chcem sa opýtať ake plášte by ste mi odporučili na Meridu TFS 300 s ktorou jazdim XC, 60% cesta a 40% lahsi teren? viac -menej tvrdý a suchy povrch, a nech to ma cim nizsi valivý odpor aby som to mohol vypeckovat na asfalte aj bez prilisneho tlacenia na pedal. dik
ten pocit nemam , ale je to možno aj stylom jazdy...aj funkčnostou vidlice prípadne schopnostami bikera
moc neklopím, ale pomaly nejazdím tak na pohodu
nimm_zwei : my, co sa bojime, neklopime .. ja vacsinou ked je zjazdeny plast, mam este stupliky na bokoch .. geax ma celkovo divne vzorky plastov, na AM/EN jazdim tiez X-king teraz, ale musim opvedat, ze Mala Fatra mu vzadu na kamenoch velmi neprospela .. ale este pre istotu skontroluj, ci mas v spravnom smere nasadeny plast. Ja som minule ho nasadil omylom opacne a na prvej sotoline som skoro zletel /smyklo mi predne/ po otoceni uz je to ok.
neklopime veru, ale obcas klopi teren za nas aj bez zakruty. nebol to jendorazovy dojem ale dlhodoby. myslim, ze rovnaku vytku dal niekto aj na bikeforum.cz. hoci priznavam, ze ja oblubujem maximalne natlakovane kolesa v akejsi honbe za najmensim valivym odporom. co sa tyka smerovania, dezen vzadu mi v poslednej dobe mizne pred ocami a trakcia odchadza, tak zvazujem otocit ho v smere "traction" (podla navodu na plasti)
V teréne majú menší valivý odpor podhustené kolesá a širšie, takže tvoja honba za valivým odporom je nesprávna. Iba ak jazdíš len asfalt. Tam je dobrý vysoký tlak v pneu.
Lord Klaymen : V akom terene ? Na rozbitych sutrakoch celkova efektivita bude lepsia s mensim tlakom, ale nedaj sa pomylit roznymi "testami", valivy odpor bude vzdy mensi v natlakovanej gume. Proste fyziku neoklames. A pokial ides do lesa po tvrdej cesticke, tak proste ten nabuseny plast pojde rychlejsie.
nimm_zwei : ak mas nabombovany plast, tak jedine, co ti drzi koleso na ceste je dezen. Takze X-king urcite bude drzat lepsi, pretoze ma vyssie stuple s rozostupmi. Plast si natoc ako je napisane a uber tlak .. pokial chces plast, ktory na suchu drzi a potrebujes max. rychlost, vezmi Furious Freda
Ito má pravdu... V teréne ide lepšie podhusteny plášť, čo sa týka valiveho odporu ? Tá to máš z akej knihy...A ten žmurkosmajlík je tam V danom kontexte dosť od veci.
Ono sa totiz obvykle pletu 2 veci dohromady ..
jedna vec je valivy odpor, kde je stycna plocha guma-podlozka a deformacia pneumatiky/duse, ktora ubera rychlost. Tam fyzika nepusti. Najmensi valivy odpor v reale byva na cestnom plasti nafukanom na 12 barov a mokrom hladkom asfalte
druha vec je priechodnost terenom, kde privelmi nahusteny plast odskakuje, pripadne, ak je sypky podklad, sa prebara.
No a potom je otazka co znamena teren. Pre bratislavcanov je synonym terenu hladka , tvrda vyfukana cesticka - singlac, kde sa akykolvek naznak kamena privolava paniku a riesi sa zbijackami. Pre Fatrancanov to znamena priemerna hustota 10 korenov a 5 kamenov na 0.5m2. A pre Presovcana znamena teren rozomlete sutraky, kde sa boja aj LKTcka /uvedeny priklad je len obrazny, nehladajte moc suvislosti /
no a klaymen mal asi na mysli presne to prebaranie,odskakovanie cize "makky" teren napr. aj v ihlici atd.cize nieco medzi neujazdenou hlinou a blatom , pri tvrdom podklade je teren az ked skaly trcia aspon 30cm
Včera mi nečakane ustrelil x-king že som v 30tke ramenom ľahol na zem chviľku si nepojazdím nieje to nič vážne snímky ukazali že zlomenina nieje, ale rukou moc nepohnem..
Ja to mám tak, že na XC mám 1 kolesá a na AM 2 .
Nechcelo sa mi meniť kazetu a ani kotúče tak som to poriešil ako komplet a vyberiem podľa chuti.. Nedá sa máť plášť na všetko...
