Vo viacerych clankoch som cital, ze po kazdej jazde mam vidlicu premazat. Tym sa mysli aj rozobrat , alebo namazat len klzne plochy? Na tych klznych plochach sa mi to po 1-2km aj tak zotrie prachovkami.
Mal by som udrzovat vrstvu maziva pod prachovkou?
Dakujem.
2specmario: Neviem sice z coho presne si mal statnice, ale nieco mi tu nesedi. Neviem kolko z tychto veci je obsiahnutych v clanku od romana, ale teflonovy olej je pripraveny regulaciou molekulovej hmotnosti polymerneho retazca. Vyssim zpolymerovanim a zosietenim sa dosahuje vznik tuhej fazy. V tomto pripade nepredstavuje rozpustadlo latku, ktora by disociovala molekulu, ide skor o dispergaciu jednotlivych makormolekul, pripadne inhibitor naslednej polymerizacie. O emulzii teda tazko hovorit, nakolko sa jedna o rovnaku fazu, ani velkost jednotlivych molekul nezodpoveda velkostiam castic, ktore definuju emulziu.
Silikony. To su polymetylsiloxany. Velmi dolezita tu je prave ta vazba Si-O. Je to ako s otazkou, preco nie je svet vybudovany na baze kremiku, vsetko zavisi od polarity vazby (medzi kremikmi je nepolarna, voda by nemohla fungovat ako rozpustadlo ako je tomu teraz). Pri silikonoch je tiez velmi dolezity stupen zosietenia a dlzka retazca, silikony tiez mozu byt tuhe latky. Mozno mas pravdu, ale osobne velmi pochybujem o tej vodnej emulzii. Najma o pomere vody a silikonu. Ak by to bola emulzia, mal by taky olej skor podobu pasty alebo kremu, alebo aspon koloidneho roztoku. Ja si myslim, ze silikonovy olej je pripraveny len ako polymer, nepotrebuje pripravok vody, ale mozno sa fakt mylim a ty podlozis svoje tvrdenie nejakym faktom.
Chlapi mne to nedalo a bol som sa spitať v servise na biki že či treba mazať a tam my povedali že nie vidla sa maže sama mam Marzocchi bomber. Ja to vždy po jazde dobre vyutieram a jeto Raz do rok to dam do servisu rozobrat vymeniť olej aje OK
Nohy sa MUSIA po kazdej jazde vycistit do sucha (najlepsie izopropylalkoholom) a naniest tenku vrstvu silikonoveho oleja. Tenkym skrutkovacom sa daju dat dole aj gumene prechodky - tie treba vycistit zvnutra od prachu (urcite obsahuje drobne kremikove kamienky). Inac budes o rok dva nadavat , ze vidla nefunguje tak ako ma...
Teflon (polytetrafluoretylen) je uhlovodikovy polymer, v tom mas pravdu. Ale tieto spreje podla mna mozu obsahovat tak 50% teflonu. Taktiez si myslim, ze nie je v niecom rozpusteny, lebo ma obrovsku odolnost (myslim, ze sa rozpusta v nejakych roztavenych alkalickych kovoch). Skor je to emulzia ciastociek teflonu. Silikon -nie je to len jedna latka, ale oznacuje celu skupinu chem. latok s kremikom v retazci. Tiez polymer.
Silikon, co som zacal davat ja na vidlu (a myslim aj vacsina v predaji) je vodna emulzia. Ten moj je asi 60%-ny, tak po odpareni vody ani nelepi (lebo tam mozno ziadny silikon neostane )
Vlastnosti maju rovnake, aj ked nepredpokladam, ze pojdes s bikom do lavoveho pola, aby tam bola teplota nad 300°C. Hlavne je, ze oba znizuju trenie, aj ked teflon asi menej "chyta" necistoty, a mozno lepsie drzi na vidle.
(mal som z toho v lete statnice, tak som este nadupany).
ak teflon menej chyta necistoty to tiez znamena ze sa menej chyta na vidle. To je jeho zasadny problem. A preto aj budi dojem ze je "suchy". Vyrobcovia panvic na pecenie s tym maju skusenosti. Necakajte ze teflon (mikrociastocky v nosnej kvapaline) bude drzat na nohach vidly ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Silikony. To su polymetylsiloxany. Velmi dolezita tu je prave ta vazba Si-O. Je to ako s otazkou, preco nie je svet vybudovany na baze kremiku, vsetko zavisi od polarity vazby (medzi kremikmi je nepolarna, voda by nemohla fungovat ako rozpustadlo ako je tomu teraz). Pri silikonoch je tiez velmi dolezity stupen zosietenia a dlzka retazca, silikony tiez mozu byt tuhe latky. Mozno mas pravdu, ale osobne velmi pochybujem o tej vodnej emulzii. Najma o pomere vody a silikonu. Ak by to bola emulzia, mal by taky olej skor podobu pasty alebo kremu, alebo aspon koloidneho roztoku. Ja si myslim, ze silikonovy olej je pripraveny len ako polymer, nepotrebuje pripravok vody, ale mozno sa fakt mylim a ty podlozis svoje tvrdenie nejakym faktom.
Nohy sa MUSIA po kazdej jazde vycistit do sucha (najlepsie izopropylalkoholom) a naniest tenku vrstvu silikonoveho oleja. Tenkym skrutkovacom sa daju dat dole aj gumene prechodky - tie treba vycistit zvnutra od prachu (urcite obsahuje drobne kremikove kamienky). Inac budes o rok dva nadavat , ze vidla nefunguje tak ako ma...
Silikon, co som zacal davat ja na vidlu (a myslim aj vacsina v predaji) je vodna emulzia. Ten moj je asi 60%-ny, tak po odpareni vody ani nelepi (lebo tam mozno ziadny silikon neostane
Vlastnosti maju rovnake, aj ked nepredpokladam, ze pojdes s bikom do lavoveho pola, aby tam bola teplota nad 300°C. Hlavne je, ze oba znizuju trenie, aj ked teflon asi menej "chyta" necistoty, a mozno lepsie drzi na vidle.
(mal som z toho v lete statnice, tak som este nadupany).
ak teflon menej chyta necistoty to tiez znamena ze sa menej chyta na vidle. To je jeho zasadny problem. A preto aj budi dojem ze je "suchy". Vyrobcovia panvic na pecenie s tym maju skusenosti. Necakajte ze teflon (mikrociastocky v nosnej kvapaline) bude drzat na nohach vidly ...