navyše nemyslím, že majú velké skúsenosti so stavbou bicyklov a ktovie ako dlho im to vydrží.
Čínske kusy som radšej vynechal z tohto komentu.
Prosím ak má niekto nejaký nápad, ako spraviť v tomto smere vela muziky za málo peňazí, nech sa mi ozve. Ďakujem.
Totiz akosi nerozumiem, ze zdovodnenie "par krat za rok sa preveziem na MTB bicykli a boli ma z toho zadok" moze byt pre niekoho serioznym dovodom pre nakup niekolkonasobne drahsieho a uplne ineho typu bicykla nevhodneho do terenu. Treba zacat viac jazdit a zadok prestane boliet (trva to asi tak 7-10 vyletov kym si zvykne).
P.S. Ujasni si v prvom rade, ci chces jazdit v terene, alebo po cestach medzi autami, pretoze recumbent skutocne nie je prilis rozumna volba do terenu. Dokonca ani vtedy, ak na normalnom bajku skaly len schadzas a neskaces...
O tej nevhodnosti som pisal s ohladom na to, kolko iwe evidentne jazdi na MTB (malo). Ked nie je vyjazdeny, tak prenho naozaj nie je rekumbent do terenu asi velmi vhodny (je omnoho narocnejsi na zmysel pre rovnovahu a tazsie sa odhaduje trakcia predneho kolesa pri brzdeni, do zakrut atd.). Na lesne cesty je to este relativne v pohode, ale nic viac.
Btw. vhodnost/nevhodnost recumbent bajku pre tazsi teren sa da najlepsie demonstrovat asi na takom priklade, ze ked si daju dvaja ludia pretek dole kopcom v tazsom terene, pricom jeden pojde na normalnom fulle a druhy na rekumbent fulle, tak som si isty, ze s vyraznym naskokom vyhra ten na normalnom fulle.
pri tom preteku v terene by som povedal ze na tom prskolete si skor ublizi ako pride vobec do ciela
v kazdom pripade rekumbent neodsudzujem skor naopak ale moc by som to s klasikou neporovnaval. tie jazdne vlastnosti su podla vsetkeho dost odlisne ( si myslim nejazdil som to )
Tieto kategorie sa vobec nedaju porovnavat. Recumbent je proste urceny z principu hlavne na asfalt a MTB zas hlavne do terenu. Preto mi prisla ta iweho uvaha o prechode z MTB na recumbent o to zvlastnejsia...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Takže na konci má mierne stúpanie? Alebo zle vidím?
Otazne je, aky je to trening tych 2000 km na skatuli vs. 1000 na klasike
Otazne je, aky je to trening tych 2000 km na skatuli vs. 1000 na klasike
ale on nemá škatulu
Na prevodoch až tak nezáleží. Aj keby si mal 70x14, odpor vzduchu ťa proste nepustí za určitú hranicu. Vyšší prevod neznamená automaticky vyššiu rýchlosť. Na ľahšom prevode môžeš mať vyššiu kadenciu a ísť rýchlejšie ako na ťažšom prevode. Stačí takto?
nie? a toto som písal ja?
aj keby si nešiel 80, šiel by si 75...ale to si ty v živote nešiel
ešte k tým tvojim svetovým rekordom...v cestnej cyklistike sú maximálne tak rebríčky pri jazde do kopca, resp. najvyššie priemerky, ale žiadne sv. rekordy, šprintuje o víťazstvo, nie o to kto prejde 200 m v najrýchlejšom čase (btw. ten dojazd na Champs Elyseés nie je jediný, kde sa finišovalo 80-tkou...)...už som to tu raz písal, vieš len to čo si vygoogliš, ale to tu často nestačí
- Za tie dva mesiace mám len čosi cez 2000 km.
- Na cestách super, mám takmer 360° prehľad o premávke.
- Ako si prišiel na to, že sa to horšie riadi?
- Prešlo okolo mňa už množstvo kamiónov, ale nemal som problém so stabilitou.
hm. zhrniem to asi takto..
podla mna ma Cougar zle nastaveny tachometer. vravel som to uz tu - post519879.html#p519879
nieje predsa kondicne mozne odjazdit taky pocet km (2000km/2m) ak si len na jesen zacal s cyklistikou. jednoducho by to tvoje nozicky nedokazali - tam sa neda operovat s tym ze lezis. nohy musia krutit ci lezis, alebo stojis. a to uz nehovorim o tom ze najazdit 2000km chce nejaky cas, a mesiace nov a dec niesu prave idealne na cas a podmienky (kratke denne svetlo, chlad,...) na taky objem km potrebujes mat uz nieco odjazdene - to ti potvrdia viacery ludia tu na fore ktory uz maju co-to odjazdene (napr Katko)
ps: Cougar daj uz nejaku foto.. aspon svoju masinku sem daj.
