Force, čo tak niekedy vyraziť spolu. Ja som z Družstevnej a keď idem do Prešova, zvyknem chodiť cez Obišovce. Dnes som spravil Družstevná-Kechnec (benzínka)-Družstevná. Osobitne som si stopol čas od konca KE (pred odbočkou na Valaliky) po pumpu v Kechneci. Smerom na Kechnec som išiel celý čas proti hnusnému vetru, výsledkom čoho bola priemerka iba smiešnych 33,1 km/h. Pri pumpe som musel vypustiť tekutiny, ale potom som hneď išiel naspäť do KE. V podstate celú cestu späť som šiel medzi 40 a 50 km/h. Celková priemerná rýchlosť 38 km/h. Prešov a spať robím zvyčajne okolo 33 km/h priemer. Ak jazdíš pomalšie, prispôsobím sa. Ak rýchlejšie, sorry. Mám za sebou prvý mesiac jazdenia za celý môj život, takže zatiaľ som rád, že spravím aspoň tých 33 km/h do Prešova a spať. Čiže ak ťa nebaví stále chodiť osamote, ozvi sa.
Jak tak kukám na tote rekumbenty, šak na to by som mal strach sadnuť na to aj pred domom a nie ešte lesné cesty abo žeby ma autá na ceste obehovali; ach jáááj.
pripájam sa k ostatným lehokolo je vhodné len na asfalt to terénu určite nie (nanajvýš nejaké nespevnené cesty)... ak by si však mal seriózny záujem o kúpu, tak s tých čo si tu dal jednoznačne AZUB (na stránke je určite cenník, príp. ti ho pošlú) sú aj iní výrobcovia ale tak je cena omnoho vyššia (napr. ICE)... na azube som sa na bike brno viezol (aj na lehokole, aj na trojkolke) predajca hovoril, že ceny začínajú nejak na 800€ a viac... na tom swingu je strašne premrštená cena to za zlomok ceny zvaríš doma a máš to rovnaké ak máš ale dôvod na kúpu len ten, že ťa bolí zadok tak sa to neoplatí...
Zdravím všetkých a ďakujem za reakcie,
nechcem tu už viac rozvádzať dôvody, pretože požiadavky na relax má asi každý z nás iné - niekto chce byť rýchly, niekto chce bojovať a vyhrávať, iný zase zdolať každú prekážku, niekto je zvyknutý na štandart a je to preňho taká jeho železná košela, a vlastne povedzme, že môj zadok nieje tým jediným dôvodom tejto debaty, skôr ide o túžbu spoznať nepoznané
@JANKAPO - prečo hneď meniť? Stroje niesú žiarlivé, môžeš mať kľudne aj dva kusy @Jezus - ďakujem za upozornenie, vidím, že skúsenosti s bentmi Ti nechýbajú, velmi dobre si napísal o tých fyzikálnych vlastnostiach. Uvedomil som si, že pri lehokole máš pevné ťažisko...jednoducho to nevieš tak vyvažovať ako MTB nakolko ti odpadá možnosť postaviť sa na pedále a manipulovať s ťažiskom smerom dozadu a dopredu, a v podstate do boku to vieš vyvažovať na ležiaka len minimálne. @PatrikL perfektné videá, dokazujú, že občas sa aj s RCB dá zísť z cesty, ale je dobré, ak máš možnosť sa naňu rychle vrátiť @matvej11 máš recht, ale s tými borcami v tých videách by som sa nejak zrovnávať nechcel - ja osobne by som si na takejto trase celkom určite nabil hubu aj na MTB vybavenom airbagmi inak ja som to tiež ešte neskúšal, ale láka ma to práve kvôli tej odlišnosti...čo nezažiješ na vlastnej koži, o tom môžeš len snívať, a tento sen nieje zrovna neskutočný alebo vzdialený...v podstate je to hotová vec, len treba vybrať ten správny model. @georgo.k neverím, že by si mal strach...skôr rešpekt z niečoho neštandartného @Lost poslali mi cenník z AZUBu, najprv som si myslel že holandská OPTIMA ORCA je ekvivalent AZUB MAX, ale keď som sa pozrel lepšie, zistil som že je to model adekvátny k nižšej cenovej triede AZUB IBEX, skrz zadného pruženia. Tým pádom je cena MAXU oprávnene vyššia o cca. 10000Kč(400€). Hmotnosť je porovnatelných 15-16 kg.