Ano, oni len obsirnejsie rozpisuju, co som sa snazil napisat v skratke. A kedze kazdy jazdime nieco ine, tak clovek musi sam vyzistit co mu sedi tam kde to potrebuje, ako to vlastne je, nie preberat nieco, co niekto napise bez toho aby vedel k comu sa to vztahuje /a taktiez zalezi aj na plasti/
Citujem "Only cyclist who primarily ride od the road should inflate their tyres firmly" je presne to, kde dochadza k zlemu pochopeniu. Oni merali kolko potrebuju v praxi vykon na prejazd urcitym terenom. A je to presne tak, v makkom podklade, hlina, blato, ihlicie, atd. nabusene gumy neprejdu /podobne aj sneh, atd./, alebo prejdu tazsie ako maksie, ale niekedy je lepsie podhustit. Dokonca napr. v piesku je treba brutalne podhustit, aby sa dalo. Ale to su pripady, kedy je najlahsie bajk nosit
V Malych Karpatoch po Pezinsku Babu pokial je sucho /co je velmi casto/ je najrychlejsi plast Furious Fred, drzi dobre, len ma slaby behun - co je dan za znizeny valivy odpor, takze je lahke prerazit ho. Vpredu by som sa ho ja osobne neodvazil jazdit
Nj profil. Pri celodenkach ani nezapinam SportsTracker, kedze nevydrzi bateria na starej Nokii. Pri kratsich zas niekedy po par km uvodneho asfaltu padne cela aplikacia a zistim to az ked sa vratim . Vacsinu gpxov som este neuploadol. Ale je pravda ze toho asfaltu tam bude dost, ale to je len co sa vymotam z centra niekam do lesa. Pripade vyslapy na Kolibu, BK atd. A urcovanie % povrchu vyjazdu velmi hrubym odhadom. Ale 2,25 NN mi vyhovuje, uvidim ake budu Conti 2,2 RS X-king a MKII. Predny NN ale zjazdim asi az do mrtva pokial zostane taketo sucho. Skor mi vadi ze kazdy vyrobca pri udavanej sirke ma realne iny rozmer. :/
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
moc neklopím, ale pomaly nejazdím
nimm_zwei : ak mas nabombovany plast, tak jedine, co ti drzi koleso na ceste je dezen. Takze X-king urcite bude drzat lepsi, pretoze ma vyssie stuple s rozostupmi. Plast si natoc ako je napisane a uber tlak
jedna vec je valivy odpor, kde je stycna plocha guma-podlozka a deformacia pneumatiky/duse, ktora ubera rychlost. Tam fyzika nepusti. Najmensi valivy odpor v reale byva na cestnom plasti nafukanom na 12 barov a mokrom hladkom asfalte
druha vec je priechodnost terenom, kde privelmi nahusteny plast odskakuje, pripadne, ak je sypky podklad, sa prebara.
No a potom je otazka co znamena teren. Pre bratislavcanov je synonym terenu hladka , tvrda vyfukana cesticka - singlac, kde sa akykolvek naznak kamena privolava paniku a riesi sa zbijackami. Pre Fatrancanov to znamena priemerna hustota 10 korenov a 5 kamenov na 0.5m2. A pre Presovcana znamena teren rozomlete sutraky, kde sa boja aj LKTcka
Nechcelo sa mi meniť kazetu a ani kotúče tak som to poriešil ako komplet a vyberiem podľa chuti.. Nedá sa máť plášť na všetko...
Ano, oni len obsirnejsie rozpisuju, co som sa snazil napisat v skratke. A kedze kazdy jazdime nieco ine, tak clovek musi sam vyzistit co mu sedi tam kde to potrebuje, ako to vlastne je, nie preberat nieco, co niekto napise bez toho aby vedel k comu sa to vztahuje /a taktiez zalezi aj na plasti/
Citujem "Only cyclist who primarily ride od the road should inflate their tyres firmly" je presne to, kde dochadza k zlemu pochopeniu. Oni merali kolko potrebuju v praxi vykon na prejazd urcitym terenom. A je to presne tak, v makkom podklade, hlina, blato, ihlicie, atd. nabusene gumy neprejdu /podobne aj sneh, atd./, alebo prejdu tazsie ako maksie, ale niekedy je lepsie podhustit. Dokonca napr. v piesku je treba brutalne podhustit, aby sa dalo. Ale to su pripady, kedy je najlahsie bajk nosit
V Malych Karpatoch po Pezinsku Babu pokial je sucho /co je velmi casto/ je najrychlejsi plast Furious Fred, drzi dobre, len ma slaby behun - co je dan za znizeny valivy odpor, takze je lahke prerazit ho. Vpredu by som sa ho ja osobne neodvazil jazdit