Po dohode s moderátorom zakladám túto tému.Možno to niekomu pomože pri skladní biku.Sem môžete dávať fotky a reálne váhy komponentov ktoré máte,poznáte a tak podobne.
aj ked tocis retaze? nezacne ti namotavat retaz? ked vidim ako vyzera ocelovy ku koncu zivotnosti kazety hlinik by to nedal - a mam obavy co by spravil novy prevodnik na starych retaziach.
garbaruk tiež nejak musel začíinať tie prevodníky som vyrábal už tuším v 2016 na 104bcd. leží mi to v hlave už dosť dlho tak s tým treba už niečo spraviť.
Dnes som narazil na taketo video od GCN a ma to celkom logiku. Musim priznat, ze aj ja som mytusu rotacnej vahy uveril bez dlhsieho zamyslenia, tak to bol pre mna celkom sok. Je zaujimave, ze to trvalo roky kym je to takto oficialne vonku. ROTACNA VAHA NEHRA ROLU a je jedno kde usetris 300g ci na kolesach alebo na tuku na bruchu! Je to sice o cestnych bikoch, ale v terene to ma este rozsiahlejsie uplatnenie. Po rovine skoro nejazdis, hore kopcom nebrzdis a dolu nepotrebujes vlastnu energiu na akceleraciu. Trocha pomalsi rozbeh dolu kopcom vykompenzuje lepsia schopnost prekonavat mele nerovnosti, ktore by koleso s mensou zotrvacnostou viac spomalili, alebo zastavili. Mozno rychlost 29" nebude len o velkosti, ale aj o zotrvacnosti.
[/quote]
no neviem.. nejak som sa o tuto temu velmi nezaujimal, takze neviem, ci nieco take na yt je, ale podla mna najjednoduchsi a najuveritelnejsi experiment by bol zobrat jeden bike s powermetrom, 2 pary kolies, jedny by mali o 200+200 gramov lahsie rafky, zvysok rovnaky vratane plastov, len by sa dovazil rozdiel hmotnosti niekde inde na biku (voda vo bidone napr.). isla by sa ta ista trasu na tych istych wattoch a keby rotacna vaha nezalezala, dosiahol by sa rovnaky cas. teraz je ten ich simulacny tool black box, ktoremu bud verim, alebo nie, ze je blizky realite.
inak s terenom si dovolim nesuhlasit, minimalne ja na mtb ovela castejsi menim rychlost ako na ceste. jazdim clenitejsi teren, kde je vela kratkych kopcekov a roviniek, na ktorych sa meni rychlost, takisto aj ovela castejsie brzdim a hned za tym akcelerujem v porovnani s cestakom.
V zasade, by to mal tvoj experiment potvrdit. Ale myslim ze nie je treba, ani zazracny simulacny SW ani experiment. Logicka uvaha by mala stacit. Ta energia, ktoru pouzijes na roztocenie kolesa proste nemoze zaniknut. A tak ako sa lahky vlcik bude tocit kratsie, ako tazky. Tak aj tu lahke koleso skor strati svoju zotrvacnost. Niet co riesit, to je fyzika. Len je divne, ze to nikto nikde nepublikoval skor a vsetci do okola opakuju lahke kolesa, lebo rotacna vaha. Pekna ukazka sheepl myslenia. Pamatam si dokonca, ze mi tulenik argumentoval lahkymi kolesami, lebo rotacna vaha. A to je prenho fyzika sucast povolania. Na rovnej ceste bez stupania kde nebrzdis to ma este rozsiahlejsie implikacie. Tam potom plati, ze je jedno, aky tazky bike jazdis a kolko vazis. Lebo ak netahas sustavu hore kopcom tak tvoj jediny problem je odpor vzduchu.
Ak jazdis XC styl v rovinatejsom klukatom terene tak potom, ano. V zasade sa da povedat ak brzdis a nasledne sliapes do pedalov, tak to je jediny pripad, kedy ma lahke koleso vyhodu. Otazkou je, ci to schopnost tazsieho kolesa dlhsie udrzat rychlost napr. v rockgardene, nevykompenzuje.
A este je tu jeden pripad ktory sa smrtelnikov netyka, nastup do sprintu na pasku alebo ked chces urobit unik na ceste. Tam rozhoduje akceleracia, kolko energie mas za paskou je uplne jedno. Na druhej strane ak ti dojdu sily v sprinte, tazsie kolesa ta potiahnu este nejaku tu sekundu dlhsie ako lahke a budes pomalsie stracat rychlost.