Jedno čo ma tam ale zaráža je uhol sedenia, podla Jezusových argumenov mi to príde tak, že ak má byť recumbent iba trochu univerzálny, musí byť ten sklon sedla trochu vertikálnejší, a práve to sa mi zdá u holanďanov trochu premakanejšie(odhliadnuc od nastavitelnosi sedačky), všetky AZUBy majú totiž jeden druh rámu a väčšie naklopenie dopredu riešia iba menšími prednými kolesami, pričom uhol nastavitelnosti sedačky nejak neudávajú.
Ceny rámov sú takmer zhodné - AZUB IPEX stojí 1041€ a OPTIMA ORCA 1045€ s DPH bez prepravy.
Vedel by mi niekto vysvetliť, v čom je lepší iný typ pruženia?
ten posed by sa snáď dal nejak doladiť keby sa dohodneš s výrobcom... avšak pre lehokola je charakteristický typ posedu medzi sedením a ležaním napr. s tých čo si tu dal máš sedadlo na tom azube max skoro ako keď sedíš v kresle takže myslím že to by stačilo... čo sa týka ovládateľnosti tak záleží, či by si preferoval horný alebo dolný úchop mne sa ten dolný páčil viac po tých pár metroch vozenia ak to nemáš ďaleko do Uherského Brodu tak tam choď pozrieť osobne a vyskúšaj si, ako sa na tom vozí naslepo by som to určite neobjednával k tomu pruženiu: pozri sem snáď tam nájdeš pár užitočných informácií
Len tak pre zaujímavosť... Cez víkend sa uskutočnil ďalší ročník amatérskych pretekov rekumbentov a velomobilov, ktorý sa už tradične konal v Holandsku. Veľmi zaujímavo dopadol hodinový pretek. Tú sú výsledky a priemerné rýchlosti jednotlivých pretekárov: http://wedstrijden.ligfiets.net/agenda/race.php?id=450
Víťaz hodinovky, Daniel Fenn, zajazdil priemerku 67,5 km/h na nemeckom velomobile Go-one Evo-K. Celkovo 10 pretekárov pokorilo hranicu 60 km/h a 27 pretekárov pokorilo hranicu 50 km/h. A hoci hranica 70 km/h na trojkolesovom velomobile zatiaľ prekonaná nebola, dá sa to očakávať v najbližších rokoch.
Janosik, zatiaľ stále iba na bente (Optima Cougar). Velomobil by som momentálne nemal kam odložiť. Ale niekedy v septembri plánujem navštíviť Dronten v Holandsku a osobne si vyskúšať Quest XS.
Uvažujem, že v lete si už kúpim nejakú action kamerku. Na youtube je síce dosť videí, kde sú benty či velomobily, ale zo slovenských ciest toho veľa nie je.
Dnes by sa na ovále DEKRA v Nemecku mali uskutočniť prvé ostré jazdy - pokusy o prekonanie hodinového svetového rekordu, ktorý má v súčasnosti hodnotu 91,6 km. Jeho držiteľom je Francesco Russo. Pravdepodobne najzaujímavejšie bude sledovať tím mladých študentov z holandskej technickej univerzity Delft. Minulý rok ich jazdec síce zajazdil "iba" 88,3 km za jednu hodinu, ale tento rok prichádzajú s novým, ešte lepším bicyklom a zrejme aj s lepšími jazdcami. Koncom leta sa títo študenti pokúsia prekonať aj rekord v šprinte, ktorý ešte stále drží Sam Wittingham s výkonom tesne nad 133 km/h. Pokusu o prekonanie rekordu sa zúčastní aj Graeme Obree, ktorého asi predstavovať netreba.
Tím študentov z TU Delft (vraj bude možné ich pokus o prekonanie rekordu sledovať online real-time):
asi myslíš toto a keď už som v tejto téme tak s otcom momentálne pracujeme na tomto lowracery - ide o typ python kt. má najnižšie ťažisko takže ovládať to bude dosť sranda (samozrejme ak nepočítam velomobily) jazda na tom vyzerá nejak takto čiže dosť obtiažne
Ten ich bike z tvojho odkazu je ich starý model - VELOX 1. Dnes budú jazdiť na bicykli VELOX 2, ktorý má až o 35% lepšiu aerodynamiku ako jeho predchodca. Vzhľadom na to, že ich jazdci už vraj začali trénovať s profíkmi v Holandsku, očakáva sa, že by mohol padnúť nový svetový rekord. Tuším tam s nimi jazdí aj Jan Bos, brat Thea Bosa, známeho velodrómového šprintéra.
