chcem sa opýtať ake plášte by ste mi odporučili na Meridu TFS 300 s ktorou jazdim XC, 60% cesta a 40% lahsi teren? viac -menej tvrdý a suchy povrch, a nech to ma cim nizsi valivý odpor aby som to mohol vypeckovat na asfalte aj bez prilisneho tlacenia na pedal. dik
Tento nový model má oproti predchádzajúcej verzii niekoľko rozdielov. Hlavné vylepšenie spočíva v tom, že pneumatika je na rozdiel od predchádzajúcej verzie, ktorá bola zosilnená od ráfika k ráfiku a mala 4 vrstvy po 60 tpi, na bočných stenách zosilnená iba 3 vrstvami po 60 tpi. Táto úprava pomáha maximalizovať priľnavosť a pohodlie, pretože sa pneumatika lepšie prispôsobuje nerovnostiam terénu.
Ano a vedlajsi efekt je ze to skacka ako futbalova lopta, alebo ze ked to odpustis tak sa to zuje. To je plast na lahke XC max. Na maratony by to mohlo byt fajn.
prosím ťa a ako meriaš sag pneumatiky?
ako sa ten tvoj sag mení keď sa zaprieš do predku alebo naopak ideš za sedlo? čo s tvojím sagom urobí obrubník alebo veľká jama? ... úprímne, keď som posledne šiel do práce so zhruba tebou odporúčaným tlakom na celopevnom bajku s 2,1" plášťami tak som kvôli autobusu mhd brutálne sekol dušu a keďže práve ten deň som sa rozhodol ísť naľahko tak som nemal nič na opravu ... a tlačil som nejaké 3km do práce ... ale v lese s +plášťami a ráfikmi aspoň 25mm, radšej 30mm, šírky si jazdi aj 0,5 baru
ako meriaš sag pneumatiky?
Nemeriam. Da sa to zratat. 15% je optimum na asfalt, ale ak budes mat 12-18% svet sa nezruti. Vzorce v citovanej teme. o par prispevkov spat
ako sa ten tvoj sag mení keď sa zaprieš do predku alebo naopak ideš za sedlo?
Na co by si to na asfalte robil? Ak ides 100km vyjazd nejdes jazdit street. Ale ak to chces vediet, skoro vobec nic. Pekne si supnui vahu pod predne koleso, sadi na bike opis, potom pod zadne. Potom urob to iste ale prenes vahu, budes velmi prekvapeny aky may je tam rozdiel. Ked to preratas zistis ze to reprezentuje tak male zmeny tlaku ze ich ani digitalnym manometrom nenamerias. Hore dolu kopec je to iste. potrebujes 45% klesanie aby si mal vahu v predu a vzadu rovnaku. Taka cesta nejsestvuje.
čo s tvojím sagom urobí obrubník alebo veľká jama?
Nic. tych 85% staci na to aby si nesekol plast alebo dusu. Fukam tak 25m plaste roky a jam tu mam tolko ze golfove ihrisko je nic. Samozrejme ak urobis manual o 20cm vysoky ostri obrubnik na cestnom biku, zlomis aj koleso.
Na MTB mi touto metodou vychadzju vyzsie tlaky ako bezne jazdim v terene. Cize overene aj na schodoch obrubnikoch kamenoch.
zhruba tebou odporúčaným tlakom
Daj tvoju vahu s bikom a vystrojou, vodou ....
sirku plastu (zmeranu nie udavanu)
sirku rafu
distribuciu hmotnosti predne/zadne koleso (zisits pri experimente s vahou)
zratam ti udaje pre teba a potom sa mozeme rozpravat ci si to mal tak nafukane alebo nie.
Kazdopadne to nie je fukanie pre blbovzdornost na vsetky podmienky, to je fukanie pe minimalny valivy odpor.
scarinko Pocuj ty si dobry chlapec, ale obcas je s tebou tazky debat. Opakovane pisem ze to nie je pre vsetky podmienky, nie je to na mestsky DH pretek a ty mi napises ze mame dat TT z BK dolu. Este raz, ja nehovorim ze na pretek mestskeho DH vyhra pretekar s najsirsim plastom a fukanim na 15% SAG. Ja vravim ze ke mas siroky plast a kolesa nafukane na 15% sag minies pri jazde po asfalete menej energie ako ked mas uzsi plasta alebo iny tlak. Nic viac nic menej.
ideálny svet vs realita ... niekto žije tam a niekto tam
A niekto je proste elektricka je jedno kolko argumentov mu predlozis, nie len ze ich nevie vyvratit on sa o to ani nepokusi. Lebo kolajnice proste nepustia. Kaslem na to je to tvoja energia. Cim viac ludi bude jazdit zly tlak, tym menej konkurencie na preteku.
