Ako tak citam rozne temy ake koruce ake dostikcy a pod. citam ze kazdy kladie doraz na prednu brzdu.. Neviem ci mi nieco neuslo alebo co, ale nechapem. Ja stale brzdim zadnou a prednou len jemne dobrzdujem - no podla toho co citam ludia to robia bezne naopak.
Ze je lepsie si dat do predu vacsi kotuc a v zadu to nieje az tak dolezite.. Proste neviem lebo mne sa dobre brzdi zadnou a predok mi pride ako riziko preletenia cez bajk..
Ako to vlastne je
Najefektívnejšie pri potrebe prudkého zabrzdenia je dobrzdenie na prednom kolese.
Aj keby máš vzadu ultra lepivý plášť, tak nemáš šancu s tým rozumne brzdiť v zjazde (kedy samozrejme nesedíš, celkovo meníš svoju polohu na biku). Na čo by si brzdil primárne zadným kolesom keby sa hneď zablokuje a občas absolútne vôbec nespomalí?
Keď začneš jazdiť rýchlejšie, tak aj na asfalte alebo pri jazde do kopca zistíš že naozaj to so zadnou brzdou nejde.
Súhra oboch bŕzd je dôležitá. V teréne môže predné koleso rýchlo šmyknúť, zadným to treba ladiť. Už som šiel v teréne bez zadnej a vôbec to nie je slasť.
Ja som už išiel zjazd len so zadnou brzdou a to nie je žiadna sranda
K tomu preleteniu cez rajdy asi toľko, že treba sa naučit skákať cez ne hrošie je to s nášlapmi no
Kedysi som aj ja brzdil len zadnou ale coskoro som pochopil ze ked chcem ist rychlejsie tak treba aj agresivnejsie brzdit (idealne oboma). Dalsia vec je ked brzdis prudko prednou treba presunut tazisko viacej dozadu aby si nespravil frontflip a ked ziskas cit pre brzdy tak budes brzdit skoro len prednou o com svedci aj moj pripad ked som este poriadne nestihol za 2 roky zabehnut zadny kotuc
contador888 s nášľapnými máš lepší a istejší kontakt s bicyklom a jeho kontrolu. Práveže sa ti noha nezošmykne a jazda je podstatne istejšia. Nechápem, prečo si spomenul opak.
o brzdeni sa da toho popisat kvantum, kazdy ma iny styl a preferuje nieco ine
dalo by sa povedat ze hlavna resp. najucinejsie ta zastavi predna brzda. Treba sa vsak davat pozor aby ta pri prudkom brzdeni neprehodilo cez rajdy. To sa da naucit velmi lahko na rovnej pevnej ploche kedy si skusis pribrzdovat viac krat a stale s vacou razanciou az kym neucitis ze sa ti mierne odlepilo zadne koleso od zeme. Samozrejme ze pri brzdeni prenou brzdou treba presuvat tazisko co najviac dozadu. Osobne na pevnom povrchu (napr. asfalt, utlacena alebo vyschnuta zemina) pouzivam v pomere predna zadna brzda 75:25 alebo 100:0. Pri nestabilnom povrchu ako napr. strk, sotolina, sneh sa ten pomer otaca kvoli tomu ze hrozi smyk predneho kolesa ktory je obtiazne ustat. Samozrejeme styl brzdenia zavisi aj od inych veci ako napr. geometria biku, plaste a pod.
jasan chapem - nebolo mi to jasne lebo ja skoro prednu neppouzivam a vela som toho cital ako ludom predne dosticky nevydrzia nic a zabde v pohode - zacnem asi pouzivat aj prednu
Pre laika je to možné dobre odpozorovať napr. na motocykloch. Výkonné mašiny majú vpredu 2 veľké kotúče, vzadu už len jeden malý. Všetko je to dané polohou ťažiska.
vzhľadom na to, ze väčšina hmotnosti pri brzdení je sústredená v predu(vďaka zákonu zotrvačnosti) , tým pádom je predné koleso viac pritláčané ako zadné a kladie sa naň väčší dôraz na plášť a brzdu
Ak ma na horskom kotúče a jazdi na asfalte takže úplne jedno čim brzdi môže aj zadnou . Typujem podla toho lebo vôbec polozil takú otázku a keď chce odpoveď nech sa pustí dole poriadnym zjazdom a dostane odpoveď prečo sa prioritne rieši predná brzda .Motokrosové sú 2kotuce aj kvôli stabilite vidlice to majú všetky veľké motorky aby vidlicu pri brzdení nekrútilo a nerozkmitala sa v takej 200Km / h by to bol adrenalín:)
Ak ma na horskom kotúče a jazdi na asfalte takže úplne jedno čim brzdi môže aj zadnou . Typujem podla toho lebo vôbec polozil takú otázku a keď chce odpoveď nech sa pustí dole poriadnym zjazdom a dostane odpoveď prečo sa prioritne rieši predná brzda .Motokrosové sú 2kotuce aj kvôli stabilite vidlice to majú všetky veľké motorky aby vidlicu pri brzdení nekrútilo a nerozkmitala sa v takej 200Km / h by to bol adrenalín:)
Pokiaľ viem, motokrosové mašiny majú vpredu jeden kotúč
hmm, 2 kotúče sú tam určite aj kvôli brzdeniu. Kamarát mal na motorke vpredu len jeden kotúč a sťažoval si, že by chcel 2, bo to až tak dobre nebrzdilo.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Aj keby máš vzadu ultra lepivý plášť, tak nemáš šancu s tým rozumne brzdiť v zjazde (kedy samozrejme nesedíš, celkovo meníš svoju polohu na biku). Na čo by si brzdil primárne zadným kolesom keby sa hneď zablokuje a občas absolútne vôbec nespomalí?
Keď začneš jazdiť rýchlejšie, tak aj na asfalte alebo pri jazde do kopca zistíš že naozaj to so zadnou brzdou nejde.
K tomu preleteniu cez rajdy asi toľko, že treba sa naučit skákať cez ne hrošie je to s nášlapmi no
dalo by sa povedat ze hlavna resp. najucinejsie ta zastavi predna brzda. Treba sa vsak davat pozor aby ta pri prudkom brzdeni neprehodilo cez rajdy. To sa da naucit velmi lahko na rovnej pevnej ploche kedy si skusis pribrzdovat viac krat a stale s vacou razanciou az kym neucitis ze sa ti mierne odlepilo zadne koleso od zeme. Samozrejme ze pri brzdeni prenou brzdou treba presuvat tazisko co najviac dozadu. Osobne na pevnom povrchu (napr. asfalt, utlacena alebo vyschnuta zemina) pouzivam v pomere predna zadna brzda 75:25 alebo 100:0. Pri nestabilnom povrchu ako napr. strk, sotolina, sneh sa ten pomer otaca kvoli tomu ze hrozi smyk predneho kolesa ktory je obtiazne ustat. Samozrejeme styl brzdenia zavisi aj od inych veci ako napr. geometria biku, plaste a pod.
Pokiaľ viem, motokrosové mašiny majú vpredu jeden kotúč