sorry, ak niečo takéto už bolo rozoberané na mtbiker.sk, ale nechce sa mi prehľadávať celé fórum s touto témou...
Vždy som bikoval len 4-5 mesiacov //máj, jún, jul, august, sept.
No, pred týždňom som bol len tak čosik do mesta narychlo vybnaviť a šiel som bikom - pekne svietilo slnko, teplota cca 14stup., stromy krásne sfarbené a celé to SUPER! Tak mi anpadlo, že by nebolo zlé, keby som si všetky trasy, čo jazdím cez moju "sezónu"-leto, prešiel cez jeseň..no mám pár nejasností s kt. potrebujem helfnuť..
Chcem sa popýtať, ako sa treba pripraviť na bikovanie okolo 10-15stupnov.
Čo si obliecť? Na špeciálne dresy nemám oblečenie, tak bolo by fajn, keby ste napísali, aké alternatívy používate..
Nie je problém s pľúcami? Keď si predstavím ako hulákam do seba ten chladný vzduch, tak sa bojím, aby to nemalo zlý dopad na zdravie..
V sekcii tréning som si všimol, že sú borci, čo jazdia celoročne pomaly, takže zopár rád by mohli takisto sem šuchnúť..
Najviac mi problémov spôsobuje oblečenie - oblečiem sa teplejšie, prejdem 10km, spotím sa, dám si pauzu, zostane mi zima..atd, atd.. Viem že nohy sú v poho - tie sa zahrejú, ale čom dýchanie? Chcel som ísť čisto len cez nos, ale nedá sa - podvedome dýcham hubou, takže nejaké ohriatie vzduchu na teplotu tela je asi nereálne..
Ako to riešite?
Dík moc
ByE
PeeT
P.S.: Ako funkcne termopradlo pod cykl. gate neodporucam vyssie uvedenu Moiru, ale nieco maksie. Moira je z PP a po case na zadku derie (uz na dotyk je citelne tvrda - hrubsie tkany plast). Aspon ja mam teraz taku skusenost. Odporucam spodnu vrstvu z PE, je maksia a pri dlhsich vyjazdoch to ocenite.
-15°C tak nepoviem nic. Ja bezne jazdim v zime ked je hlboko pod nulou. Ked si dam kvalitne termo pradlo a navrch nieco s neprefukavou membranou tak sa to da, ale funguje to tak do dvoch hodin potom uz nic nestiha. S dychanim tiez nemam problemy, hovori sa ze ked je pod -15, tak je zdraviu nebezpecne dychat intenzivne taky chladny vzduch, ale bol som uz behat aj ked bolo -17, Aj preteky som isiel ked bolo skoro -10.
PS: Pri teplote okolo tych 15stupnov stacia nejake navleky na ruky a hlavne na kolena a pripadne nejaku vestu.
2. hlúp***** môže byť len odpoveď
Som sa dozvedel veľmi veľa infa, teda, až na jeden príspevok, kt. nechápe, ako sa niekto môže pýtať na bikovanie pod 15stupnov... Chcem sa spýtať, -15stupnov je na stupnici pod alebo nad 15timi stupňami? Tým, že som dal bikovanie pod 15 stupňami, som myslel šecko od +15 dolu, teda, 12,8,-4,-10...
ale nechám to tak, lebo ma napáda 10000000 vecí, kt. by som ti chcel napísať, ale nepomohlo by - bolo by to zbytočné obťažovania ostatných čo čítajú diskusiu a chcú nájsť užitočné info...
Pozdravujem všetkých, kt. bezváhania poučili LAMMU ako bikovať pod 15stup. a nezabezpečiť si klbové protézy do 25 veku života!
bye
PeeT
zvazujem obcasne jazdenie aj v zime (nie nejake teplotne extremy do
-neviemkolko) chcel by som preto kupit dlhe nohavice, na co sa zamerat?
pripadne, ak kupim bez vlozky (tak aby sa dali pouzit napr. na bezky) ako riesit vlozku na bicykli?
vdaka
zvazujem obcasne jazdenie aj v zime (nie nejake teplotne extremy do
-neviemkolko) chcel by som preto kupit dlhe nohavice, na co sa zamerat?
pripadne, ak kupim bez vlozky (tak aby sa dali pouzit napr. na bezky) ako riesit vlozku na bicykli?