Aj ty si fajn ale musis citat poriadne, ja nehovorim dole ale hore ?
Hore ? Tak to jedine na ebiku a nejako sa snazit trafit rovnaky vykon. Inak si taky test neviem predstavit. Ale smerom hore ta valivy odpor naozaj trapit nemusi. To je tak nezaujimavy podiel z celkoveho dragu, ze skoda sa tym vobec zaoberat. Pri 8% stupani je usetrenych 27W co je asi nahorsi scenar vs najlepsi zrychlenie 1.1 km/h
Neviem ci sa rozumieme, tak zjednodusene. Ked urobis test kde jedina premenna bude sirka plasta a tej prizposobis tlak tak aby bol dosiahnuty rovnaky SAG plasta, tak v rychlostiach kym neprevazi aerodinamicky drag bude vzdy sirsi plast rychlejsi. Ak chces tvrdit opak, budem rad ak to podporis nejakym argumentom. Testovalo to vela ludi vzdy s rovnakym vysledkom.
predtym si pisal nejake "univerzalne" nezmysly, teraz zase nieco ine, specificke, len s 1 premennou ...
tak si rozmysli co pises, lebo clovek tu moze reagovat len na to co pises, nie na to co si myslis ...
predtym si pisal nejake "univerzalne" nezmysly, teraz zase nieco ine, specificke, len s 1 premennou ...
tak si rozmysli co pises, lebo clovek tu moze reagovat len na to co pises, nie na to co si myslis ...
Hore ? Tak to jedine na ebiku a nejako sa snazit trafit rovnaky vykon. Inak si taky test neviem predstavit. Ale smerom hore ta valivy odpor naozaj trapit nemusi. To je tak nezaujimavy podiel z celkoveho dragu, ze skoda sa tym vobec zaoberat. Pri 8% stupani je usetrenych 27W co je asi nahorsi scenar vs najlepsi zrychlenie 1.1 km/h
Tomuto nerozumiem. Cize je jedno, ako mam nafukane plaste, ked idem po asfalte do kopca? Alebo ako si to myslel? Ked idem z Limbachu na BK na 15 kg AM bike na 29x2.6 / 29x2.4 gumach, tak idem citelne pomalsie ako na 17 kg trekovom biku s nabombovanymi 700x38C gumami.
Myslel som to tak ze ked tahas rozumnou rychlostou 10km/h na BK tak tlacis cca 230W a usetrenych 27W (velmi optimisticke realne je tak 13W) je smiesna hodnota lebo pojdes 11km/h. Naproti tomu ak ides po rovine 20km/h tlacis 66W a ak usetris 27W tak zrychlis na 24km/h co je skoro 25% zrychlenie len spravnou kombinaciou plastu a tlaku.
To co pises o AM a treku nespochybnujem, ale to nema nic s problematikou ako fukat plaste na asfalt. AM bike a tipicke trail/enduro/AM plaste je tu skoda debatovat. Ich vzor, zmes a casing urobi ovela vacsi rozdiel ako tlak. To som tu uz niekde pisal. Tu je dokonca mozne, ze ked ich nafukas na doraz pojdes ako na ozubenych koleckach, uvidis vsetko rozmazane od vibracii, ale este stale usetris na valivom odpore. Je to scestne prirovnanie, lebo s takym plastom nikto pri zmysloch po asfalte jazdit nejde, jedine ze by musel. Je to ako riesit na aky tlak nafukat traktor na asfaltku. Spravna odpoved je traktor tam nema co robit. A ked tam uz musi ist, tak ma aj tak max povolene 40km/h. S tym AM je to podobne.
