mal by som otazku na doporucenie brzd pre Specialized stumpjumper 2012. Momentalne tam mam Avid Elixir , vpredu je 203 kotuc, vzadu tusim 180, nicmenej zadok je OK.
Potrebujem to na jazdenie do bike parkov, napr. Malino Brdo, v lete sa chystam do Davos-u takze urcite budem potrebovat nejaku kvalitnu kombinaciu.
Otazka:
- je Avid Elixir na tento ucel OK?
- ake platnicky
- aky kotuc
Vaha: 80 kg
Dik
posledný komentár: 4. 3. 2025 o 18:35
posledný komentár: 1. 11. 2021 o 19:50
posledný komentár: 14. 5. 2016 o 0:10
Otazky:
Mas problem s elixirmi?
Mas problem s ich vykonom?
Preferujes "digitalne" brzdy alebo radsej dobru davkovatelnost?
Ake platnicky mas teraz?
Aky mas rozpocet?
Mas problem s ich vykonom? - ano, ale problem moze byt aj v materialoch kotuc/platnicka
Preferujes "digitalne" brzdy alebo radsej dobru davkovatelnost? - davkovatelnost
Ake platnicky mas teraz? - sintrovane, https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-platnicky/avid-brzdove-dosticky-fe-pre-elixir-sintrovane-7779.html
Aky mas rozpocet? cca 100 eur.
Nie, nemusim nutne menit celu brzdu, ale to co tam ma uz som par krat dostal pri zjazde do hranice, kedy uz to nebrzdilo....ziadna sranda.
Avid Hadica pre hydr.brzdy- Elixir 5, Elixir 7, Elixir 9, Elixir R,Elixir CR, Elixir X0, Elixir
46,99 €
MOC 57,99 €Full 29" 140/140 (v mojom profile)
brzdy: SLX 675 kotúče 203/180 RT 66 (oceľ) platničky organiky som zodral za 2 dni, potom som dal metaliky s chladičmi- to bolo lepšie. Odporúčam, minimálne 1, ale radšej 2 náhradné platne a radšej metaliky, chladič tiež pomôže. Problémy som s nimi nemal. Tie zjazdy tam aj tak nikto nedá celé v kuse, teda tie dlhšie boli niektoré aj na pol hodiny a to sa v kuse aj tak nedá. Ten terén tam je riadný a treba si robiť aj prestávky.
Takže moje odporúčanie na Davos: väčšie kotúče, z vlastnej skúsenosti radšej oceľ, ice tech by si tam za pár dní asi zodral na komplet a zvlášť s metalikami a určite zober náhradné platne. Aké brzdy to je individuálne každému môže sadnúť niečo iné. Pokiaľ má ísť o čo najlepši brzdnú silu za dobrú cenu, tak asi zee. Ale aj 2 piesty znesú celkom dosť. Ešte dodám že aj s batohom som mal cca 90 kg a bike cca 15 kg. Tak zniesol by som tam asi aj silnejšie, ale ani tie SLX ma nejak neobmedzovali a test to bol na brzdy ale aj na celý bike poriadny
Pokiaľ teda chceš jazdiť aj parky, tak tie zee budú skvelé za tú cenu. Elixiry 5 som kedysi jazdil, boli kusavejšia ako napr. slx, no celkovo sa mi zdali slabšie, ale jazdil som ich už dávno...
Mal som Shimano XT Ice Tech 180+160, vymenil som za Hope Floating disc 180mm. Brzdy zostali tie isté SLX. Platničky metalické.
Na porovnanie, napr. pri zjazde zo Zárub mi XTčka už v sedle pod Zárubami šúchali. S plávajúcimi zídem bez šúchania ešte aj cez Čertov Žľab a Hlboču až do dediny.
Jeden ten hope kotuc mi hadze trochu. Myslis, ze sa to narovna po par zjazdoch, kedze su floating?
Sem tam sa stane, že sa (asi) posunie na nite v axiálnom smere a jemne cinká, zvyčajne to ale po chvíli prestane. Veľká vôľa tam nie je, rukou sa hýbať nedá na nitoch.
Ak máš kotúč skrivený, tak nájdi v ktorom mieste a rukou ho vyrovnaj, klasika
chalani mam giant trance a mam problemi z brzdami.Su tam shimano deore a uz mar krat som ich vyvaril tak ze mi to prestalo brzdit.
Skusal som menit aj kotuce aj platnicky ale nejak to nepomohlo.Tak som zacal rozmyslat nad druhymi brzdami vedeli by ste nejake poradit.
Odcas si zajdem aj do baik parku.Nejazdim nejake bomby ale mam cca 86kg.
DIK
Nieco urcite vyberem ale tiez som mal v zalohe tie shimano zee ale pozrem aj tie od sramu
Tak ktore teraz:)
Takže určite ZEEEEEE