Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Aha co som teraz uplne nahodou nasiel. Dobre som si to pamätal. :) Samozrejme nie je to vyslovene oficialne stanovisko sudu, ale zdovodnene to je slusne a da sa o tom teda minimalne diskutovat s tym kto vas zastavi. A je dost malo pravdepodobne, ze to bude mat nastudovane lepsie ako vy po precitani toho clanku. :)

http://www.mtbiker.sk/clanky/1035/ako-dalej-s-jazdenim-v-lese.html

Pojem lesnej cesty by mal byť definovaný priamo v zákone a nie len s odkazom na STN. Je to dané tým, že STN nie je všeobecne záväzná a jej ustanovenia majú iba odporúčajúci charakter. Lesná cesta podľa Cestného zákona a jeho vykonávacej vyhlášky č. 35/1984 patrí pod účelové komunikácie a žiadny všeobecne záväzný právny predpis nestanovuje jej šírku a ani iné parametre. Preto, ak pre účely výkladu pojmu lesná cesta nebudeme považovať za záväznú predmetnú STN, tak pod lesnou cestou môžeme rozumieť podľa predmetnej vyhlášky k Cestnému zákonu akúkoľvek pozemnú komunikáciu nachádzajúcu na lesných pozemkoch bez ohľadu na jej šírku.

Týmto však stále nie je dostatočne zodpovedaná otázka, či pre účely Zákona o lesoch je možné rozumieť pod pojmom lesná cesta aj tzv. lesný chodník (tzv. singletracky).

Obdobne, ako nie je definovaná lesná cesta v žiadnom všeobecne záväznom právnom predpise, takisto nikde nie je takto definovaný ani lesný chodník. Z logiky veci vyplýva, že chodník by mal hlavne slúžiť pre peších, lesná cesta pre mechanizmy, ale ak to v lese nie je označené, nie je to ani rozlíšiteľné. Z toho dôvodu zastávame názor, že ak nie je možné pre horského cyklistu toto rozlíšiť, nie je to možné ani postihovať. Je to niečo podobné, ako keby nebol označený začiatok obce a niekto by nás pokutoval za prekročenie 60 km/hod, pričom nevieme nijako rozlíšiť, či sme už v obci, alebo nie. Určite by neobstálo tvrdenie, že sme si začiatok obce mali zistiť v katastri nehnuteľností, tak ako neobstojí tvrdenie, že si máme niekde zohnať mapu lesných ciest.

Bez ohľadu na vyššie uvedené Zákon o lesoch pojem lesný chodník neupravuje a podľa nášho názoru spadá pod pojem lesná cesta, ktorej min. šírku žiaden všeobecne záväzný právny predpis neustanovuje.
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 03:01:02
00
no len pozor na taky detail, kedze je u nas pozehnane chranenych uzemi, tak clovek ani nevie ako a uz cez nejake jazdi a tam uz mozu platit ine pravidla (navsteny poriadok.....)
ale ani vtedy to nie je zalezitost polovnika
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 06:45:59
00
Pojem lesnej cesty by mal byť definovaný priamo v zákone a nie len s odkazom na STN. Je to dané tým, že STN nie je všeobecne záväzná a jej ustanovenia majú iba odporúčajúci charakter. Lesná cesta podľa Cestného zákona a jeho vykonávacej vyhlášky č. 35/1984 patrí pod účelové komunikácie a žiadny všeobecne záväzný právny predpis nestanovuje jej šírku a ani iné parametre. Preto, ak pre účely výkladu pojmu lesná cesta nebudeme považovať za záväznú predmetnú STN, tak pod lesnou cestou môžeme rozumieť podľa predmetnej vyhlášky k Cestnému zákonu akúkoľvek pozemnú komunikáciu nachádzajúcu na lesných pozemkoch bez ohľadu na jej šírku.

No, nie som síce právnik, ale pokiaľ viem, tak ak sa nejaký zákon odvoláva na nejakú STN, tak sa vlastne stáva tá norma záväznou. Tak je postavená legislatíva. Takže podľa mňa tá právna konštrukcia, opísaná vyššie, nie je dobrá a STN záväzne určuje, čo je lesná cesta, resp. ako sa určuje a aké má parametre.
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 07:40:21
00
..ale ani vtedy to nie je zalezitost polovnika

Presne tak. Z hľadiska užívania lesa je poľovník presne taký užívateľ, ako ktorýkoľvek iný občan - turista, cyklista, blonďák, modelár, rocker... To, že si platí nájom revíru a investuje do tých zvierat, aby ich mohol odstreliť, to je jeho vec, tá platba nie je povinná a ak sa mu nepáči, tak nech neplatí (a nestrieľa).

Ale ešte pozor, podľa Zákona o lesoch je zakázané vstupovať do oplotených pozemkov (a to aj bez poznania, či je príslušná ohrada legálna alebo nie). Takže ak vás načapajú v obore, tak ste porušili Zákon o lesoch, aj keď ste na lesnej ceste... Ale to tiež nie je záležitosť poľovníka, ale lesnej stráže a to aj keď ide o poľovnícku oboru.
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 07:47:21
01
Ano, to som povodne myslel tym, ze v sukromnom revire nema co robit ani pesiak. Nejak tie sukromne automaticky beriem za oplotene.