Ak by si ale porovnaval bike na XC plastoch ci dat 2,8" alebo 2,2" XC rychle plaste a ako ich nafukat, tam sa to uz uplatnit da. A tie 2.8'' budu rychlejsie uplne vsade, dokonca aj hore kopcom. Samozrejme nemusia ti sediet pre neistu stopu a nepresne ovladanie, alebo odskakovanie.... to uz su ine aspekty. Tiez v blate sa budu ovela viac klzat.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ako sa ten tvoj sag mení keď sa zaprieš do predku alebo naopak ideš za sedlo? čo s tvojím sagom urobí obrubník alebo veľká jama? ... úprímne, keď som posledne šiel do práce so zhruba tebou odporúčaným tlakom na celopevnom bajku s 2,1" plášťami tak som kvôli autobusu mhd brutálne sekol dušu a keďže práve ten deň som sa rozhodol ísť naľahko tak som nemal nič na opravu ... a tlačil som nejaké 3km do práce ... ale v lese s +plášťami a ráfikmi aspoň 25mm, radšej 30mm, šírky si jazdi aj 0,5 baru
Nemeriam. Da sa to zratat. 15% je optimum na asfalt, ale ak budes mat 12-18% svet sa nezruti. Vzorce v citovanej teme. o par prispevkov spat
Na co by si to na asfalte robil? Ak ides 100km vyjazd nejdes jazdit street. Ale ak to chces vediet, skoro vobec nic. Pekne si supnui vahu pod predne koleso, sadi na bike opis, potom pod zadne. Potom urob to iste ale prenes vahu, budes velmi prekvapeny aky may je tam rozdiel. Ked to preratas zistis ze to reprezentuje tak male zmeny tlaku ze ich ani digitalnym manometrom nenamerias. Hore dolu kopec je to iste. potrebujes 45% klesanie aby si mal vahu v predu a vzadu rovnaku. Taka cesta nejsestvuje.
čo s tvojím sagom urobí obrubník alebo veľká jama?
Nic. tych 85% staci na to aby si nesekol plast alebo dusu. Fukam tak 25m plaste roky a jam tu mam tolko ze golfove ihrisko je nic. Samozrejme ak urobis manual o 20cm vysoky ostri obrubnik na cestnom biku, zlomis aj koleso.
Na MTB mi touto metodou vychadzju vyzsie tlaky ako bezne jazdim v terene. Cize overene aj na schodoch obrubnikoch kamenoch.
Daj tvoju vahu s bikom a vystrojou, vodou ....
sirku plastu (zmeranu nie udavanu)
sirku rafu
distribuciu hmotnosti predne/zadne koleso (zisits pri experimente s vahou)
zratam ti udaje pre teba a potom sa mozeme rozpravat ci si to mal tak nafukane alebo nie.
Kazdopadne to nie je fukanie pre blbovzdornost na vsetky podmienky, to je fukanie pe minimalny valivy odpor.
Z race na BK, jednu jazdu pojdes s 3 bar a druhu s 0,93 bar. Pozriem si tie casy 😉
Nic to nemeni na tom,ze je to ten isty plast,co sa dezenu tyka.Verzii moze mat aj 10.Kazdy si vyberie aka zmes atd.mu vyhovuje.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
A niekto je proste elektricka je jedno kolko argumentov mu predlozis, nie len ze ich nevie vyvratit on sa o to ani nepokusi. Lebo kolajnice proste nepustia. Kaslem na to je to tvoja energia. Cim viac ludi bude jazdit zly tlak, tym menej konkurencie na preteku.
ked chces nepriatela porazit, musis ho poznat
Mozes ma citovat ? Konkretne tie nezmysly.
Pri statickom zatazeni plastu je jeho stlacenie 15% oproti nezatazenemu. Tak ako u vidlice.
Tu nemas koho porazit, tu sa bud dozvies nieco nove, alebo naucis niekoho nieco nove.
Tomuto nerozumiem. Cize je jedno, ako mam nafukane plaste, ked idem po asfalte do kopca? Alebo ako si to myslel? Ked idem z Limbachu na BK na 15 kg AM bike na 29x2.6 / 29x2.4 gumach, tak idem citelne pomalsie ako na 17 kg trekovom biku s nabombovanymi 700x38C gumami.
To co pises o AM a treku nespochybnujem, ale to nema nic s problematikou ako fukat plaste na asfalt. AM bike a tipicke trail/enduro/AM plaste je tu skoda debatovat. Ich vzor, zmes a casing urobi ovela vacsi rozdiel ako tlak. To som tu uz niekde pisal. Tu je dokonca mozne, ze ked ich nafukas na doraz pojdes ako na ozubenych koleckach, uvidis vsetko rozmazane od vibracii, ale este stale usetris na valivom odpore. Je to scestne prirovnanie, lebo s takym plastom nikto pri zmysloch po asfalte jazdit nejde, jedine ze by musel. Je to ako riesit na aky tlak nafukat traktor na asfaltku. Spravna odpoved je traktor tam nema co robit. A ked tam uz musi ist, tak ma aj tak max povolene 40km/h. S tym AM je to podobne.
Ak by si ale porovnaval bike na XC plastoch ci dat 2,8" alebo 2,2" XC rychle plaste a ako ich nafukat, tam sa to uz uplatnit da. A tie 2.8'' budu rychlejsie uplne vsade, dokonca aj hore kopcom. Samozrejme nemusia ti sediet pre neistu stopu a nepresne ovladanie, alebo odskakovanie.... to uz su ine aspekty. Tiez v blate sa budu ovela viac klzat.