Pripadá mi to "trochu" pritiahnuté za vlasy. Nasilu vyrobiť "wow" video s neuveriteľným výsledkom. Napríklad to pokusné kritérium s priemerkou 50km/h. Tam sa asi moc nespomaľovalo a nezrýchľovalo. Moje znalosti s fyziky určite nie sú na úrovni napr. tulenik, ale zaskočilo na že sa nikde nehovorí o gyroskopickom efekte rotujúcich kolies. Rotujúce koleso má predsa celkom citeľný vplyv na ovládateľnosť bajku pri vyšších rýchlostiach. Stačí si pokusne zdvihnúť predné koleso, roztočiť ho na cca 30km/h a skúsiť otočiť riaditkami. Čím je obvodová hmotnosť rotujúceho kolesa vyššia, tým ťažšie sa riaditkami otáča.
Taktiež je vyššie aplikovateľné hlavne na cestnú cyklistiku, pretože u MTB ťažšie kolesá = vyššia neodpružená hmota a v teréne sa mení rýchlosť, brzdí a zrýchľuje oveľa častejšie ako na časovke.
Kristina Neodpruzena hmotnost je argument to je pravda. Ovladatelnost, tam plati co pises, ale to je ziaduci efekt do istej miery. Preto maju cestne biky tak strmy uhol HZ. Okrem ineho, aby kompenzovali gyroskopicky egekt kolesa pri velkej rychlosti.
Ale to su vsetko pripady, s ktorimi sa bezny cyklista velmi nestretne. Pre bezneho cyklistu je klasicky argument usetrena rotacna hmotnost = lahsie sliapanie hore kopcom a to je hlupost. Malo by sa vraviet, je jedno kde vahu usteris ked chces ist lahsie hore kopcpm. A z toho tpohladu je setrenie hmotnosti, na tak namahanom komponente, ako je koleso, asi najhorsi napad.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
lol, staci jedno video a Kenai tu bude teraz papagajovat tie nezmysly do konca sveta ... dnes je kazdy mudry kto ma v riti dieru, staci natocit video so sokujucim obsahom, pridat tomu trochu uveritelné kecy, a demagogia sa síri ... a tak to je v kazdej oblasti, nie len tu ..
Kristina Neodpruzena hmotnost je argument to je pravda. Ovladatelnost, tam plati co pises, ale to je ziaduci efekt do istej miery. Preto maju cestne biky tak strmy uhol HZ. Okrem ineho, aby kompenzovali gyroskopicky egekt kolesa pri velkej rychlosti....
Lenže ten gyroskopický efekt sa zväčšuje s rýchlosťou točenia kolesa a obvodovou hmotnosťou kolesa. A vynásob si to dvoma kolesami. Takže pri vysokých rýchlostiach a zákrutách sú IMHO ľahšie ráfky a výplet lepšie ako ľahký rám.
Len pre ilustráciu akú silu môže mať gyroskopický efekt pri roztočenom kolese s vyššou obvodovou hmotnosťou. https://youtu.be/8H98BgRzpOM
Kristina Ano, jasna vec uplne suhlasim az na jednu zasadnu "drobnost". Gyroskopicky efekt kolesa nie je na biku negativny ukaz. Keby nebolo tohto efektu, nedrzi sa ti rovnovaha lahsie, ked ides rychlo ako ked ides pomaly, nemozes tak jedoducho pustit riaditka, bike vo vzduchu nedrzi pod tebou smer a kruti sa .... Ide o rovnovahu mediz stabilitou a moznostou menit smer. Este viac to je citit na motorke, tam pri rychlostiach okolo 200km/h neotocis riaditka, ale to je dobre, lebo inak by si rozkmitala masinu a vystrelila by ta na obeznu drahu.Niektory vyrobcovia to riesia aktivnym tlmicom riadenia a lahkym kolesom, ale to nie je pripad bicykla. Keby si na supersport motorku dala koleso o 50% lahsie tak sa na nej s istotou zabijes. Kolko gyro efektu je dobreho a kolko uz na skodu si netrufam povedat. Ale viem, ze napiklad bike s tazsimi kolesami na ceste je v zjazde ovela pokojnejsi, ako s lahkymi. Mam 2 sety kolies jeden ma skoro 2,2kg s plastami a dusami, druhy 1,5kg. A je to citit. Na lahkych kolesach musim bike doslova strazit aby sa nieco nestalo, na tazkych ide ako po kolajniciach (rychlost okolo 50km/h). Cize ano, ale nepovedal by som, ze lahsie je vzdy lepsie.
