Nedávno som si kúpil bicykel CTM Zephyr Comp 2025, po pár najazdených km mi začalo zadné koleso šuchať na ľavo o rám, najčastejšie pri silnejšom zábere a tak isto pri naklonení za jazdy. Pri vrchnom zvare (foto 1) koleso vyzerá byt pekne v strede rámu, na spodku (ostatné foto) uz tomu tak nieje. Chcem sa spýtať či sa to dá vyriešiť len nejakým dotiahnutím výpletu, vycentrovaním, poprípade niečo iné. Alebo je šanca že je to zle zvarené?
Ďakujem za vaše postrehy.
Isiel som okolo, zatlacim plast a tvrdy ako skala, zistil som , ze mal nafuknute na ca 8bar ?
Koleso sa voľne točí, či už je viac alebo menej nafúknuté.
Na jednej fotke vyzera, ze je to trochu uhnute, ale na druhej strane nemas dost miesta.
Pokial tam bola tato pneumatika od vyroby, tak by som to reklamoval. Ak nechces reklamovat, tak daj inu (uzsiu) pneumatiku.
S tymto si casom zoderies ram.
Aj keď neviem či by mi uznali reklamáciu kvôli veľkým plášťom keďže ich tam určite sériovo dávajú.
Odhliadnuc od tohoto konkretneho pripadu tak to ze je koleso blizsie na jednu stranu pri spodnej vzpere a takmer presne v strede na hornej vzpere moze byt nespravnym uchytenim kolesa. Viem to uplne lahko urobit na bicykloch s posuvnymi patkami, jedna patka o kusok blizsie ku stredu ako druha a urobi to presne toto. Miesto na vrchnej vzpere je blizsie nad osou otacania kolesa ako to miesto na spodnej vzpere ktore je ovela dalej od osy vyosenia. Preto bude to koleso voci spodnej vzpere blizsie na jednu alebo druhu stranu.
Vedel som to urobit aj na jednom bicykli s rychloupinakom ked som nespravne zalozil koleso, na jednej strane nezapadlo do patiek a tym ze tam bolo blizsie ku stredu tak to urobilo tiez to iste.
Cisto teoreticky si viem predstavit ze to moze spravit i nespravna sirka naboja v rame ktory na tu sirku robeny nieje, pripadne nejaka vytratena podlozka alebo nieco podobne.
Ak si dal dajme tomu sirsi plast alebo ine koleso tak moze byt problem v tom. Plast ale vyzera byt original WTB co tam davaju k biku. Ak si nic nerobil alebo len skladal/zakladal koleso tak pozri ci je dobre uchytene v rame. Inak reklamacia.
Z dôvodu dlhodobých problémov s dodávkami komponentov niektorí výrobcovia výnimočne pristupujú k zmenám osadených komponentov voči špecifikácii bez toho, aby nám dali vedieť. Bohužiaľ, nie je v našich silách prejsť každý bicykel a skontrolovať rozdiely medzi výrobcom deklarovanými komponentmi a jeho skutočným vybavením. Alternatívne diely by mali byť na rovnakej úrovni ako pôvodné komponenty. Za rozdiely sa ospravedlňujeme.
jednému šúcha o rám kľuka,druhému koleso...
taký bike je aj tu na e-shope...máš tam plášte šírky 2,25 ?
no pri druhom som našiel v popise plášť 2,4 ...
pošli odkaz kde si ho kúpil aj šírku pneu čo tam máš,
skús vybrať koleso a pokývať oskou či tam nie je vôľa ale toto vyzerá ozaj na nevhodnú šírku pneu
https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/horske/pevne-a-hardtail/ctm-zephyr-comp-29-bicykel-tmava-salviova-leskla-cierna-p261909.html
https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/horske/pevne-a-hardtail/ctm-zephyr-comp-29-bicykel-leskla-tmavosiva-matna-cierna-p328264.html?itm_medium=widget&itm_campaign=
jeden rok 2024,druhý 2025...čo dali na ten istý bike len širšie pneu a ráfiky??? ,všetko ostatné je tam rovnaké
savings CTM ZEPHYR Comp 29 bicykel, tmavá šalviová/lesklá čierna
549 € savings
MOC 799 €Novinka CTM ZEPHYR Comp 29 bicykel, lesklá tmavosivá/matná čierna
699 €
MOC 799 €Dá sa zle nahodiť koleso aj keď tam je thru axle?
Kupovaný bol tu:
https://bike-centrum.sk/bike/1-bicykle/43788-ctm-zephyr-comp-leskla-tmavosiva-matna-cierna-xl-2025.html
Kde píšu plášte WTB Trail Boss 29x2,40 " Comp
Mne presne tak šúchal testovací plášť o rám, ale mám úplne iný bicykel, bežne jazdím 2,20" plášte. Len raz som skúsil kvôli porovnaniu komfortu 2.40" plášťa, ale hneď mi šúchal presne ako píšeš, v zákrute a pri záťaži. Proste objemovo sa nafúkol viac ako dovoľuje rám. A to som si aj meral tlak v baroch. Odvtedy jazdím max 2.25" a bez problémov.
Poprípade dá sa niekde dohľadať hodnota šírky medzi rámom kde sa uchytáva koleso?
povolený výplet - skontroluj rukou všetky špice
vylágrované ložisko v náboji - vyskúšaj rukou, či má koleso na dotiahnutej oske vôlu
krivý plášť od výroby - dofúkaj ho na max povolený tlak a skontroluj
Na modely z roku 2024 je 2,25 palca, rok 2025 ma 2,4 palca pritom rozmerovo sú rovnaké kde prišli k tomu dať širší plášť neviem.