A čo sa týka tvojho projektu, želám ti, nech to vyjde čo najlepšie. A potom veľa štastných kilometrov...
dík snáď sa to podarí... potom by som sa o rok rád zúčastnil na K24 pri Brne (pred cca 2 týždnami skončil tento ročník) tento rok tam bolo dosť veľa ľudí na lehokolách a velomobiloch (najlepší dal na klasickom lowraceri 568km ) takže nebol by som tam sám na takom hybride
inak čo sa týka Obreeho tak našiel som tento článok spred pol roka... v 46r to asi ťažko dosiahne ak sa o to vôbec pokúsi
Videl som, na akom bicykli sa Obree údajne pokúsi pokoriť hranicu 160 km/h. Plánuje ležať na bruchu a ísť hlavou napred. Bicykel si vraj vyrába doma takmer sám. Podľa fotiek toho jeho stroja sa chystá použiť 2 kolesá veľkosti 406 (20") a bežne dostupné plášte (zrejme Schwalbe Kojak). Nechcem brať Obreemu ilúzie, ale nakoniec bude rád, ak prekoná hranicu 100 km/h a nezabije sa pri tom... Šancu prekonať súčasných 133 km/h majú v podstate len dva tímy: Varna (Sam Wittingham) a HPT Delft na stroji Velox 2.
Ďalšie zaujímavé video od jedného hobby jazdca (asi) zo Švédska. Opäť len potvrdzuje obrovskú aerodynamickú výhodu velomobilu oproti klasickému bicyklu.
noo pekne ,to je tym ze je to vsetko bez odpruzenia aj na biku mas roztrasenu kameru ked ides po ceste ale mna skor zaujima ze ako sa to sprava ked to dostane defekt na predne koleso a pojde v zjazde ,mna na klasike teda pekne roztriaslo a len len ze som si to neustlal na asfalte ...
noo pekne ,to je tym ze je to vsetko bez odpruzenia aj na biku mas roztrasenu kameru ked ides po ceste ale mna skor zaujima ze ako sa to sprava ked to dostane defekt na predne koleso a pojde v zjazde ,mna na klasike teda pekne roztriaslo a len len ze som si to neustlal na asfalte ...
Trochu poopravím - velomobil Milan SL má nezávislé odpruženie oboch predných kolies, vzadu je odpružená len sedačka. Odpruženie zadného kolesa je za príplatok. Chlapík z videa má očividne nekvalitnú kameru, ale veľkú úlohu hrá aj uchytenie kamery na velomobile. Navyše, v popise videa píše, že asfaltový povrch je v zlom stave.
Čo sa týka toho defektu na prednom kolese... skvelá otázka. To by zaujímalo aj mňa. Viem, že jazdci na Cycle Vision pretekoch dostávajú občas defekty. Ale tam sa jazdí po čistej rovine, čiže "len" okolo 50-70 km/h. Mňa však zaujíma, čo by sa stalo, keby niekto dostal defekt na prednom kolese pri zjazde rýchlosťou 120 km/h, čo na velomobile nie je vôbec problém. Chlapík na videu má vpredu Schwalbe Ultremo ZX 406-23, takže pri defekte by mu jedna strana klesla menej ako niekomu, kto jazdí na Kojakoch 406-40.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ja som to zase nedal ako nejaký dôkaz vhodnosti, skôr na ukážku ako vyzerá ten bike v prostredí do ktorého nie je určený
nechcem tu už viac rozvádzať dôvody, pretože požiadavky na relax má asi každý z nás iné - niekto chce byť rýchly, niekto chce bojovať a vyhrávať, iný zase zdolať každú prekážku, niekto je zvyknutý na štandart a je to preňho taká jeho železná košela, a vlastne povedzme, že môj zadok nieje tým jediným dôvodom tejto debaty, skôr ide o túžbu spoznať nepoznané
@JANKAPO - prečo hneď meniť? Stroje niesú žiarlivé, môžeš mať kľudne aj dva kusy
@Jezus - ďakujem za upozornenie, vidím, že skúsenosti s bentmi Ti nechýbajú, velmi dobre si napísal o tých fyzikálnych vlastnostiach. Uvedomil som si, že pri lehokole máš pevné ťažisko...jednoducho to nevieš tak vyvažovať ako MTB nakolko ti odpadá možnosť postaviť sa na pedále a manipulovať s ťažiskom smerom dozadu a dopredu, a v podstate do boku to vieš vyvažovať na ležiaka len minimálne.