Gyroskopický efekt nemá s rovnováhou na bicykla nič. Na to existuje na webe veľa pokusov. Napríklad tu v čase 2:44 je bicykel, ktorý má mini kolieska bez gyroskopického efektu a ten bajk aj tak drží rovnováhu. https://youtu.be/oZAc5t2lkvo?t=164
Kristina Opat, ano ale... Vstko to chces mat ciernobiele, ale tak to bohuzial nie je. Samozrejme, ze mozes drzat rovnovahu aj ne biku co nema gyroskopicky moment, ale je to ovela tazsie. Sama si o prispevok skor uviedla pekny priklad co sposobuje giroskopicky efekt a teraz hovoris, ze ak mas dva roztocene giroskopy na biku tak sa nakloni rovnako lahko zo strany na stranu, ako ked ich nemas ? To nedava zmysel. Tak ci onak drzanie rovnovay nie je dovod mat tazke kolesa to mozeme rovno z dyskusie vypustit.
Co by mna zaujimalo je kolko rychlosti usetrim pri prejazde rockgardenu s tazkimi kolesami oproti lahkym. Mozno sa to da otestovat. Staci sa pustit z asfaltu na travnik pri povedzme 20kmh s tazkym setom kolies a potom s lahym setom kolies a vahu dorovnat trebars flasou s vodou. Aky bude rozdiel v tom kolko travnika prekonas. Mozno to otestujem ak vymyslim rozumny sposob ako zatazit kolesa tak, aby boli vyvazene a neznicil som ich. Ak by slo o rovny povrch je jasne, ze tasie kolesa proste prejdu viac, ale tovj argument o neodpruzenej vahe moze mat svoj efekt a mozno to nakoniec bude uplne inak. Tiez mam obavu, ze cim bude rychlost mensia, a nerovnosti vacsie, tym sa to viac nakloni v prospech lahkych kolies z dovodu vecsieho presunu neodpruzenej hmoty a tym padom vacsej straty energie. Tiez cim mensie kolesa tym bude strata energie nerovnostami vacsia. Cim mensi zdvih preuzenia tym tiez vacsie straty. Cize asi to bude cele od konkretneho biku a terenu. Napr na 29er HT moze byt tazsi set vyhodou na malych nerovnostiach, na 27,5" endure moze byt lepsi lahky set ked vletis do poriadneho rockgardenu.
Teóriu sa mi naozaj čítať nechce, lebo je toho moc veľa.
Reálne som kúpil ľahšie kolesá, nahodil ľahšie plášte a urobil si osobáky či v lese alebo na asfalte.
Keby bola teória o tom, že vplyv váhy bicykla je taky istý ako kolies tak by som teraz už mal byť zase na pôvodnej rýchlosti, lebo som vymenil sedlo, sedlovku, predstavec a tak ďalej. Akurát že niesom. A že na to aby som mal nejaký brutálny výkyv vo výkone naozaj ináč ako predtým nezjazdím
Jazda v teréne nie je len o rotačnej energii kolies ale aj o strate energie prechodom nerovností, o nutnom spomalení pre prejdenie prekážok atď. a o tom koľko energie musíš vydať aby si ich znova a znova uviedol do "správnej rýchlosti". Efekt zotrvačnosti sa už od pradávna využíva v pohonoch - video žiadnu novinku nepovedalo avšak aby to fungovalo energia "uložená" v rotácií hmoty musí byť násobne väčšia ako "nárazová" strata.
Kristina Opat, ano ale... Vstko to chces mat ciernobiele, ale tak to bohuzial nie je. Samozrejme, ze mozes drzat rovnovahu aj ne biku co nema gyroskopicky moment, ale je to ovela tazsie. Sama si o prispevok skor uviedla pekny priklad co sposobuje giroskopicky efekt a teraz hovoris, ze ak mas dva roztocene giroskopy na biku tak sa nakloni rovnako lahko zo strany na stranu, ako ked ich nemas ? To nedava zmysel. Tak ci onak drzanie rovnovay nie je dovod mat tazke kolesa to mozeme rovno z dyskusie vypustit.
Co by mna zaujimalo je kolko rychlosti usetrim pri prejazde rockgardenu s tazkimi kolesami oproti lahkym. Mozno sa to da otestovat. Staci sa pustit z asfaltu na travnik pri povedzme 20kmh s tazkym setom kolies a potom s lahym setom kolies a vahu dorovnat trebars flasou s vodou. Aky bude rozdiel v tom kolko travnika prekonas. Mozno to otestujem ak vymyslim rozumny sposob ako zatazit kolesa tak, aby boli vyvazene a neznicil som ich. Ak by slo o rovny povrch je jasne, ze tasie kolesa proste prejdu viac, ale tovj argument o neodpruzenej vahe moze mat svoj efekt a mozno to nakoniec bude uplne inak. Tiez mam obavu, ze cim bude rychlost mensia, a nerovnosti vacsie, tym sa to viac nakloni v prospech lahkych kolies z dovodu vecsieho presunu neodpruzenej hmoty a tym padom vacsej straty energie. Tiez cim mensie kolesa tym bude strata energie nerovnostami vacsia. Cim mensi zdvih preuzenia tym tiez vacsie straty. Cize asi to bude cele od konkretneho biku a terenu. Napr na 29er HT moze byt tazsi set vyhodou na malych nerovnostiach, na 27,5" endure moze byt lepsi lahky set ked vletis do poriadneho rockgardenu.
