Zaujímal by ma váš názor. Dajú sa povedzme pri zjazde 10-15 km a intenzívnom držaní brzd kotučové brzdy "spáliť". Priateľka ma totiž na biku kotučovky. A ona dole kopcom brzdí stále. Teda stále drží brzdu. Záleží na tom z akého materiálu je doštička? Aké sú najlepšie ?
Ď. za názory a skúsenosti.
edD: Jasné akoby sme mohli zabudnúť na človeka čo meria teplotu kotúčov.
viewtopic.php?f=2&t=18965&st=0&sk=t&sd=a&hilit=teplota+kotucov
Ja by som zasa tomu predavacovi odporucal sa nebicyklovat dole kopcom na V-eckach pretoze ako ty pises pri "intenzivnom drzani brzd" mozes prebrzdit rafik a zabit sa, nielen prizabit.
Neviem kde na svete je zjazd 10-15km a treba tam celu dobu "intenzivne drzat brzdy" ze by sa dala "kotucovka spalit" ale na Slovensku asi tazko. Standartny slovensky kopec ides z 1000mnm do 200-300mnm a to ked chces tie brzdy uvarit musis si to tych par jednotiek km dole "pekne kalit" co evidentne tvojej priatelke ani vo sne nehrozi. Ked sa ona bude z takeho kopca plazit dole po zvaznici 10-15km tak to nemusi brzdit vobec ale ked si je tak istejsia nech kludne brzdi brzdy 100% ani neohreje
Stačí ísť z Krížnej dole a kotúče máš na meko.... Budeš musieť stáť a čakať kým vychladnú, lebo pak nastupuje spálenie a brzdná účinnosť je nulová... Boli sme tam teraz v sobotu a dvaja sme mali kotúčové ( xt - magura luisa ) tretí klasika v-brake a my sme mali velmo velké potíže... Kotúče boli až fialové, ale to je extrém takže pri bežnom zjazde to až tak nehrozí. Taktiež je dôležitá aj hmotnosť jazdca. ps: také klesanie aké je z križnej po žltej do tureckej je asi len na obrovské dvojíte kotúče v predu.. ja mám 85kg brzdy boli naplno zatlačené a bike sa valil dole 20kou..po každých 200-300m sme čakali na vychladnutie kotúčov... Bude aj video len ho treba postihať.. (nik na youtube mám Osperatus1985 )
Z Krížnej dole ? Sak to neni ziadny zjazd
cauapistemi: no tak zase ako brzdy maju brzdit kedykolvek, ak nemas problem zist s Vckami, tak rozhodne s kotucmi by sa nemalo nic komplikovat. Zvalovat chybu na jazdca zas nemozes
Staci jeden prudky rozbity kopec dole s rigolmi a slabsiu brzdu uvaris, mam taky testovaci kopec .. a je to len asi 150 prevysenie
V-cka mali problem. Jazdec spuntlik sotva 120 kilovy mal podivny defekt. Potom sme zistili, ze tak prehrial rafik, ze prepalil dusu.
cauapistemi: no tak zase ako brzdy maju brzdit kedykolvek, ak nemas problem zist s Vckami, tak rozhodne s kotucmi by sa nemalo nic komplikovat. Zvalovat chybu na jazdca zas nemozes
Ale treba isť po žltej na salašky..to vedie cez vlek...
Takže by som to poriešil takto nejako http://www.kupkolo.cz/produkty/Komponenty-horske-brzdy_29/Brzdy-vecka_30/Avid-Single-Digit-7-2008_3409.html + http://www.kupkolo.cz/produkty/Komponenty-horske-brzdy_29/Brzdove-packy-MTB_182/Brzdove-paky-Avid-Speed-Dial-7,-08_3408.html