Zaujima ma ake mal kto skusenosti pri reklamaciach so zlomenym, pripadne prasknutym ramom. Nakolko tieto info sa tazko hladaju chcel by som vediet ako pristupuju k reklamaciam jednotlivi vyrobcovia. (Haibike, Cube, CTM, Ghost, Trek, Specialized...)
Ehm tak ja zacnem: Zlomeny TREK Fuel 90, jazdene ako XC (agresivnejsie). Reklamacia vybavena velmi ustretovo vyrobcom. Vymenena zadna stavba bez natahovaciek...
posledný komentár: 17. 5. 2013 o 21:28
Ked chces silou mocou ten isty model tak mozes pozerat bazar (hlavne mozno nemecke), ebay, alieexpres, ... a mozno sa ti postasti ten ram kupit. Osobne by som ale radsej skusil pohladat ram od inej znacky a preskladat to. A ak si sa chcel spytat ci sa to oplati zvarat tak si sa na to kua mal spytat predtym ako tu zacnes riesit drbnutych slovakov.
Cez víkend sa na tom prejdem prejsť niekam na Bajkom k tajchom, že ako to hrá.
nic nerobi opacnym smerom, on ma celozivotnu zaruku, tebe jednoducho predlzena zaruka skoncila. To ked sa ti rozpadnu topanky po 2 a pol roku tiez ich ides skusat reklamovat?
Ja by som to zhrnul tak ze su luda ktori pri vybere cohokolvek drahsieho dobre rozmyslaju do coho pojdu, nepozeraju len na cenu ale i na recenzie a skusenosti a potom su ludia pre ktorych je o radu lepsi salter alebo dve baterky to co sa oplati viac. Haibike nebol ten najlepsi vyber ale mohlo to byt i horsie. Takto tam bola 5 rocna zaruka na ram, to tiez nema uplne hocikto, a asi tomu ramu celkom verili ked tam dali rozsirenu zaruku takze to moze byt nahoda. 5000km je za tu dobu nic, ostatni maju tak 5 - 10x tolko. Stale to je ale znacka s povestou ramov ktore sa lamu alebo v minulosti lamali.
Hlinik ako material je fajn, ten by som nezatracoval. Dobry hlinikovy ram urcite vydrzi viac ako 5 rokov.
Ked to nechce vyhodit tak to moze skusit zvarit, ak mu to znovu praskne tak pri zvare kde bude to miesto oslabene ak sa cely ram tepelne neosetri (co sa neosetri).
Inak dlhodobejsie rozmyslam nad tym preco sa taketo zlomenia na hlinikovych ramoch neopravuju karbonom. Vsak v karbonovych ramoch su vlepene hlinikove diely a vo vascine pripadov drzia dobre. Pride mi ze skratenie a vyhladenie tych trubiek a obmotanie karbonom by sice bolo nevzhladne ale ucel by to splnilo, nie? Viem ze to nieje take easy ako som napisal, ze sa musi spoj hlinik-karbon speci riesit, ale i tak, preco sa to nerobi? Prasklo by to tam? Odlepilo by sa to?
Zalezi kto na nom jazdi, akym stylom, aky teren a ako casto. Ja uz hlinu nechcem. Ocel je za mna takmer vo vsetkom lepsia. Na vyssiu vahu (~700g) som si v pohode zvykol.
Práveže som v živote nič nereklamoval, keď si niečo kúpim chcem aby to fungovalo, keď si kúpiš nové auto a po záruke 2 mesiace odpadne koleso tiež nehľadas náhradný diel? Ci to sutobrovno vyhodíš a kúpiš si nové ???
Čítam toto vlákno a zbytočne sa to ťahá donekonečna a ešte ďalej.
Za 1) voľba Haibike= nesprávna voľba. Asi cena bola príjemnejšia.
2) záruka raz skončila a hotovo. Prečo by mal výrobca 5 rokov držať na sklade rámy? A prečo chces rám ktorý je zlý?
3) porovnávať pozáručnu opravu rámu bicykla s opravou kolesá autá je úplne mimo. Čo máš 15 rokov?
4) hliník časom dekraduje, vytvárajú sa v ňom mikropraskliny, ktoré časom vyustia do prasknutia rámu. Je to teda otázka času keď rám praskne. Pri Haibike to bude najskôr aj zlou konštrukciou rámu.
Už tu neplač prosím, vyrovnaj sa s tým, iné to nebude
Faktom ale je ze v minulosti mali ohladom praskania neblahu povest ale stale je to pre mna osobne znacka do ktorej by som nesiel. Neviem preco ale nejak si tu povest v mojich ociach nenapravili. Mozno je to tym ze im praskali dlhodobo a tym ze praskli kazdemu koho som poznal. Neviem. Napriklad do Commencalu som v pohode isiel s Metou 2012, par rokov po tych nepodarenych rocnikoch co tiez hodne praskali. Proste vysvetlili s cim mali problem (nekvalitne trubky od dodavatela), povedali ze ten problem je uz fixnuty a skutocne odvtedy take vyrazne problemy nemali (mozno az neskor s v4 mali nejake dalsie problemy). Plus mozno zavazil i dobry marketing a vysledky v endure i zjazde.
Este k tomu praskajucemu hliniku co tu poniektori pisu - ono to nieje tak ze ked ten ram 5 rokov stoji tak degraduje a praska. Praska hlavne koli unave materialu a to bude skor problem v navrhu alebo vyrobe. Napriklad to moze pracovat viac ako bolo planovane alebo tam je v niektorom bode rozdielne pnutie ci uz koli navrhu alebo technologii vyroby, ... atd. Alebo fakt ma ten ram velky najazd, presiahnutu nosnost alebo fakt ze je uz za svojou zivotnostou. Dokonca niektore dozivotne zaruky su na zivotnost ramu ktora je udavana mozno 10 - 15 rokov. Nieje to tak ze kazdy hlinikovy ram praskne po 10 rokoch. Dobry hlinikovy ram by som nezatracoval ale ano ak chce clovek nieco co vydrzi co najdlhsie tak mozno titan. Ale zase sa stane ze po 20 rokoch bude mat titanovy ram na 26" kolesa, rovne stlpiky vidlice, zastaralu geo a podobne. A koho napada karbon ako riesenie tak ten tiez degraduje minimalne jazdenim.
Inak toto sa opravit imho da, aby to vydrzalo. Ale najst niekoho, kto ma zvladnute vsetko co s tym treba spravit asi bude problem. Zvarania v tomto pripade nema moc zmysel, to nevydrzi. Musi sa dovnutra vlepit vyztuha (lepidlo na kov). Co uz samo o sebe bude dost. Zvaranie potom uz len skor ako kozmeticka vec na koniec. Alebo zavarit a vyztuhu olepit na to
Veci, ktore by sa dali este slusne a dlho pouzivat ked takto konci, je to smutne. Hlavne, ze vsade je plno kecov o ekologii a udrzatelnosti. Toto je jedna z prvych veci, kde sa to ma aplikovat. A nie nezmysly typu co2.
Keby zaviedli niečo ako záloha za plechovky?