Teóriu sa mi naozaj čítať nechce, lebo je toho moc veľa.
Reálne som kúpil ľahšie kolesá, nahodil ľahšie plášte a urobil si osobáky či v lese alebo na asfalte.
Keby bola teória o tom, že vplyv váhy bicykla je taky istý ako kolies tak by som teraz už mal byť zase na pôvodnej rýchlosti, lebo som vymenil sedlo, sedlovku, predstavec a tak ďalej. Akurát že niesom. A že na to aby som mal nejaký brutálny výkyv vo výkone naozaj ináč ako predtým nezjazdím
To bohuzial nehovori o nicom. Ja som presiel z XC HT na enduro HT. Tazsi bike, tazsie kolesa, tazsie plaste. Mam tuto sezonu najazdene 1/5 toho co obvikle. Pripbral som 5 kg a neuveris porobil som si osobaky. Tym chcme len povedat, ze to zalezi od takeho mnozstva premennych, ze to nehovori vobec o nicom. A prave tento mystus nedokazes overit pocitovo, preto, ze pocit moze prave za jeho vznik.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
[/quote]
inak s terenom si dovolim nesuhlasit, minimalne ja na mtb ovela castejsi menim rychlost ako na ceste. jazdim clenitejsi teren, kde je vela kratkych kopcekov a roviniek, na ktorych sa meni rychlost, takisto aj ovela castejsie brzdim a hned za tym akcelerujem v porovnani s cestakom.
Ak jazdis XC styl v rovinatejsom klukatom terene tak potom, ano. V zasade sa da povedat ak brzdis a nasledne sliapes do pedalov, tak to je jediny pripad, kedy ma lahke koleso vyhodu. Otazkou je, ci to schopnost tazsieho kolesa dlhsie udrzat rychlost napr. v rockgardene, nevykompenzuje.
A este je tu jeden pripad ktory sa smrtelnikov netyka, nastup do sprintu na pasku alebo ked chces urobit unik na ceste. Tam rozhoduje akceleracia, kolko energie mas za paskou je uplne jedno. Na druhej strane ak ti dojdu sily v sprinte, tazsie kolesa ta potiahnu este nejaku tu sekundu dlhsie ako lahke a budes pomalsie stracat rychlost.
Taktiež je vyššie aplikovateľné hlavne na cestnú cyklistiku, pretože u MTB ťažšie kolesá = vyššia neodpružená hmota a v teréne sa mení rýchlosť, brzdí a zrýchľuje oveľa častejšie ako na časovke.
tulenik ako JoKo napisal tu https://www.mtbiker.sk/forum/post1634118.html#p1634118 zda sa ze to plati aj na plochej drahe a tam nie je vakum a 0 K. Za nahodnych zavanov vetra by tie tazke kolesa mali byt vacsi prinos, lebo nedovolia stratit tolko rychlosti.
Ale to su vsetko pripady, s ktorimi sa bezny cyklista velmi nestretne. Pre bezneho cyklistu je klasicky argument usetrena rotacna hmotnost = lahsie sliapanie hore kopcom a to je hlupost. Malo by sa vraviet, je jedno kde vahu usteris ked chces ist lahsie hore kopcpm. A z toho tpohladu je setrenie hmotnosti, na tak namahanom komponente, ako je koleso, asi najhorsi napad.
Lenže ten gyroskopický efekt sa zväčšuje s rýchlosťou točenia kolesa a obvodovou hmotnosťou kolesa. A vynásob si to dvoma kolesami. Takže pri vysokých rýchlostiach a zákrutách sú IMHO ľahšie ráfky a výplet lepšie ako ľahký rám.
Len pre ilustráciu akú silu môže mať gyroskopický efekt pri roztočenom kolese s vyššou obvodovou hmotnosťou.
https://youtu.be/8H98BgRzpOM
To bohuzial nehovori o nicom. Ja som presiel z XC HT na enduro HT. Tazsi bike, tazsie kolesa, tazsie plaste. Mam tuto sezonu najazdene 1/5 toho co obvikle. Pripbral som 5 kg a neuveris porobil som si osobaky. Tym chcme len povedat, ze to zalezi od takeho mnozstva premennych, ze to nehovori vobec o nicom. A prave tento mystus nedokazes overit pocitovo, preto, ze pocit moze prave za jeho vznik.
(ibaže by si urobil osobáky tam, kde si sa ich roky predtým nesnažil urobiť)