Zdravim... Chcel by som sa spýtať že či by mi niekto nevedel poradiť s bunny hopom... Problém mi robí dvihnutie toho zadného kolesa a stále neviem ako na to... Viem že pedále alebo teda ***** majú byť ako keby na šikmo alebo mierne dole (dúfam že ma chápete ?) a proste skúšam to a nejde to... Tak že či by ste mi nevedeli nejak poradiť nejakú fintu ako sa to naučiť ?
Finta je v relativne rychlom preneseni vahy (horna polka tela) svihom dopredu a nie v tahani za pedale krcenim noh. Ked budes moc chciet tak ten princip pochopis tak ze sa postavis vedla bajku, chytis rajdy a budes to skusat len s bajkom ... Rajdy svihom nahor tak ze ti zadne koleso zostane na zemi (to je dolezite) a potom svihom dopredu a trochu nadol. Ak sa ti nezacne dvihat zadne koleso tak aspon pocitis ako chce bicykel rotovat okolo bodu niekde medzi prednym a zadnym kolesom. Tym pochopis ze tam moc nejde o tu pracu noh. Tahanim za pedale sa to da sice tiez ale naucis sa bunny hop tak ze maximalne vyskocis do vysky do ktorej ti to dovoli pokrcenie noh a potiahnutie bicykla k sebe.
Finta na vytiahnutie predku co najvyssie v prvej faze je potom zase v tlaceni paty pod osu pedalu.
Čiže ak som dobre pochopil?... Mám sa postaviť vedľa biku a dvíhať ho za rajdy v podstate hore a jak myslíš že švihom do predu??.. akože zdvihnem ho a potiahne ako keby do predu alebo? Prepáč ak som napísal blbosť ale som v tom nováčik a snažím sa to nejak pochopiť ?
Čiže ak som dobre pochopil?... Mám sa postaviť vedľa biku a dvíhať ho za rajdy v podstate hore
a jak myslíš že švihom do predu??.. akože zdvihnem ho a potiahne ako keby do predu alebo? Prepáč ak som napísal blbosť ale som v tom nováčik a snažím sa to nejak pochopiť ?
Presne akko pise vrabc0, pracu noh uplne pusti z hlavy. Hlavne je dostat predne koleso do vzduchu, ako ked ides do manualu, a potom uz len rychlo presunut tazisko dopredu. Nohy len uvolnis, nic viac. Cim vyssie dokazes dat predne koleso, tym vyssie ti vystupa aj to zadne.
Ked sa budes snazit dvihat zadne koleso za pedale tak sa ti bude stavat ze ta to bude nakopavat cez predok a rozbijes si drzku
Učím sa sa to na normálnych a nie na spd... Len sú plastové a tie piny su tiež plastové... Takže
moc mi tam tá noha nedrží ?.. ale diky za rady.. len keď som si pozeral videá tak na každom videu ukazovali že základ je teda to dvíhanie kolesá ako keby do toho manuálu a potom to zadné tak som šiel podľa toho.. len ako som písal moc mi to nejde.. a ešte otázka?... Keď @polo písal že že stačí len to predné koleso dvihnúť a potom rýchlo presunúť ťažisko do predu... To nevadí keď neviem dvihat to zadné koleso??
To ti cely cas piseme, ze to zadne koleso netahas/nedvihas za sebou, aspon nie na zaciatku ked sa to ucis. Zadne koleso sa zdvihne samo. Preto som pisal ze to vies spravit s bicyklom bez toho ze na nom budes sediet. Predstav si napriklad dvojmetrovu dosku ktora sa vznasa vo vertikalnej polohe v priestore na iss vesmirnej stanici. Ked jej tuknes do vrchnej casti horizontalnym smerom tak sa nezacne cela posuvat ale zacne rotovat niekde okolo svojho stredu. Cize dolna cast sa zacne hybat smerom nahor a dozadu. Na zemi to funguje podobne len to musis spravit rychlo, vyhodis dosku do vzduchu a dodatocne jej vrchnej casti dodas impulz. Ked je impulz dostatocny tak zacne doska rotovat. A teraz si namiesto dosky predstav bicykel. Ked mas predne koleso co najvyssie a vrchnej casti biku dodas dostatocne silny a rychly impulz, tak zacne bicykel rotovat cim sa samo zacne dvihat zadne koleso. Ta fyzika za tym je ale zlozitejsia ale snad rozumies. Ide o to presunutie vahy hore a dopredu, tym dodas ten potrebny impulz. Automaticky tym zacnes tlacit predok bicykla nizsie lebo bicykel bude rotovat okolo taziska.
