Zaujímal by ma váš názor. Dajú sa povedzme pri zjazde 10-15 km a intenzívnom držaní brzd kotučové brzdy "spáliť". Priateľka ma totiž na biku kotučovky. A ona dole kopcom brzdí stále. Teda stále drží brzdu. Záleží na tom z akého materiálu je doštička? Aké sú najlepšie ?
Ď. za názory a skúsenosti.
Viac o dostickach napr. tu.
viewtopic.php?f=3&t=14688
Nebranil by som sa klasickym "gumickovym" brzdam, dokonca si myslim, ze pre tvoju priatelku a jej styl brzdenia by boli zrejme vhodnejsie.
Kotucove brzdy su pre vacsie rychlosti kde len obcas razantne pribrzdis a inak kontrolujes bike v zjazde, a nie pre opatrne sustavne pribrzdovanie dolu kopcom.
Zaujímal by ma váš názor. Dajú sa povedzme pri zjazde 10-15 km a intenzívnom držaní brzd kotučové brzdy "spáliť". Priateľka ma totiž na biku kotučovky. A ona dole kopcom brzdí stále. Teda stále drží brzdu. Záleží na tom z akého materiálu je doštička? Aké sú najlepšie ?
toto je taka sprostost az to boli, a nechapem preco tu vsetci tomu pritakavate, to sa potom ti laici nikam neposunu a cely zivot budu drat gumicky.
Ja by som zasa tomu predavacovi odporucal sa nebicyklovat dole kopcom na V-eckach pretoze ako ty pises pri "intenzivnom drzani brzd" mozes prebrzdit rafik a zabit sa, nielen prizabit.
Neviem kde na svete je zjazd 10-15km a treba tam celu dobu "intenzivne drzat brzdy" ze by sa dala "kotucovka spalit" ale na Slovensku asi tazko. Standartny slovensky kopec ides z 1000mnm do 200-300mnm a to ked chces tie brzdy uvarit musis si to tych par jednotiek km dole "pekne kalit" co evidentne tvojej priatelke ani vo sne nehrozi. Ked sa ona bude z takeho kopca plazit dole po zvaznici 10-15km tak to nemusi brzdit vobec ale ked si je tak istejsia nech kludne brzdi brzdy 100% ani neohreje
tvoja priatelka moze mat kludne urcite cely cas "ruku" na brzde. pri jej vahe a rychlosti (pokial nema metrak a nejazdi sialene rychlo) si to tie kotucovky ani nevsimnu. je predsa rozdiel ak drzi kotucovky 100 kilovy chlap v rychlosti 40 km/h a 50 kilova baba v 20 km/h.
Kym neboli kotuce jazdilo sa na V-ckach a fungovalo to aj pre 100 kg chlapov...
Ja neviem....prizabitého downhillistu som ece nevidela, ani nijaké to veľké čudo na V-čkach.
Kotouče se dají opravdu při dlouhém a nepřerušovaném brždění uvařit, většinou se spečou desky utvoří se na nich sklovitý povrch a brzda přestane brzdit.
asi rok zpět jsme tu měly experta který to dokázal na našich rovinách během první vyjížďky na nových kotoučovkách,
skus z vysílače po asfaltu sjet dolu a drž v kuse zadní brzdu
To uz je taka doba ze vsetci by mali jazdit kotuce?
Na maratonoch som videl solidne zjazdy od borcov co jazdili V-brake uplne v pohode, ked to staci pre nich na pretek - musi to stacit aj pre lubovolneho laika.
Naviac laik si urcite lahsie a lacnejsie sam zoservisuje V-brake ako hydraulicke brzdy.
Áno, je pomerne krátka, ale ako som písala, je to všetko vo "vyjazdenosti". Tá posledná asfaltka mala okolo 3,5 km a bola fajnovo vytlčená a rozbitá. Dnes to považujem za milú technickú lahôdku, dva roky dozadu to bola "skúška ohňom" - vysvetlím: bajk hardtail, Manitou vidla, ktorá bola konštruovaná na všetky iné váhové kategórie, len nie na moju (bike som kupovala jazdený).Moja váha je ultralight, nerobím si uz toho problém, narodila som sa tak, (a bicyklovanie pomáha naberať pekne smerom hore
Autobusy mávajú zvyčajne vzduchové brzdy a nie hydraulické.