@PatrikL perfektné videá, dokazujú, že občas sa aj s RCB dá zísť z cesty, ale je dobré, ak máš možnosť sa naňu rychle vrátiť
@matvej11 máš recht, ale s tými borcami v tých videách by som sa nejak zrovnávať nechcel - ja osobne by som si na takejto trase celkom určite nabil hubu aj na MTB vybavenom airbagmi
@georgo.k neverím, že by si mal strach...skôr rešpekt z niečoho neštandartného
@Lost poslali mi cenník z AZUBu, najprv som si myslel že holandská OPTIMA ORCA je ekvivalent AZUB MAX, ale keď som sa pozrel lepšie, zistil som že je to model adekvátny k nižšej cenovej triede AZUB IBEX, skrz zadného pruženia. Tým pádom je cena MAXU oprávnene vyššia o cca. 10000Kč(400€). Hmotnosť je porovnatelných 15-16 kg.
Jedno čo ma tam ale zaráža je uhol sedenia, podla Jezusových argumenov mi to príde tak, že ak má byť recumbent iba trochu univerzálny, musí byť ten sklon sedla trochu vertikálnejší, a práve to sa mi zdá u holanďanov trochu premakanejšie(odhliadnuc od nastavitelnosi sedačky), všetky AZUBy majú totiž jeden druh rámu a väčšie naklopenie dopredu riešia iba menšími prednými kolesami, pričom uhol nastavitelnosti sedačky nejak neudávajú.
Ceny rámov sú takmer zhodné - AZUB IPEX stojí 1041€ a OPTIMA ORCA 1045€ s DPH bez prepravy.
Vedel by mi niekto vysvetliť, v čom je lepší iný typ pruženia?
optima orca
azub max
azub ibex (podobný ako optima orca)
Víťaz hodinovky, Daniel Fenn, zajazdil priemerku 67,5 km/h na nemeckom velomobile Go-one Evo-K. Celkovo 10 pretekárov pokorilo hranicu 60 km/h a 27 pretekárov pokorilo hranicu 50 km/h. A hoci hranica 70 km/h na trojkolesovom velomobile zatiaľ prekonaná nebola, dá sa to očakávať v najbližších rokoch.
Tím študentov z TU Delft (vraj bude možné ich pokus o prekonanie rekordu sledovať online real-time):
http://www.hptdelft.nl/en/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=15&Itemid=58
A čo sa týka tvojho projektu, želám ti, nech to vyjde čo najlepšie. A potom veľa štastných kilometrov...
inak čo sa týka Obreeho tak našiel som tento článok spred pol roka... v 46r to asi ťažko dosiahne ak sa o to vôbec pokúsi
Ďalšie zaujímavé video od jedného hobby jazdca (asi) zo Švédska. Opäť len potvrdzuje obrovskú aerodynamickú výhodu velomobilu oproti klasickému bicyklu.
Trochu poopravím - velomobil Milan SL má nezávislé odpruženie oboch predných kolies, vzadu je odpružená len sedačka. Odpruženie zadného kolesa je za príplatok. Chlapík z videa má očividne nekvalitnú kameru, ale veľkú úlohu hrá aj uchytenie kamery na velomobile. Navyše, v popise videa píše, že asfaltový povrch je v zlom stave.
Čo sa týka toho defektu na prednom kolese... skvelá otázka. To by zaujímalo aj mňa. Viem, že jazdci na Cycle Vision pretekoch dostávajú občas defekty. Ale tam sa jazdí po čistej rovine, čiže "len" okolo 50-70 km/h. Mňa však zaujíma, čo by sa stalo, keby niekto dostal defekt na prednom kolese pri zjazde rýchlosťou 120 km/h, čo na velomobile nie je vôbec problém. Chlapík na videu má vpredu Schwalbe Ultremo ZX 406-23, takže pri defekte by mu jedna strana klesla menej ako niekomu, kto jazdí na Kojakoch 406-40.