A este je v tom jeden trik, aspon na zaciatku ked sa to ucis. Cely pohyb telom od zaciatku do konca musi byt plynuly. Ziadne dlhe pauzy len dva trhnutia. Prve ked dvihas predok a zadne ked do predku (vrchu) davas ten impulz. Neskor tam uz budes vediet dat i pauzu.
A este bonusovy trik pri dvihani predku - zadkom najskor dole ku sedlu a potom hned dozadu za sedlo, take L ko robis zadkom.
Tytanius, pozri si v tomto videu sekciu od času 5:59 - tam chlapík ukazuje to "odhodenie" biku keď stojí pri ňom a vysvetľuje, že to ani tak nerobíš nohami a prečo. https://youtu.be/Q7reWhxakUQ
A nieže by som teda ja nejak vedela bunny hop hocikedy a hocijako vysoko ale pochopila som ten pohyb na základe tohto postupu z videa (dovtedy som skúšala predné koleso a zadné zvlášť dvíhať) a potom mi to konečne začalo ísť aspoň trochu ženská tam vysvetľuje pohyb na biku panvou ako keby do tvaru C (zboku keď kukáš), to ukazuje okolo 12:12 minúty a potom to spojí so zdvihnutím predného kolesa tak to je v 12:50 a keď som to tak spravila tak ako popisuje, tak sa mi konečene podaril aspoň taký malý Bunny hopíček ako ona ukazuje. DOvtedy nič, ani náhodou https://youtu.be/watydoWbqHg
Jazdu po zadnom (wheelie) netreba vobec. Sam som to do minuleho roka nevedel a bunnyhopy som uz skakal nejaky ten rok.
Prve co kazdy bajker musi ovladat je zakladny postoj na bajku na rovine. Brada na urovni predstavca, zadok nad urovnou sedla. Lakte mierne prikrcene od tela von.
Druhe by sa mal naucit pumpovanie, najlepsie na pumptracku, kde si osvoji odlahcovanie a zatlacanie bajku. Tu si osvoji hlavne pracu s taziskom co pomoze pr dalsich bodoch.
Tretie naucit sa dvihat predne koleso pomocou manualu resp. presunu taziska nad zadne koleso, nie pomocou ruk.
V stvrtom kroku uz moze skusat bunnyhop.
Podla mojho nazoru je ucenie sa dvihat zadne koleso zbytocny krok ktory pri uceni len pletie hlavu.
fixska díky moc potom pozriem... Som čil v škole😅.. a Polo tiež díky pomohli ste mi a dosť... A s tým pumptreckom.. keďže nebývam v meste ale na dedine tak pumptrack nemám.. mám asi cca 13km mesto kde je... Není veľký ale dá sa... Pár krát som na ňom bol ale už som dlho na ňom nebol... Musím tak dakedy zájsť a potrénovať
Aj tak platí, že na to musíš prísť sám každý to pochopí na základe iného vysvetlenia a každý to potom dokáže inak úspešne spraviť. Ja mám napríklad slabú schopnosť aplikovať teóriu do praxe. Ako keby mozog nevedel, aký pokyn má dať ktorej časti tela Preto som bola rada, že som narazila na metódu, ktorá je jednoduchá na "odpozorovanie" a funguje, teda nad tým nemusím premýšľať, proste pozriem a zopakujem Tebe možno pomôže niečo úplne iné. Držím palce.
Osobne som sa bunnyhop ucil sam, bez toho aby som vedel cokolvek ine a k tomu na spd. Potom som sadol na bike s platformami a po dvoch-troch pokusoch som spravil bunnyhop i na platformach. V podstate som ho spravil na prvu ale ta vyska nebola taka aku som planoval, nebol som zvyknuty na platformy. Predtym ako tinedzer som skusal skakat na platformach ale bolo to presne take ze som tahal nohami a skakal takym tym "americkym bunnyhopom". Ono aj tie platformy boli len lacne plechace. Ked som to ale neskor o nejakych 10-15 rokov skusal na spd, pri mojom nastaveni spd a trochu zjazdenych kufroch mi to dost pomohlo v spravnej technike. Totiz pri tahani za pedale mi tretry vyplo, pri tahani za pedale tak ako pri platformach mi to tretry vyplo tiez. Takze nohy som len kontroloval aby mi ich nevyplo a snazil som sa to spravne robit hornou polovicou tela. A zacal som v podstate z nicoho takze postupne uplne male prekazky, ale netahal som nohami. Nie je to ale navod ako sa to naucit, len hovorim ze ked sa budes sustredit na spravne prevedenie tak nemusis vediet manual, ani skakat - to su veci co sa ucis pri uceni bunnyhopu, ani mat platformy, nie je dolezite skakat vysoko ale citit to ze ten zadok sa ti dviha sam.
