chcel by som od Vas radu,ake su dobre kotucove brzdy.Berme to teraz z hladiska kvality,co by ste si dali na svoj bike aby to poriadne brzdilo.Presnejsie mali by to byt nejake hydrauliky.Momentalne mam Tektro Auriga Comp a nezda sa mi ze by brzdy ucinok bol nejaky ohromujuci.Chcel by som nieco co ide uplne lahucko a nieco v takom style ze tuknem a stojim.Prosim poradte.Linky su vitane.
Dakujem
na desaťročia som mal vždy 6dier, teraz mam CL, s adaptermi DT to nieje uplne košer
Mám CL a žiadny problém, kotúče Sram Centerline
Záleží čo považuješ za dobrý kotúč v akých podmienkqvj jazdis ? Ale ak myslíš nejaké ice techy tak s tým súhlasím. Mne vydržali jednu sezónu s organickymi platnickami a to som nejaké extremy nejazdil. Cca 3000 km to mohlo byť. No napr. Sram G3 som mal 3 roky a to som ho nezodral tak ako za rok ice techy ?. Aj obyčajne lacne RT66 vydržali tiež veľmi dlho a neboli to zlé kotúče. Ak veľa jazdis tak kupovať drahé ice techy ktoré fakt treba meniť 2x ročne. A 1 stojí tak 50 € nie je teda najlacnejšie a ani nie ideálne. Aj keď tie kotúče brzdia fakt dobre, no vydržia veľmi málo a stoja veľa. Na trhu sú aj lepšie, ktoré vydržia viac. Lebo 5000 km na kotúče teda moc nie je. /pri normálnom jazdení ?
Spomenul si AVID G3..to je jeden z veľmi dobrých kotúčov, ja používam trochu masívnejšiu verziu G2. Škoda, že tieto kotúče sa už nevyrábajú, dajú sa síce kúpiť, ale to sú asi už len nejaké posledné skladové zásoby. Jedine potom pod značkou SRAM aktuálne urobili podobnú novinku HS2 tuším, či aké to má označenie - tam ale na úvod bola cena až viac ako 60 eur. Teraz boli akcie za 40 približne. Ale aj tak je to oproti kotúčom FORMULA 15 eur/ks viac.
Znaky dobrého kotúča by sa dali zhrnúť asi takto: jednotný materiál - oceľ, hrúbka ideálne 2,0mm, okraj kotúča bez rôznych výhryzov - čo najviac kružnica, otvory v kotúči pravidelne rozmiestnené, zaoblené a čo najmenšie - nie srdiečka, stromčeky, nápisy.... prichytenie trecej plochy na stred cez lúče, ktoré sú čo najkratšie a je ich primeraný počet, aby bola čo najväčšia priečna tuhosť.
Samozrejme to platí pre kotúče, ktoré nemajú byť orientované na nízku hmotnosť. Lovenie gramov ma už celkom prešlo. Hmotnosť má byť primeraná kategórii používania.
Pri polozke Shimano kotuc v eshope vidim sposob utiahnutia, pri ostatnych nie.
Predpokladam, ze matica na kazetu bude ina, ci?
Vid obrazok
Kludne to nechaj tak,alebo vymeň za kotúče správnej šírky,napr:
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-kotuce/shimano-kotuc-brzdovy-deore-xt-rt76180-mm-6-dier-.html
alebo daj tieto lacné,sú celkom fajn,pekne plynulo brzdia a zatial nepískajú,dal som ich na môj:
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-kotuce/a2z-ty-spv-brzdovy-kotuc-180-mm-design-srdce.html
savings Shimano SM-RT76 brzdový kotúč, 180 mm, 6 dier
24,99 € savings
MOC 54,99 €