Pred zaciatkom novej sezony by som si chcel obstarat nove 26" MTB kolesa. Potreboval by som kolesa pre diskove brzdy s uchytenim kotuca Center Lock. Moj cenovy strop je cca. 250 EUR. Oslovili ma tieto:
Mavic Crossride disc:
http://www.bikesport.cz/cz/zapletena-kola-mtb-kola/mavic-crossride-disc-2009_1670
Shimano XT disc:
http://www.kupkolo.cz/produkty/kola-mavic-shimano-fulcrum_70/MTB-zapletena-kola_86/shimano_269/Shimano-WH-M775_3035.html
Fulcrum Red Metal 5 disc:
http://www.kupkolo.cz/produkty/kola-mavic-shimano-fulcrum_70/MTB-zapletena-kola_86/fulcrum_777/
ktore z tychto zapletenych kolies by ste mi odporucili a preco?
Do nicoho menej ako 23-24 mm by som neodporucal ist. Rozne rafiky su aj pri tych sirkach dost lahke a nejake to XC by mali vydrzat.
mam na tom 2.2 ikony
a urcite to bude rafikmi, bike mam o kilo tazsi ako minule, aj zdvihy trochu podrastli (o tretinu
to ja len na margo nejakych komentov tu ze pod 22mm by sa to uz asi ani nemalo krutit
ja som to kupoval ako cele kolesa v dobrej cene, to je to malo 19mm som si nevsimol resp vtedy som este nevedel ze to je parameter ktory je fajn sledovat. Problem som zatial nemal aj ked na TL som sa to este neodvazil nahodit lebo som na to moc pohodlny.
volodaj: rafik je bud pevny a lahky a uzky, alebo siroky, pevny a tazky, alebo siroky, lahky a papier
CL sa mi povolovalo tiez, jak originaly tak adaptery, ale vzdy to poriesil loctite. A vozil som rozne kolesa aj kotuce. Raz som zazil ale, ze sa mi vysroubovavali srouby zo 6dieroveho kotuca. Nebol na nich ziaden protiuvolnvovaci lep.
scarinko: ja mam kolesa, kde mam 20mm rafik a 2.5" pneu a nie je s tym ziaden problem. Roky som jazdil na 19mm aj 2.35tky. Inak ale ty mas sice 19mm rafik, ale tie maju asi tak 350g , tam by som skor sa bal, ci neprejdes cez hmotnostny limit
aky to ma limit? mam 85 teraz + mozno nejaka vybava
a normalne jazdim s polovicnou priemerkou
ale dost pomohlo, ze som fotak zabudol doma
kazdopadne ja som so sirsimi rafikmi (siroke plaste mi uz nevosli do biku) moc spokojny, tych par 100g na koleso navyse mi nevadi a jazdi to lepsie
skor sa divim ze tu riesite ci z 20mm na 23 alebo 25, to su take zanedbatelne rozdiely, ze to nemoze byt citit
S tymto suhlasim.
Ono je to s tou sirkou tak ze jasne, nieje problem jazdit na uzkych rafoch akurat je to uskakana a neefektivna jazda. Az ked prejdes z uzkych na siroke to pochopis. Ja som jazdil 2 roky na 17mm rafkoch (nahodou tiez vacsinou Rocket Rony 2.1, vpredu aj vzadu) na Scott scale s 26tkami a tiez sa mi nezdalo zeby bolo nieco v neporiadku, kolesa boli ale lahke XC a nezhodovali sa s mojim stylom takze ked prestali byt ovalne tak som si dal upliest DH rafiky 25.5mm siroke. Napriek tomu ze kolesa mali 2.3kg tak na Cerovke zo studnicky na slavin som dosiahol PR (34:10 pre strava sutazivcov) a bol som v soku z toho aka plynula a stabilna jazda to bola. Dovtedy som si myslel ze je to len vsade take hrbolate ale vskutocnosti som lietal s utopenym rafikom v plastoch a nie na hrboloch. Ked som minuly rok kupil enduro s 28mm rafkami a 2.4kg kolesami, tak som svoj rekord zlepsil este o 2 min. Ale to uz sa neda porovnavat lebo je to uplne iny bajk (a hlavne o 2kg tazsi, podla niektorych tunajsich teoretikov by sa natom nemalo dat ani slapat
Nechcem tym povedat ze ta vaha je zanedbatelna ale pokial nemate 65kg a nechodite extra dlhe vyjazdy a celodenky, povedzme ze date za vyjazd max nejakych 1000 vyskovych a 30-35km, tak ta vaha az tak nemusi byt extremne citit na celkovej unave alebo kratkodobom vykone. Ak mi niekto tvrdi ze citi 50 gramov na rafiku v lese tak mu s cistym svedomim poviem ze je to nonsense. Akurat ho musi centrovat pripadne sa potaca utopeny v plastoch.
Sirsie rafiky maju preto mensi valivy odpor, lebo menej zuju bocnicu plasta kde vznika gro valiveho odporu najviac. O tom ze mensie tlaky su v terene aj z pohladu valiveho odporu benefitne snad nemusim rozpisovat, to uz poznate z toho "marketingu".
Ale ja to samozrejme nikomu nebudem nasilu vyvracat, len rad vyjadrim svoj nazor a svoje prakticke aj teoreticke skusenosti. Placebo je mocny fenomen a ked niekomu pomaha k vysokym vykonom tak nech sa paci. Silu psychiky netreba podcenovat. Ked vam dobre funguju 20mm rafy na 2.5 baroch tak nech sa paci.
Kondiciu som mal podobnu, to bolo tusim v jedno alebo dvoj mesacnom slede ale to uz si presne nepametam.
Ved ja netvrdim ze je to vedecky presne ale len chcem povedat ze bat sa kazdeho gramu na kolesach (a este ktomu hlinikovych) nieje namieste. Kolko tolko som to zase odmeral nieje to uplne subjektivne.
Ozval som sa najme kvoli tomu aby nekupoval 20mm raf, proste dat 800e za mtb kolesa a mat ich 20mm kvoli par desiatkam gramov mi pride fakt hlupost.