konkretne bike merida tfs 500-v vs 500-d
rozdiel v brzdach Shimano M485 (180 mm) Hydraulic vs Avid Single Digit 5, docital som sa tu rozne informacie o ucinnosti, kvalite atd. ale mna by skor zaujimali nasledne investicie pri pouzivani jednotlivych typov brzd. ako je to s opotrebovanim rafiku pri pouziti v-brake? ako je to v porovnani s vymenou brzdovych dosticiek/kotuca pri kotucovej brzde. hlavne teda z financneho hladiska ak by sme sa mali drzat pri tej nizsej strednej cenovej kategorii kam spadaju hore uvedene brzdy.
posledný komentár: 4. 3. 2025 o 18:35
Za rýchle a kladné vybavenie mojej žiadosti vopred Ďakujem. hehe
a jj daj si to do podpisu heh
tiez mam XTcka a inak ako ukazovakom nebrzdim, dokonca ani v dlhych a prudkych zjazdoch
Az som bol z toho prekvapeny...ale mozno su len zle platnicky alebo kotuce...
Kazdopadne aj tak som si kupil XT hydry, ale hlavne qoli tomu, ze pri dlhsich zjazdoch z kopca ma boleli prsty z tych veciek...dufam, ze na tie XTcka bude treba menej sily...tento vikend ich idem nahodit
pre kotuce:
1) cokolvek od AM vyssie (myslim narocnost jazdiaceho sa terenu a zdvihy) = kotuce (samozrejme tym nemyslim DH bajky na hradzi
2) jazda vo vode,dazdi , mraze a snehu = kotuce (jazda v potoku, hodinovom dazdi, jazda dolekopcom po snehu pri ~ -2)
3) technicke jazdenie, single, sutrove trialy, kameniste zjazdy, zjazdy plne papekov = kotuce (kamenisty zjazd myslim napriklad nieco ako Certov Zlab , aj v slabsom vydani).
note: mechanickym kotucom snad s vynimkou Avid BB by som sa vyhybal. Rovnako ako aj starsim Hayesom a mozno zopar dalsim.
pre Vcka:
1) je malo penazi a vela sa jazdi (ale nutne keramicke rafky)
2) jazdia sa etapaky, vylety do dalekych krajin (nejazdi s vami pojazdny servis)
3) jazdi sa asfalt, v suchu ,teplu a lahke tereniky,alebo naopak, ide sa narocny maraton v blate a sajrajte (nutne keramicke rafky)
4) ziletka
Vcka maju casto (obzvlast na prednej brzde) vacsi brzdny ucinok ako hydraulicke kotuce na 160mm kotuci. A poniektore ani s 200mm kotucom nestacia niektorym Vckam. Bohuzial Vcka maju jednu velmi zlu vlastnost a sice, ze brzdy ucinok nie je stale rovnaky a je velmi zla davkovatelnost (niekedy to byva az binarne 0 alebo 1
aj ked jazdim 80% po ceste, ale tak 6-7 krat do mesiaca idem na turu, kde je asi 30 minutovy zjazd z kopca po kamenoch a papekoch a prave tam ma stve, ze treba vela sily na V-cka---preto idem vyskusat XT hydry...hadam nebudem sklamany
boli tak okolo 2006
Ináč okrem tých pazvukov nič proti tým brzdám nemám. Brzdia dobre. Len mám dojem, že rovnako dobre brzdia moje V-čka za normálnych podmienok.
A preco nebyvame rovno na stromoch? Ved to bolo vtedy lahsie!
Neviem ake klatiky (brzdiace gumicky) myslis ale kvalitne nestoja menej alebo o moc menej ako platnicky. Ak si nekupujes niake s lidlu trebars. A po spravnom nastaveni a spravnych klatikoch bzdia tak isto iba pri mokrom rafiku ale na to su klatiky z mekej zmesi. A su aj na blato. A frajerina je pre tych co di potrbuju nieco dokazovat.
...Nezávisí koľko sa jazdí, ale koľko brzdí (postreh k príspevku vyššie)
...Nezávisí koľko sa jazdí, ale koľko brzdí (postreh k príspevku vyššie)
tak to mi ver ze vcka by s ubrzdenim niecoho nemali nikdy problem. ono je toskor iba o pohodlnosti=brzdenie jednym prstom.