vdaka
vždy použi letné kraťasy pod to alebo nad to a vybavené. Ja teraz kolo 5-10 C beriem len mikrovláknové pančuchy a na to kraťasy. Keď mám šajbu a je pod nulou a nefúka, tak pančuchy, letné dlhé cyklogate na to a esšte kraťasy na samí vrch. Prdel v teplúčku. a aj tak je najvačšia kosa na prsty na nohách po čase. Ešte môže byť zima aj na kuliská, ale nosím zimnú goráčovú bundu navrch tela. Zakryje rozkrok a keď je tuho, tak golier dám cez ústa, aby sa vzduch ohrieval. To mikrovlákno či ako sa to volá je perfektné. Lyžujem v tom celú zimu, bez ohľadu na teplotu a vietor a kombinujem to len s goráčovými fukerami. A keď šlapem na pásoch, že vydávam teplo, tak aj do -15 v pohode vydržím bez šušťakov a aj fúkať môže.
No ja používam veľa zo skialpovej výbavy na bajk. Ale keby som mal teraz kúpiť na jeseň a poprípade zimu niečo na nohy, tak určite nejaké len nakolenách zateplené moira gate, abo dačo podobné a vrchnú vrstvu nejaké trochu hrubšie šušťaky, kt. sa dajú stiahnuť kolo lítok prackami, aby to nebehalo do reťaze a eventuálne s bočnými zipsami, aby si to mohol zhadzovať a nahadzovať bez vyzúvania. Ak si chechtavý zober ich s membránou, ak moc nie nevadí. Stačí základná impregnácia sprejom. Moja gore bunda po toľkých rokoch zateká cez plecia fajne a dá sa s tým žiť v pohode.
No ja používam veľa zo skialpovej výbavy na bajk. Ale keby som mal teraz kúpiť na jeseň a poprípade zimu niečo na nohy, tak určite nejaké len nakolenách zateplené moira gate, abo dačo podobné a vrchnú vrstvu nejaké trochu hrubšie šušťaky, kt. sa dajú stiahnuť kolo lítok prackami, aby to nebehalo do reťaze a eventuálne s bočnými zipsami, aby si to mohol zhadzovať a nahadzovať bez vyzúvania. Ak si chechtavý zober ich s membránou, ak moc nie nevadí. Stačí základná impregnácia sprejom. Moja gore bunda po toľkých rokoch zateká cez plecia fajne a dá sa s tým žiť v pohode.
to pisosip: prosím ťa, ešte raz si prečítaj čo si tu napísal, dotm sa pýta na jazdenie pod + 15°C.
to dotm: na jazdenie na biku si kúp klasické zateplené (roubaix) elastáky s vložkou (prípadne zateplené 3/4) - podľa toho ako si zimomravý. pokiaľ by si chcel jazdiť aj vo väčšej zime zaobstaraj si zateplené s membránou na kolenách a v páse a bez vložky. v prípade väčšej zimy sa pod ne dajú dať tenké dlhé "termo" spodky a "termo" boxerky. V zime vložku tak či tak nepotrebuješ na max. 2 hodinky jazdenia. Na letné kraťasy v zime zabudni, kondenzujú vlhkosť na povrchu a dosť by si si tým uškodil.
P.S. komu to nie je jasné, vo Vele to omieľajú každý rok o takomto čase (aktuálne 10/07) a zdá sa, že vedia prečo.
P.S.2 - dávať si krátke nohavice (mimo voľných) na dlhé ani len neskúšajte, vyzerá to prinajmenšom trápne.
inak, vdaka za odpoved
koniec koncov či v zime či v lete najlepšie je v bufete.
2dotm: Ale sme ti dali. Katko letné kraťasy zatracuje, ja chválim.
Na letne s vlozkou natiahnem taketo tenke nezateplene. Okolo obeda ked je teplejsie nezaberaju miesto v batohu a rano celkom stacia. Zateplene az niekde okolo +5°C
dnes na usvite, ked som isiel do roboty bolo do 3 stupnov, skombinoval som to nejako s kratkymi...
nemam ani dlhe obycajne, takze asi pojdem do tych zateplenych bez vlozky a pokusim sa vlozku vyriesit, ako spominal dutchman (az by mi chybala), v privelmi velkych zimach sa jazdit nechystam a ak by ma to chytilo v takom necase, tak sa nieco hadam bude dat "namiesat"
inak vdaka