ps2: Cougar, kolko si najazdil za posledne 2 tyzdne? (uplne vazne sa pytam)
...občas jazdím na MTB, je to fajn, ale strašne ma potom z toho bolí zadok, aj keď sa tomu venujem minimum času, nič nevyriešila ani zmena sedla a nastavenia a pod. To je dôvod, prečo som začal gúgliť a hladať niečo pohodlnejšie. Najprv ma napadlo, že som niekde videl bike, podobajúci sa na chopper s velkým pohodlným sedlom, ale keď som si to naštudoval, tak som zistil, že táto konštrukcia má pre mňa osobne viac záporov ako kladov, nakolko bike využívam hlavne na lesných cestách.
Potom som úplnou náhodou vyyoutuboval video s recumbentným typom bicykla a svitla mi nádej na lepšie cykločasy
Myšlienka inovácie štandartnej 100ročnej, trocha nepraktickej kostry ma zaujala, a napriek zlým jazykom mám strašnú chuť sa pustiť do testovania novej technológie - po skalách neskáčem, odpor vzduchu to má menší, váha je velmi podobná štandartným bicyklom v nižšej cenovej skupine, s vetrom o preteky tiež nemám ambície vždy zvíťaziť, a o bezpečnosti pri páde alebo pri strete s autom je podla mňa každá diskusia zbytočná(lebo som toho názoru, že keď sa má človek zabiť, tak sa zabije aj doma na schodoch).
Avšak keď som zistil, kolko za to výrobcovia pýtajú, pretočili sa mi panenky, a začal som hladať najdostupnejšie modely.
Chcel by som skúsiť model ORCA od holandskej spoločnosti OPTIMA, s mimoriadne priaznivými referenciami a zaujímavou cenou 1695 EUR priamo u výrobcu v celkom slušnej výbave.
Narazil som aj na česko-slovenského výrobcu AZUB, ktorého lehokolo MAX akoby z oka vypadlo vyššie uvedenému modelu, ale za svet sa neviem dopátrať, kolko za to chcú.
Inak najkrajší model je pre mňa FLEVOBIKE GREENMACHINE, ale vyhodiť za bike pomaly tolko ako za auto sa mi nezdá byť správne.
Ďalší model, ktorý zaujal, je produkt slovenskej firmy STROJCAD s označením SWING, ktorý je s cenou okolo 1200 EUR zároveň aj najdostupnejším riešením, ibaže odpruženie mi tam nejak chýba a navyše nemyslím, že majú velké skúsenosti so stavbou bicyklov a ktovie ako dlho im to vydrží.
Čínske kusy som radšej vynechal z tohto komentu.
Prosím ak má niekto nejaký nápad, ako spraviť v tomto smere vela muziky za málo peňazí, nech sa mi ozve. Ďakujem.
Totiz akosi nerozumiem, ze zdovodnenie "par krat za rok sa preveziem na MTB bicykli a boli ma z toho zadok" moze byt pre niekoho serioznym dovodom pre nakup niekolkonasobne drahsieho a uplne ineho typu bicykla nevhodneho do terenu. Treba zacat viac jazdit a zadok prestane boliet (trva to asi tak 7-10 vyletov kym si zvykne).
P.S. Ujasni si v prvom rade, ci chces jazdit v terene, alebo po cestach medzi autami, pretoze recumbent skutocne nie je prilis rozumna volba do terenu. Dokonca ani vtedy, ak na normalnom bajku skaly len schadzas a neskaces...
http://www.youtube.com/watch?v=Sf0zOLOveYw
O tej nevhodnosti som pisal s ohladom na to, kolko iwe evidentne jazdi na MTB (malo). Ked nie je vyjazdeny, tak prenho naozaj nie je rekumbent do terenu asi velmi vhodny (je omnoho narocnejsi na zmysel pre rovnovahu a tazsie sa odhaduje trakcia predneho kolesa pri brzdeni, do zakrut atd.). Na lesne cesty je to este relativne v pohode, ale nic viac.
Btw. vhodnost/nevhodnost recumbent bajku pre tazsi teren sa da najlepsie demonstrovat asi na takom priklade, ze ked si daju dvaja ludia pretek dole kopcom v tazsom terene, pricom jeden pojde na normalnom fulle a druhy na rekumbent fulle, tak som si isty, ze s vyraznym naskokom vyhra ten na normalnom fulle.
v kazdom pripade rekumbent neodsudzujem skor naopak ale moc by som to s klasikou neporovnaval. tie jazdne vlastnosti su podla vsetkeho dost odlisne ( si myslim nejazdil som to )