A potom to opakovat a pouzivat v praxi, lebo jedna vec je vediet to skocit na mieste a druha tym na traily nieco preskocit. A ked to nepouzivas tak to pomaly zabudas. Napriklad ja to nejak casto nepouzivam tak to az tak zazracne spravit neviem, cize to musim potomtrochu nadrilovat.
vrabc0 máš pravdu jedna vec je to vedieť a druhá aplikovať to na tom trailu napr... Akože skoky ma baví skákať len keď som si pozeral videjka že ako tie skoky správne skákať tak základ je ten bunny hop... Takže aj preto sa to chcem naučiť alebo aj preto aby som nemusel nejaký prekážku napr obchádzať ale mohol som ju normálne preskočiť
Tak pokial sa bavime o bunny hope na traili, resp. cez prekazky, tak je velmi dolezity aj timing. Mne sa timing akosi pokazil, zadne dviham neskoro (ale mozno to je aj tym, ze som predlzil fazu "manualu" a neupravil vzdialenost od prekazky). Dalsia vec je bunny hop na rovine (nemam problem preskocit 60-65 cm vysoku prekazku, 40-45 cm na ebiku), ale na traili v klesani mam problem aj s 30 cm. Tak ci onak, vsetko je to o treningu, ja som v styridsiatke nevedel, co bunny hop je, v 42 som sa ho ako tak naucil, ale stale je co zlepsovat. Zimne mesiace su na taketo blbiny idealne.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Finta na vytiahnutie predku co najvyssie v prvej faze je potom zase v tlaceni paty pod osu pedalu.
a jak myslíš že švihom do predu??.. akože zdvihnem ho a potiahne ako keby do predu alebo? Prepáč ak som napísal blbosť ale som v tom nováčik a snažím sa to nejak pochopiť ?
Ked sa budes snazit dvihat zadne koleso za pedale tak sa ti bude stavat ze ta to bude nakopavat cez predok a rozbijes si drzku
moc mi tam tá noha nedrží ?.. ale diky za rady.. len keď som si pozeral videá tak na každom videu ukazovali že základ je teda to dvíhanie kolesá ako keby do toho manuálu a potom to zadné tak som šiel podľa toho.. len ako som písal moc mi to nejde.. a ešte otázka?... Keď @polo písal že že stačí len to predné koleso dvihnúť a potom rýchlo presunúť ťažisko do predu... To nevadí keď neviem dvihat to zadné koleso??
A este bonusovy trik pri dvihani predku - zadkom najskor dole ku sedlu a potom hned dozadu za sedlo, take L ko robis zadkom.
https://youtu.be/Q7reWhxakUQ
A nieže by som teda ja nejak vedela bunny hop hocikedy a hocijako vysoko ale pochopila som ten pohyb na základe tohto postupu z videa (dovtedy som skúšala predné koleso a zadné zvlášť dvíhať) a potom mi to konečne začalo ísť aspoň trochu
https://youtu.be/watydoWbqHg
Prve co kazdy bajker musi ovladat je zakladny postoj na bajku na rovine. Brada na urovni predstavca, zadok nad urovnou sedla. Lakte mierne prikrcene od tela von.
Druhe by sa mal naucit pumpovanie, najlepsie na pumptracku, kde si osvoji odlahcovanie a zatlacanie bajku. Tu si osvoji hlavne pracu s taziskom co pomoze pr dalsich bodoch.
Tretie naucit sa dvihat predne koleso pomocou manualu resp. presunu taziska nad zadne koleso, nie pomocou ruk.
V stvrtom kroku uz moze skusat bunnyhop.
Podla mojho nazoru je ucenie sa dvihat zadne koleso zbytocny krok ktory pri uceni len pletie hlavu.
A potom to opakovat a pouzivat v praxi, lebo jedna vec je vediet to skocit na mieste a druha tym na traily nieco preskocit. A ked to nepouzivas tak to pomaly zabudas. Napriklad ja to nejak casto nepouzivam tak to az tak zazracne spravit neviem, cize to musim potomtrochu nadrilovat.