Inak to s tym ze sa norma stava zaväznou dava zmysel. Mozno ten pravnik z advokatskej kancelarie nebol az tak dobry student. :) Ale zaujimavejsie je skor to, ze norma nedefinuje sirku cesty a chodnik nie je zadefinovany vobec, takze preto sa da pri tom nasom oblubenom velmi volnom vyklade aj chodnik chapat ako uzsia cesta. Netvrdim, ze bude mat taka argumentacia vzdy a zarucene uspech, ale na zneistenie "protivnika", ktory aj tak nema pravo ma obmedzovat, to bude stacit. :)
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 08:42:06
00
+ netreba zabudat, ze podla zakona o ochrane prirody v 2 stupne ochrany (CHKO) je povolene bikovat po ucelovych komunikaciach a podla bike friendly vykladu tohto zakona vzhladom na spominanu normu sa medzi ucelove komunikacie daju zaradit aj lesne chodniky. V kazdom pripade pri stretnuti s polovnikmi na "ich" chodnickoch, situaciu nehrotit a radsej hrat debilka a lutovat svoj zly skutok.

AK4477
vsak sa podel o tie chodnicky, nech aj mi vieme, ktore su zjazdne
Staci na doleuvedenej mape kliknut pravym tlacitkom mysi na konkretny chodnik a potom dat url link sem (pri novom nacitani linku sa vygeneruje marker na danom mieste)
priklad:
http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html#x19.59103y48.60629z14m7v36
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 08:42:21
00
Vďaka všetkým za pomoc! ;-) Takže som zasa múdrejší o čosi a môžem ďalej v kľude jazdiť.
PS: Doteraz kým bol ten chodník zničený, zahádzaný to nikomu nevadilo, až keď som ho dal doporiadku.

Palo TT, onedlho ti z pc ukážem ten chodník.
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 09:06:46
00
No, v kľude jazdi, ale počítaj s tým, že porušuješ zákon. Akurát som zatiaľ nepočul, že by niekto niekomu za porušenie toho paragrafu aj naozaj udelil nejakú pokutu :-)
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 09:37:00
00
Som zabudol napísať, že na ten chodník im kašlem, ako som aj tomu poľovníkovi písal.
Nedalo mi to sem nedať. Toto mi napísal: "Andrej nebudem ti vipisovať už máš problém a budeš sa čudovať keď ťa chytia alebo usvedčia s pascí čo hovorí zákon ale znenie zákona hovorí niečo iné no chcel som v dobrom tiež osobne proti tebe nemám nič považujem ťa za priateľa ale poslúchni ma vyhneš sa problémom."

Áno, pasce si ma všimli, to som si vedomí, lebo sú hneď pri lesnej ceste, po ktorej jazdím :)
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 10:52:49
00
Na lesnej ceste ti nič nemôžu :-), keby si s tým mal problém, daj sem vedieť - keď to zverejníš, tak možno nebudú robiť problémy a prípadne im tam do tej pasce môžeme ísť zamávať na bajku všetci :-)
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 10:55:44
00
Jasné že nemôžu, len stále nechápem, že prečo to on stále nevie pochopiť a to som mu aj zákon citoval. :)

Palo TT o tieto dva chodníky sa to jedná:
http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html#x19.55807y48.56530z15m7v36 a len kratka cast tohto, kde je stred oznacený http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html#x19.55013y48.56956z15m7v36
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 11:05:38
00
Vdaka za linky.

Ta jeho komunikacia vyzera skoro ako vyhrazanie, aby si si raz nenasiel poskriabane auto....
Skor by ho ale malo trapit to, ze monitorovany priestor nie je oznaceny.

K teme este toto aby sa nezabudlo:
post440915.html#p440915
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 16:15:13
01
Nieje zač! ;-)

Áno, celá komunikácia s ním mi pripadá, ako vyhrážanie a nič nevie argumentovať, len si tára stále svoje o nejakých cyklotrasách. :-D Dnes mi písal že mu už aj lesáci volali ohľadne toho. Asi si myslí, že som malý chlapec a doľakám sa tých jeho táranin. :-)

Najradšej by som im tie fotopasce poničil, lebo sú asi v 1,5 m výške a pri ceste, ale sa nechcem znížiť pod ich úroveň.

Ten link som si ráno čítal. Tiež sranda. :-)
Zobraziť komentár 22.04.2015 - 18:54:47
00
Nuž, keď sa stretnú dvaja magori a každý z nich si voľne vykladá zákon (lebo tak to máme radi - keď sa nám to hodí) tak to inak ani dopadnúť nemôže. Že áno?
Zobraziť komentár 24.04.2015 - 13:34:29
00
Tym chcel pan ziletkar co povedat, ze bikeri su magori, lebo jazdia po lesnych cestach?
Zobraziť komentár 24.04.2015 - 13:40:46
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Prilby a okuliare / Okuliare)
keyboard_arrow_up